Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Ύψωμα 731

Του Κώστα Πατλακίδη

Εαρινή επίθεση των Ιταλών. Η παρακαταθήκη αρχαία: μέχρις εσχάτων. Κανείς δεν έκανε βήμα προς τα πίσω, κι ας έγινε το ύψωμα, από 731, 726 μέτρα. Επίσημα εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Σύμφωνα όμως με την αληθή ιστορία του κόσμου, το χώμα σκάφτηκε από βάρος και πείσμα, την «αποκοτιά» που επέδειξαν οι βιγλάτορες. Ήταν τόσο επίμονοι, που λιγότεροι από τους μισούς άλλαξαν βάρδια, σ’ άλλα μέρη, για να πληροφορούν τους ανυποψίαστους πως οι Ιταλοί δεν πέρασαν. Οι άλλοι, έμειναν πίσω, ρίζωσαν εκεί, φυλάνε νυχθημερόν το ύψωμα από τις επιθέσεις της λήθης, κι έχουν μονότονα στα χείλη εκείνο το «μουρμούρικο», που λέει πως ‘υπάρχουν και πράγματα που δεν μπορούν ν’ αγοραστούν με όλο το χρυσάφι της γης’.
Και κάθε νύχτα κατεβαίνουν άγγελοι μανάδες να ξαποστάσουν με την αγάπη τους την ακοίμητη φρουρά, και ποτίζονται από την τρυφερότητά τους κι οι σπόροι, εκείνοι, που δίνουν ψυχή στους φευγάτους, μέχρι την ημέρα που, σταγόνα σταγόνα, πάλι με χρόνια με καιρούς, θα δηλώσουν ξανά παρουσία, σ’ έναν άλλο τόπο αυτήν την φορά, να συνεχίσουν το χαροκόπι και να γράψουν ξανά με τα χνώτα της ψυχής τους στο πανάρχαιο τεφτέρι που κρατάει λογαριασμό για την ανθρωπιά από καταβολής κόσμου

Ανάρτηση από: http://geromorias.blogspot.com/