Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Επιτελικό κράτος - "Μήδεια": Σημειώσατε 2

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Με τις πρώτες νιφάδες του χιονιού φάνηκε η επιχειρησιακή ανεπάρκεια του "επιτελικού κράτους", το οποίο κατέφυγε στην γνωστή συνταγή: απαγορεύσεις και επικοινωνιακή διαχείριση. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Μετά από τις βαρύγδουπες εκφράσεις για «την σύσκεψη υπό τον αρμόδιο υπουργό, με την συμμετοχή του πρωθυπουργού, όλων των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων που έκαναν αποτίμηση της κατάστασης», ο πρωθυπουργός έδωσε και το σχέδιο αντιμετώπισης: «Τα παιδιά να χαρούν το χιόνι και οι πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις». Και κάπως έτσι το πρόβλημα μετατέθηκε ξανά στο πεδίο της ατομικής ευθύνης!

Το πραγματικό μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην χρεωθεί πολιτική ευθύνη για τους θανάτους, να αποδοθούν τα προβλήματα στον κακό καιρό και επ' ουδενί στην ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού. Φυσικά, τέτοιας έντασης κακοκαιρία έχει πολλά χρόνια να πλήξει την Αττική και προβλήματα θα υπήρχαν σε κάθε περίπτωση, άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι Σουηδία. Ωστόσο, η απόφαση να αποκλειστεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό την Δευτέρα το απόγευμα, χωρίς καν να το ζητήσει η "Νέα Οδός" που κάνει την διαχείριση, ελήφθη με το πρώτο ελαφρύ πέπλο και είναι χαρακτηριστική της αντίληψης της κυβέρνησης.

Το σκεπτικό, που ανέλαβε να εκφράσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι απλό: εφόσον απαγορεύεται η κυκλοφορία δεν θα υπάρξουν εικόνες από σταματημένα αυτοκίνητα, μπλοκαρισμένες λωρίδες κυκλοφορίας και παγιδευμένων οδηγών. Στην συνέχεια απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε κεντρικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου, ενώ στα βόρεια προάστια η κατάσταση είναι φυσικά πολύ χειρότερη.

Κράτος "επιτελικής ανεπάρκειας"

Οι ίδιοι άνθρωποι που απέρριπταν τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούσαν στο Μάτι, τώρα δεν διστάζουν καθόλου να επικαλούνται «την πρωτοφανή κακοκαιρία» για να δικαιολογήσουν τα αυξημένα προβλήματα. Με την επίκληση των συνθηκών, οι αστικές συγκοινωνίες δεν λειτούργησαν σε ολόκληρες περιοχές. Τα λεωφορεία αποσύρθηκαν στα μηχανοστάσια, το μετρό έφθανε μέχρι ορισμένους σταθμούς, ενώ ακόμη και στα Νότια Προάστια, που τα φαινόμενα δεν είναι τόσο έντονα, είχε σταματήσει και το τραμ.

Ενδεικτικό της "επιτελικής ανεπάρκειας" είναι ότι ολόκληρες περιοχές της χώρας και πολλοί δήμοι της Αττικής έμειναν και παραμένουν για ώρες δίχως ρεύμα και φυσικά δίχως θέρμανση, σε πολικές συνθήκες. Αποτέλεσμα είναι ότι δεν έγιναν τα ψηφιακά μαθήματα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι εξετάσεις σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές, ενώ παράλληλα ανεστάλη και ο εμβολιασμός.

Το δε 112, που το είχε κάνει σημαία της η κυβέρνηση όταν εκμεταλλευόταν πολιτικά την πυρκαγιά στο Μάτι, δεν λειτούργησε! Το γεγονός ότι με τις διακοπές κυκλοφορίας και με τις απαγορεύσεις, δίχως ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, αυξάνονται τα προβλήματα των πολιτών δεν συγκινεί τους υπευθύνους του επιτελικού κράτους, αρκεί να μην τα προβάλλουν τα Μέσα Ενημέρωσης, πολλαπλασιάζοντας το πολιτικό κόστος.

Ανάρτηση από: https://slpress.gr/