Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

«Η κραυγή της σιωπής»

Στη διάρκεια της Κατοχής και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του ’44, ο Σπύρος Κοντούλης, ποδσφαιριστής της ΑΕΚ, συνελήφθη από τους Γερμανούς στην περιοχή της Κοκκινιάς, για την συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Μεταφέρθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το ελληνικό Νταχάου. Τον Ιούνιο του 1944, ενώ μεταφερόταν με καμιόνι από το Χαϊδάρι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για να εκτελεστεί με άλλους αγωνιστές,.ο Κοντούλης πήδηξε στον δρόμο στο ύψος του Μετς. Μια ριπή από αυτόματο όπλο του Γερμανού φρουρού τον τον σώριασε νεκρό.. Ήταν μόλις 29 ετών. Ο Σπύρος Κοντούλης είχε γεννηθεί το 1915 στον Πειραιά. Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 16 ετών στην τοπική ομάδα «Άμυνα κοκκινιάς». Στην ΑΕΚ έπαιξε το 1935 και τίμησε την ομάδα με το αγωνιστικό του ήθος και τη θυσία του. 
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ του Σπύρου Τζόκα, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα μνήμης. Είναι η τραγική ιστορία της οικογένειας του Σπύρου Κοντούλη, μεγάλου ποδοσφαιριστή της εποχής του Μεσοπολέμου, που αγωνιζόταν στην ΑΕΚ και την Εθνική Ελλάδος. Μέσα από τη σύντομη διαδρομή της ζωής του αποτυπώνεται καρέ-καρέ η συγκλονιστική ιστορία της Ελλάδας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Εξιστορούνται τα πάθη, τα όνειρα και οι ταλαιπωρίες της γερακίνας, της μητέρας του Σπύρου, και της οικογένειάς της στη Μικρασία και στην Ελλάδα.
Η οικογένεια του Μιχάλη και της Όλγας Κοντούλη βίωσε τις δραματικές περιόδους της πατρίδας μας με επώδυνο τρόπο. Ο πόλεμος του 1897, η ανασφάλεια του μικρασιατικού ελληνισμού, η εξαθλίωση στα Αμελέ Ταμπούρια, ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και οι εκτοπισμοί. Και ύστερα οι ελπίδες, οι προσδοκίες: «Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Θα ακολουθήσει η τραγωδία στην προκυμαία της Σμύρνης και μετά το σκοτάδι και η απώλεια. Και η πορεία στο λασπωμένο δρόμο που δεν είχε τελειωμό. Πρόσφυγες σττην Κοκκινιά, προσπαθούν να στεριώσουν στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Και στα αποκαΐδια του προηγούμενου πολέμου φουντώνει ο νέος. Κατοχή και Εθνική Αντίσταση, φυλακίσεις, εξορίες και εκτελέσεις…
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ είναι η διαχρονική κραυγή της μικρασιάτισσας μάνας, που κυνηγημένη διαφύλαξε τα παιδιά της στον κατατρεγμό και της τα πήραν λίγα χρόνια αργότερα οι κατακτητές Γερμανοί και οι δοσίλογοι Έλληνες.
Στην εξιστόρηση της ζωής του Σπύρου Κοντούλη γίνεται αναφορά στα μεγάλα πολιτικά, πολιτιστικά και, κυρίως, αθλητικά γεγονότα της περιόδου και στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου εκείνης της εποχής, ενώ αναδεικνύεται η συμμετοχή και ο ηρωικός αγώνας των ελλήνων αθλητών στο αλβανικό μέτωπο και στην εθνική αντίσταση.
Το μυθιστόρημα θα παρουσιαστεί σε δραματοποιημένη μορφή από την ομάδα «πείρα(γ)μα».
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν ο ηθοποιός ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΝΗΣ και η σκηνοθέτις ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΣΟΛΑ. Στο τραγούδι η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ και στα βιολιά ο δάσκαλος ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΤΡΕΜΠΙΤΣΚΑΣ με τον μαθητή του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΖΟΚΑ. Σκηνοθετική επιμέλεια παρουσίασης: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΣΟΛΑ.
Παρεμβαίνουν με σχόλια για το μυθιστόρημα οι φίλοι από την Καισαριανή:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΡΑΣ, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής,
ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΣΟΛΑΣ, βραβευμένος συγγραφέας,
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός, 1ο Λύκειο Καισαριανής,
ΜΙΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΑΚΗΣ, ιστορικός ερευνητής.
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19.00
Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής
(Βρυούλων και Κλαζομενών)
Ανάρτηση από: https://seisaxthia.wordpress.com/