Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Έρχεται «νέος» διχασμός;

Του Βασίλη Στοϊλόπουλου 
Ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς ανησυχεί μήπως η χώρα ξαναζήσει αυτό για το οποίο σαν έθνος είμαστε «πολύ επιρρεπείς» (1*). Έναν νέο διχασμό. Αυτή τη φορά για την επέτειο από τα 200 χρόνια της εθνικής μας ανεξαρτησίας – και μάλιστα μέσα σε περιβάλλον «αφόρητα τοξικό».
Χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στην απαράδεκτα μονομερή Επιτροπή «Ελλάδα 2021» των Μητσοτάκη-Αγγελοπούλου ή στα 31 πρόσωπα που την συγκροτούν (σχεδόν όλα της εθνομηδενιστικής αντίληψης), διαισθάνεται ότι αυτή η υπόθεση,όπως την οραματίζονται οι ελληνικές ελίτ, με τη «Νέα Πατριδογνωσία» (Γ. Αγγελοπούλου), τον «ιστορικό αναθεωρητισμό» (Αν. Λιάκος), «την εθνική μετάλλαξη» (Στ. Καλύβας (2**) και τη «γερή δόση αυτογνωσίας χωρίς … φαντασιακούς μύθους» (Α. Παπαχελάς),είναι όντως «πολύ μεγαλύτερη από πρόσωπα και κυβερνήσεις». Γι αυτό και δεν πρόκειται να περάσει «Αβρόχοις ποσίν» από τον ελληνικό λαό (3**).
Όμως, ποιον νέο «εμφύλιο» για το 1821 φοβάται ο κ. Παπαχελάς όταν ο διχασμός, για τον προσεκτικό παρατηρητή της Ιστορίας υπάρχει ήδη εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα για να μην πάμε στην απαρχή της νεοελληνικής κρατικής οντότητας; Τι άλλο συμβαίνει σήμερα στο μεταναστευτικό, στο σκοπιανό, στο κυπριακό, στις έννοιες της πατρίδας, του έθνους, της παράδοσης, της ταυτότητας, στον παγκοσμιοποιητικό «οδοστρωτήρα», γενικά στις απόψεις για το μέλλον της χώρας; Από τη μια πλευρά του «μετώπου» η ελίτ και το μεγαλύτερο μέρος της διανόησης μαζί με τα δημοσιογραφικά τους φερέφωνα και από την άλλη η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Όταν η νέα κυβέρνηση όριζε την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» γνώριζε ότι θα υπάρξει «δυναμική» αντίδραση. Και όμως αδιαφόρησε, όπως και σε τόσα άλλα, θεωρώντας ότι τελικά θα επιβάλλουν τη βούλησή της, όπως και σε όλα τ΄ άλλα. Ο κ. Παπαχελάς πάντως έχει δίκαιο να ανησυχεί μήπως το ρήγμα του διχασμού βαθύνει κι άλλο! Γι’ αυτό και θέλει να προλάβει, όπως και αυτοί που «υπηρετεί».
* Αλέξης Παπαχελάς, «Πάνω από πρόσωπα και κυβερνήσεις», Καθημερινή, 17-11-2019.
** Στάθης Ν. Καλύβας, «Εθνική και δημογραφική συνέχεια», Καθημερινή, 4-11-2019.
*** Σωτήρης Σόρογκας, «Σημειώσεις κι ερωτήματα για την εθνική εορτή του 1821», ΤΑ ΝΕΑ, 16/17-11-2019.
Ανάρτηση από: http://ardin-rixi.gr/