Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Η Ουκρανία κείται πλησίον και μας διδάσκει πολλά…

Του Γιώργου Μαργαρίτη

Η Ουκρανία δεν απέχει πολύ από την Ελλάδα. Η Οδησσός απέχει μόλις 750 χλμ από την Αλεξανδρούπολη, ούτε δέκα λεπτά πτήσης περισσότερο από ότι το Ηράκλειο απέχει από την Θεσσαλονίκη. Επιπλέον η πόλη, όπως και όλος ο Εύξεινος Πόντος μετείχε της ιστορίας του Ελληνισμού για πολλούς αιώνες. Η Ουκρανία επιπλέον δεν απέχει πολύ από τις άλλες ενεργές εστίες πολέμου στην περιοχή. Στα 900 χλμ από την Κριμαία βρίσκονται τα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, στα 1.000 χλμ τα μέτωπα της Συρίας, στα 1.400 η καυτή ζώνη της Παλαιστίνης, στα 1.100 χιλιόμετρα το Ιράκ.

Αλλά και στην διάσταση του χρόνου οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες. Πριν 20 χρόνια ολοκληρώθηκε, με σκληρό πόλεμο, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Η Συρία και η Λιβύη αιμορραγούν ακόμα. Δεν έχει περάσει μισός αιώνας από την εισβολή στην Κύπρο και τον “μη γενόμενο” πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όσο δε για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή…

Αυτή η εισαγωγή μας προδιαθέτει για το ζητούμενο: Ναι! Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ολισθηρή ζώνη, μια γεωπολιτικά ασταθή περιοχή όπου οι αντιθέσεις και οι τριβές είναι υπαρκτές και δίνουν, σε τακτά διαστήματα, πολεμικές συγκρούσεις. Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή: η Ελλάδα είναι στην καρδιά αυτής της ρευστής, διακεκαυμένης ζώνης όπου, όπως τα ρήγματα στον φλοιό της Γης, οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις μπορεί να ξεσπάσουν σε κάθε στιγμή.

Άρα τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία πολύπλευρα ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Πρώτον, επειδή η χώρα μας –κατά τις δηλώσεις των ταγών της εθνικής πολιτικής– μετέχει σε αυτόν τον πόλεμο. Σχεδόν ολόκληρη έχει μεταβληθεί σε στρατόπεδο άμεσης υποστήριξης της μίας εκ των πλευρών που πολεμούν, ενώ πολύτιμα ελληνικά οπλικά συστήματα γενναιόδωρα στέλνονται στα μέτωπα του πολέμου. Η Ελλάδα μαζί με ολόκληρη την “Δύση” καταδικάζει ενεργά την ρωσική εισβολή. Από την άλλη όμως μόνη της, χωρίς την “Δύση”, εξακολουθεί –όχι πλέον με πολύ σθένος είναι αλήθεια– να καταδικάζει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο!

Η συνέχεια ΕΔΩ

Ανάρτηση από: https://slpress.gr/