Tο 28% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι μέσα στο 2020 θα προχωρήσουν ή ήδη έχουν προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού. Παρόλο που το «μείωση προσωπικού» ακούγεται πιο… κομψά δεν μπορεί κανείς αγνοήσει ότι πρόκειται για απολύσεις, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον εργαζόμενο.
Το παραπάνω στοιχείο προκύπτει από γενική έρευνα αποδοχών και παροχών της KPMG, που δημοσιεύει η «Καθημερινή». Η γενική έρευνα αποδοχών και παροχών της KPMG για το 2019 πραγματοποιήθηκε φέτος σε συνεργασία με ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής αγοράς. Ειδικά για το 2019 βασίστηκε σε δείγμα 114 εταιρειών.
Ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της έρευνας:
• 28% των εταιρειών προχώρησαν/θα προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού μέσα στο 2020 και για το 76% αυτών ήταν μια απόφαση που ελήφθη ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
• 19% των εταιρειών προχώρησαν σε μείωση θέσεων εργασίας (σ.σ: απολύσεις λέγεται) μέσα στο 2019. Η μείωση αυτή ήταν κυρίως για εργαζομένους 36-55 ετών.
• Ολες σχεδόν οι εταιρείες εφάρμοσαν την εξ αποστάσεως εργασία σε τουλάχιστον μία θέση, 39% των εταιρειών προέβησαν σε αναστολή συμβάσεων, ενώ το 26% εφάρμοσε την εκ περιτροπής εργασία.
• 6 στις 10 εταιρείες παρέχουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων. Η πλειοψηφία των προγραμμάτων είναι καθορισμένης συνεισφοράς και προβλέπουν δυνατότητα προαιρετικής συνεισφοράς και από την πλευρά του εργαζομένου. Αυτά ας τα κρατήσουμε. Ιδιωτικές πρόγραμμα συνταξιοδότησης (ποιος κερδίζει, άραγε;) και «προαιρετική συνεισφορά από την πλευρά του εργαζόμενου»… Το τελευταίο μπορεί να είναι κάτι άλλο από μεταφορά (και αυτού) του βάρους στον εργαζόμενο;
• Το ποσό που αποδόθηκε ως bonus απόδοσης συνολικά το 2019, ανήλθε κατά μέσον όρο στο 6,3% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών.
• 24% των εταιρειών προσφέρουν προγράμματα διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών…
• 80% των εταιρειών έδωσαν αυξήσεις το 2019 σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων (ωραίο στοιχείο αυτό, τόσο σχετικό όσο δεν πάει…). Το ποσοστό των αυξήσεων που δόθηκαν το 2019 στο σύνολο του δείγματος κινήθηκε στο 1,8% (διάμεσος).
• Αυξημένες, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, οι προσλήψεις αποφοίτων, με την πλειοψηφία αυτών να έχει απορροφηθεί σε εξειδικευμένες θέσεις τεχνολογίας. Ο μέσος όρος των αρχικών αποδοχών για τις θέσεις αυτές είναι 15.700 ευρώ (χωρίς μεταπτυχιακές σπουδές).
Ανάρτηση από: https://www.imerodromos.gr/