Ο λόγος για αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι η πολιτική επέκτασης του ΝΑΤΟ που προωθούν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας.
Ο Έβο Μοράλες τόνισε τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το ΝΑΤΟ για την παγκόσμια ειρήνη και επεσήμανε ότι αυτή η Συμμαχία πρέπει να διαλυθεί για να αποτραπούν οι καταστροφές που θα προκαλέσει στον πλανήτη.
«Το ΝΑΤΟ είναι ένας κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη, για την ασφάλεια, επομένως καθήκον μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνίες με κοινωνικά κινήματα, όχι μόνο στη Λατινική Αμερική, αλλά σε όλες τις ηπείρους, που θα προωθήσουν την εξάλειψή του. Αν δεν γίνει τίποτα εναντίον του ΝΑΤΟ, θα γίνει μόνιμη απειλή για την ανθρωπότητα», προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος (2006-2019) της Βολιβίας Έβο Μοράλες, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, την Τετάρτη 9 Μάρτη.
Αναφερόμενος στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο πρώην πρόεδρος θεώρησε ότι η προέλευση του προβλήματος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σχετίζεται με τις «επεκτατικές» και «παρεμβατικές» πολιτικές του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επιπλέον, κατήγγειλε τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία από το 2014 και εξής, όταν παραστρατιωτικές φασιστικές ομάδες σκότωσαν χιλιάδες «φιλορώσους», ως έναν ακόμα παράγοντα που προκάλεσε την κρίση.
Ο Μοράλες έχει προειδοποιήσει ότι αυτό που αναζητούν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι να κατακτήσουν τους φυσικούς πόρους της όπως έκαναν κατά τις επεμβάσεις τους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη και να περικυκλώσουν στρατιωτικά τη Ρωσία.
«Οι ΗΠΑ προκαλούν πάντα πολέμους για να πουλήσουν τα όπλα, τις επεμβάσεις, τις στρατιωτικές τους βάσεις, να καταλάβουν τους φυσικούς πόρους (…) Δεν αναζητούν μόνο τους πόρους της Ουκρανίας, αλλά και να περικυκλώσουν στρατιωτικά τη Ρωσία», σημείωσε.
Επιπλέον, ο Μοράλες οργανώνει ένα διεθνές κίνημα, από το Runasur – το ηπειρωτικό μπλοκ των κοινωνικών κινημάτων – προκειμένου να «κάνει μια διεθνή εκστρατεία για τη διάλυση του ΝΑΤΟ».
Από τις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία έχει εξαπολύσει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία με στόχο την αποναζιστικοποίηση και αποστρατικοποίηση της χώρας. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η επιχείρησή της δεν αποτελεί απειλή για τον ουκρανικό άμαχο πληθυσμό, καθώς οι επιθέσεις της στοχεύουν μόνο τη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από το 2014 και μετά.
Ανάρτηση από: https://www.imerodromos.gr/