Του Αντώνη Κοκορίκου
Ο νεωτερικός δυτικός πολιτισμός πνέει τα λοίσθια. Είναι τόσο αρχοντοχωριάτης που νομίζει ότι ανακάλυψε τον παγκόσμιο πολιτισμό μαζί με το παγκόσμιο εμπορικό χωριό που μεταφέρει και πουλάει εμπορεύματα από το Βόρειο Πόλο ως την Ανταρκτική. Νομίζουν ότι όλο το σύμπαν είναι ο θόλος, μέσα στον οποίο έχουν κλειστεί μεταφορικά (σύντομα και κυριολεκτικά) από το φόβο των ασθενειών, των κλεφτών και των τρομοκρατών.
Πριν από αυτό τον θόλο, υπήρχε για πολλούς αιώνες ένας γαλαξίας μικρών λαών και μικρών πολιτισμών, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ευτυχισμένους ανθρώπους σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά σε σύγκριση με αυτό που ζούμε. Υπήρξαν επίσης μεγαλύτερες και ισχυρότερες αυτοκρατορίες, αλλά όλες οδηγήθηκαν στη διάλυση. Αν η ζωή τους ήταν π.χ. 1.000 χρόνια, η παρακμή τους άρχισε περίπου στα 500. Από αυτό τον κανόνα δεν ξέφυγε ούτε ο ελληνικός πολιτισμός, ο οποίος έφτασε στα απόγειό του με τον Μέγα Αλέξανδρο και από τότε ο ανθρώπινος πολιτισμός αρδεύεται από τα απόνερά του. Οι Ρωμαίοι αναγνώρισαν ότι κατακτήθηκαν από τον ανώτερο ελληνικό πολιτισμό.
Οι Άραβες μεγαλούργησαν όσο αξιοποιούσαν τον ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο γνώρισαν από τις χώρες και τους ανθρώπους που κατάκτησαν. Η παγκοσμιοποίηση που πέτυχαν οι διάδοχοι του Τσένγκις Χάν ήταν ασύγκριτα πιο ισχυρή και εκτεταμένη σε σύγκριση με τη σημερινή παγκοσμιοποίηση των χρηματαγορών. Οι γνώσεις και η τεχνολογία ήταν δανεισμένες από τον κινέζικο πολιτισμό, ο οποίος δεν βρισκόταν σε επαφή με τον ελληνικό. Η Δύση εκείνη την εποχή ήταν αμόρφωτη και ανίσχυρη.
Οι Άραβες μεγαλούργησαν όσο αξιοποιούσαν τον ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο γνώρισαν από τις χώρες και τους ανθρώπους που κατάκτησαν. Η παγκοσμιοποίηση που πέτυχαν οι διάδοχοι του Τσένγκις Χάν ήταν ασύγκριτα πιο ισχυρή και εκτεταμένη σε σύγκριση με τη σημερινή παγκοσμιοποίηση των χρηματαγορών. Οι γνώσεις και η τεχνολογία ήταν δανεισμένες από τον κινέζικο πολιτισμό, ο οποίος δεν βρισκόταν σε επαφή με τον ελληνικό. Η Δύση εκείνη την εποχή ήταν αμόρφωτη και ανίσχυρη.
Η παγκοσμιοποίηση της Βενετίας, της Γένοβας, του Άμστερνταμ, του Λονδίνου και σήμερα της Νέας Υόρκης δεν έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν μια αποδεκτή παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπως είχαν καταφέρει ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Τζένγκις Χαν. Όπως όλα αυτά αποτελούν παρελθόν, έτσι και οι σημερινοί κάτοχοι των πυρηνικών όπλων θα παρέλθουν.
Η λατρεία των δεδομένων
Η βιωματική γνώση και οι εμπειρίες πρέπει να συναντήσουν τη θεωρία και την αφηρημένη σοφία που κάνει τον άνθρωπο ικανό να γνωρίζει ότι η Γη είναι σφαιρική πριν τη δει από το διάστημα και να διαπιστώνει ότι το σύμπαν αποτελείται από “πυρ” (ενέργεια) που διαρκώς μετασχηματίζεται σε ύλη και πάλι από την αρχή. (Εμπεδοκλής, Παρμενίδης, Πυθαγόρας, Δημόκριτος, Ηράκλειτος, Λεύκιππος κλπ) Ουδείς αγεωμέτρητος μπορούσε να εισέλθει στην Ακαδημία του Πλάτωνος.
Και τα ζώα έχουν εμπειρίες, τις οποίες ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε. Οι σκύλοι καθοδηγούνται από έναν ψηφιακό χάρτη με οσμές και οι νυχτερίδες από ένα χάρτη ηχοεντοπισμού. Οι υψηλές τους συχνότητες δεν είναι αντιληπτές από τον άνθρωπο. Οι εξουσιαστές που διοικούν τον κόσμο θα εκπλαγούν από τις ικανότητες των πολιτών, μόλις ξεπεράσουν απλώς τον φόβο μας.
Ο Νταταϊσμός δεν είναι σε τελική ανάλυση τρομερός αντίπαλος. Η ανθρωπότητα έχει μασήσει πολύ πιο βάρβαρους και αιμοσταγείς δικτάτορες. Ίσως όχι τόσο έξυπνους και ίσως όχι τόσο ύπουλους. Η λατρεία των δεδομένων θα αναγκαστεί να υποκύψει μόλις σταματήσουμε να την τροφοδοτούμε.
Η μετα-αντίσταση, οι ιδέες και τα ίχνη τους
Η βεβαιότητα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες θα βρεθεί το εμβόλιο και θα καταπολεμηθεί αποτελεσματικά μέχρι εξαφανίσεως ο κορωνοϊός συντηρεί την ελπίδα ότι ο κόσμος αυτός δεν θα καταρρεύσει τώρα, ότι πρόκειται για άλλη μια κρίση, όταν η προηγούμενη του 2008 ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί ολοσχερώς. Η ιδέα ότι ο κορωνοϊός είναι μια μετάλλαξη άλλου γνωστού από το παρελθόν κορωνοϊού και υπακούει στον αλγόριθμο που τον είχε εξαφανίσει και θέλει απλώς μερικές τροποποιήσεις μικρής σημασίας, είναι πολύ δελεαστική. Δίνει σε όλους τους ανθρώπους που έχουν βγάλει πανεπιστήμιο μια κοινή γλώσσα για να συνεννοηθούν.
Αναθέτοντας τη δουλειά της επεξεργασίας δεδομένων στους υπολογιστές, η διαδικασία εύρεσης του εμβολίου επιταχύνεται. Μάλιστα σήμερα οι περισσότερες έρευνες δεν γίνονται καν σε πειραματόζωα, αλλά σε εξομοιωτές, δηλαδή σε υπολογιστές που μιμούνται επιτυχώς τα ποντίκια και τους ανθρώπους. Μέσα σε δευτερόλεπτα έχουν τελειώσει έρευνες που θα χρειάζονταν χρόνια για να γίνουν.
Η αφορμή γι’ αυτή την επιτάχυνση ήταν ο κορωνοϊός, αλλά τα προβλήματα προϋπήρχαν. Ο κορωνοϊός μας έδωσε απλώς την αφορμή ίσως και το χρόνο να μείνουμε σπίτι. Το ζητούμενο δεν είναι απλώς να καταλάβουμε πως δουλεύει το σύστημα, αλλά και να το ανατρέψουμε προς χάριν της ανθρωπότητας, των απογόνων μας. Όταν σκέφτεσαι μέσα στο σύστημα δεν μπορείς να έχεις καθαρό μυαλό. Και εγώ που κάνω τον έξυπνο αν ήμουν στις ΗΠΑ θα ψήφιζα στα προκριματικά τον Μπέρνι Σάντερς, ελπίζοντας ότι κάτι θα διορθωθεί.
Το ίδιο έκαναν στην Ελλάδα μερικά εκατομμύρια Έλληνες που το 2009 ψήφισαν Γιωργάκη και το 2012 και το 2015 σταδιακά μετέφεραν την ψήφο τους στον Αλέξη Τσίπρα. Η αναζήτηση συνεχίζεται. Σημασία έχει να μπορούμε να σκεφτούμε έξω από το σύστημα που είναι το πρόβλημα και όχι η λύση. Χρειαζόμαστε όραμα κι αυτό είναι τρομακτικό. Όραμα για τον κόσμο, είχε και ο Χίτλερ και ο Στάλιν. Στον 20ό αιώνα η κοινωνική πρόοδος πήγαινε μαζί με τις ατμομηχανές, τον ηλεκτρισμό και τις γραφομηχανές. Οι γνώσεις αυτές υπήρχαν πολλούς αιώνες πριν, αλλά οι εφαρμογές αυτές έγιναν μέσα σε 100 χρόνια. Οι Πίνκ Φλόϋντ έχουν φτιάξει τη μουσική επένδυση αυτών των δικτατοριών.
Οι αγελάδες είναι όλες αδελφάκια
Τώρα, στον 21ο αιώνα, θα πάμε μαζί με τον γενετικό κώδικα, με τη βιοτεχνολογία και με τους υπερυπολογιστές. Ήδη οι ντομάτες δεν είναι ντομάτες, οι αγελάδες είναι όλες αδελφάκια. Οι αγελάδες που εκτρέφονται τα τελευταία 50-60 χρόνια προέρχονται από έναν ταύρο επιβήτορα, που είναι ήδη νεκρός εδώ και δεκαετίες, αλλά το σπέρμα του έχει καταψυχθεί και κάθε σπερματοζωάριό του δημιουργεί έκτοτε με σπερματέγχυση μια νέα αγελάδα που είναι αδερφή της μάνας τους, αφού έχουν τον ίδιο πατέρα.
Ο εχθρός είναι αόρατος, όπως λέει και ο Τράμπ για τον κορωνοϊό. Οι πολιτικοί δεν έχουν όραμα, ούτε αυτόνομη εξουσία, ούτε γνώση. Ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης δεν μοιάζουν ούτε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ούτε με τον Ιωάννη Μεταξά. Ο Πούτιν δεν είναι ο Στάλιν, ο Τράμπ δεν είναι ο Ρούζβελτ και ο Σί Τσινγκπινκ δεν είναι ο Μάο Τσε Τούνγκ. Ακόμα και ο Τσίπρας δεν έχει ιδέα της εξουσίας που ασκούσε ο Ζαχαριάδης στο ΚΚΕ.
Μια κλίκα δισεκατομμυριούχων έχουν βάλει υποψηφιότητα για αφανείς κυβερνήτες του κόσμου. Παλιό και νέο χρήμα συναντάται σε φιλανθρωπικά γκαλά και σε παρουσιάσεις μεγάλων χορηγιών. Οι υπάλληλοί τους έχουν αναπτύξει αυτονομία και φιλοδοξούν κι εκείνοι να κυβερνήσουν τον κόσμο. Μάνατζερ πολυεθνικών κατευθύνουν εταιρικό χρήμα σε δεξαμενές σκέψης και επιστήμονες που δεν διαφέρουν από σταρ του κινηματογράφου, προβάλουν διάφορες φιλόδοξες θεωρίες για να μας σώσουν, ή για να μας σώσουν ξανά.
Ο Μπίλ Γκέιτς, ο Τζορτζ Σόρος, ο Ρότσιλντ, ο Γουόρεν Μπάφετ, ο Τζέφ Μπέζος μπορούν εύκολα να βγάλουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια ακόμα, αλλά κανένας τους δεν μπορεί να σταματήσει τις επιδημίες κορωνοϊών ή την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η φύση αποστρέφεται τα κενά. Το ίδιο και η παγκόσμια πολιτική. Ο κόσμος χρειάζεται νέες ιδέες και νέες δομές που θα κυβερνήσουν τον κόσμο τον 21ο αιώνα.
Ανάρτηση από: https://slpress.gr/