Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Νέος "θρίαμβος" των αιολικών: στη Σκωτία εμφανίστηκαν οι... πετρελαιοκίνητες ανεμογεννήτριες!

Είναι γνωστό πως έχουμε τις ακίνητες ανεμογεννήτριες, κάθε φορά που έρχεται η ώρα να ξαναθυσιάσουμε μια νέα Ιφιγένεια, αφού οι πολιτικοί δεν εννοούν να διαβάσουν Όμηρο. Όσα παραμύθια κι αν αραδιάζουν οι εντελώς ξεπουλημένοι πολιτικοί που προωθούν την απάτη της δήθεν "κλιματικής κρίσης", η εγγυημένη αξιοπιστία ισχύος των αιολικών τείνει στο ΜΗΔΕΝ, είτε αυτά βρίσκονται στη στεριά είτε και στη θάλασσα. Το έχουμε δείξει πολλές φορές σ' αυτό το ιστολόγιο, εύκολα μπορείτε να εντοπίσετε πολυάριθμες αναφορές στις "Ετήσιες Ανασκοπήσεις".

Το Sunday Mail είναι η εφημερίδα της Σκωτίας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία. Όπως αποκάλυψε στις 5/2/2023, (και φυσικά κανένα ξεπουλημένο Ελληνικό Μέσο δεν μας το είπε), 71 ανεμογεννήτριες της Scottish Power χρειάστηκε να συνδεθούν με πετρελαιοκίνητες ηλεκτροπαραγωγές γεννήτριες για να μην παγώσουν.

Κάτι τέτοιες "άβολες αλήθειες" το αιολικό λόμπι φροντίζει να μη δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Όμως η πραγματικότητα είναι πως το Δεκέμβριο εξήντα (60) ανεμογεννήτριες στο αιολικό εργοστάσιο Arecleoch και άλλες έντεκα (11) στο εργοστάσιο Glenn App, κοντά στο Cairnrayn στο South Ayrshire, χρειάστηκε να συνδεθούν με έξι τεράστιες ντιζελογεννήτριες. Τα εργοστάσια διαχειρίζεται η Scottish Power Renewables, θυγατρική της ...

Iberdrola με έδρα την Ισπανία. Οι ανεμογεννήτριες τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω σφάλματος καλωδίωσης, που ξεκίνησε από το αιολικό εργοστάσιο Mark Hill και, προκειμένου να επανέλθουν σε λειτουργία, οι ντιζελογεννήτριες λειτουργούσαν για πάνω από έξι ώρες την ημέρα.

Την ιστορία δημοσίευσε στο διαδίκτυο το Daily Record, "αδελφό" Μέσο του Sunday Mail κι από εκεί αναδημοσιεύτηκε σε διάφορα Μέσα. Αναγνώστης μας έστειλε την ιστορία από Ελβετικό Μέσο και τον ευχαριστούμε, ενώ την εικόνα της αρχής την είδα στο Watts Up With That?

Ο πληροφοριοδότης του Sunday Mail αποκάλυψε επίσης πως "Οι ανεμογεννήτριες είναι τακτικά εκτός σύνδεσης λόγω βλαβών, κατά τις οποίες παίρνουν ενέργεια από το δίκτυο αντί να την παράγουν. Επίσης μένουν να λειτουργούν με μισή ισχύ για μεγάλα χρονικά διαστήματα, λόγω εξαρτημάτων που δεν έχουν αντικατασταθεί. Βρώμικο υδραυλικό λάδι ψεκάζεται επίσης τακτικά σε όλη την ύπαιθρο της Σκωτίας, λόγω ρωγμών στους μηχανισμούς. Τα πρότυπα ασφαλείας δεν έχουν βελτιωθεί από το 2017, όταν ένας εργάτης σκοτώθηκε στο αιολικό εργοστάσιο Kilgallioch."

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Σκώτος πολιτικός φέρεται να είπε πως "είναι περιβαλλοντική τρέλα να χρησιμοποιείς ντιζελογεννήτριες για το ξεπάγωμα των ανεμογεννητριών". Δεν ξέρω αν όντως τις ήθελαν για να μην παγώσουν, καθώς τον Ιανουάριο 2016 είχαμε δει ελικόπτερα να ψεκάζουν πτερύγια για να μην παγώσουν. Είναι ωστόσο γνωστό πως αν κοπεί το ρεύμα, οι ανεμογεννήτριες ΔΕΝ μπορούν να ξεκινήσουν ξανά μόνες τους, χρειάζονται εξωτερική πηγή τροφοδοσίας, για να αποκαταστήσει την τάση του ρεύματος. Κάπου άκουσα λοιπόν πως κάποιες εδώ έχουν μπαταρίες Τουρκικής κατασκευής, που δεν πολυδουλεύουν και το προσωπικό του ΑΔΜΗΕ βγάζει καπνούς, κάθε φορά που πρέπει να πάει να βοηθήσει για αποκατάσταση βλαβών στους υποσταθμούς των αιολικών.

Μη λοιπόν τύχει και γίνει μπλακάουτ όταν θα έχουμε "Α"ΠΕ, να δούμε τότε πώς θα ξαναξεκινήσει το δίκτυο από κατάσταση "black start". Θα πάνε άραγε οι πολιτικοί να φυσάνε, για να γυρίσουν τα πτερύγια; Μπα, δεν το νομίζω! Στις ντιζελογεννήτριες θα τρέξουν όλοι για σωτηρία!

Το πιο αστείο της όλης υπόθεσης είναι πως το Νοέμβριο 2020 ήταν ακριβώς η ίδια εταιρεία, η Scottish Power, ακριβώς στην ίδια περιοχή, το South Ayrshire, που διεκδίκησε την παγκόσμια πρωτιά για "black start" ενός τμήματος του δικτύου της Σκωτίας, χρησιμοποιώντας το αιολικό εργοστάσιο Dersalloch. Φαίνεται πως και στη Σκωτία "τα θαύματα τρεις μέρες κρατούν" ...

ΥΓ: Το ιστολόγιο διανύει τους τελευταίους μήνες και μάλλον κάτι νέο φαίνεται στον ορίζοντα! Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9 χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

Ανάρτηση από: https://greeklignite.blogspot.com/