Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Ο Μαυρογιαλούρος ΣΥΡΙΖΑ και οι «παροχές» του

Του Παύλου Δερμανάκη

Όσο πλησιάζουμε προς τις πολλαπλές κάλπες του 2019 τόσο μεγαλώνει η αγωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα ποσοστά της και φυσικά το πολιτικό μέλλον των στελεχών που έχουν την ευθύνη της μνημονιακής μετάλλαξης. Μετά από τέσσερα χρόνια αθέτησης κάθε υπόσχεσης προς το λαό και εφαρμογής της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης-αντιλαϊκής πολιτικής ήρθε η ώρα να κάνουν και αυτοί «ταμείο». Ο λαός έζησε την πολιτική τους στο «πετσί» του με την ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση, τη ματαίωση της ελπίδας για αλλαγή πορείας στην παρούσα φάση και την καταρράκωση κάθε έννοιας και συμβολισμού της αριστεράς. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την περίοδο προέταξε πάνω από τις ανάγκες του λαού και της χώρας ένα και μοναδικό συμφέρον, την παραμονή της με κάθε κόστος στην εξουσία. Για πρώτη φορά πέρασαν τόσοι μνημονιακοί νόμοι χωρίς αποχωρήσεις ή έστω παραιτήσεις βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Τώρα που μπαίνουμε στην «τελική ευθεία» των εκλογών καθώς βλέπουν τη συρρίκνωση των ποσοστών τους προσπαθούν να ανατρέψουν την κατάσταση με τη γνωστή συνταγή «Μαυρογιαλούρου», υποσχέσεις και κάποια δοσίματα. Ανασύρουν τις πιο επαίσχυντες παλαιοκομματικές λογικές, που η Αριστερά κατήγγειλε για δεκαετίες, για την πολιτική τους επιβίωση. Έτσι μετά από διαβουλεύσεις και προετοιμασίες, με δεδομένο ότι δεν θίγονται τα άμεσα συμφέροντα των δανειστών αφού και φέτος με την αφαίμαξη του λαού θα σημειωθεί υπερπλεόνασμα, ανακοινώθηκε σε πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο η προκαταβολική-προεκλογική «διανομή» του υπερπλεονάσματος. Το πακέτο των καθαρά προεκλογικών παροχών με την πομπώδη έκφραση «Ήρθε η ώρα της δικαίωσης των θυσιών του ελληνικού λαού».

Οι κυβερνητικές «παροχές»

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, στις 7/5/2019, στο Ζάππειο προβλέπονται οι ακόλουθες «παροχές» για το 2019: «Κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης» για ένα συνολικό κόστος 800 εκ. ευρώ, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13%, μετάταξη των τροφίμων από το 24% στο 13%, μετάταξη ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου από 13% σε 6% και το σύνολο αυτών των μέτρων ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Για το 2020 και μετά υποσχέθηκε επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις και φοροελαφρύνσεις (μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, φορολογικές μειώσεις σε νησιά, μείωση συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11%, μείωση φορολογικού συντελεστή κερδών επιχειρήσεων, αύξηση συντελεστή αποσβέσεων και μείωση φόρου συνεταιρισμών, αφαίρεση τόκων στεγαστικών δανείων από το φορολογητέο εισόδημα).

Παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την «παροχή» των 120 δόσεων προς εφορίες και ταμεία έναντι των συσσωρευμένων οφειλών λόγω φορολεηλασίας.

Αφήνουμε κατά μέρος τις αστειότητες του χαρακτηρισμού των ανωτέρω ως «αναπτυξιακά» μέτρα. Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από όλα αυτά τα μέτρα «παροχών» είναι ότι επιβεβαιώνουν τη γνωστή λαϊκή παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι». Μετά από τέσσερα χρόνια αντιλαϊκών μέτρων, υπερπλεονασμάτων (από το 2017) και φτωχοποίησης του λαού η κυβέρνηση μοιράζει «ψίχουλα». Σχηματικά σε αριθμούς η πολιτική αυτή συνοψίζεται: μας πήραν και συνεχίζουν να μας παίρνουν 10, μας επιστρέφουν το 1 και απαιτούν να είμαστε ευχαριστημένοι, να τους ξαναψηφίσουμε για να συνεχίζουν την ίδια πολιτική («να συνεχίζουν να μας παίρνουν τα 10»).

Η πραγματικότητα των συντάξεων


Οι «παροχές» που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός αφορούν α) το τρέχον έτος και είναι μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα (αν θέλει να ελπίζει σε κάποιες ψήφους) και β) το μέλλον (από το 2020 και μετά) και αποτελούν για μία ακόμα φορά προεκλογικές υποσχέσεις… Η «αξία» των μέτρων από το 2020 είναι ίδια με τις προεκλογικές υποσχέσεις του 2015 περί κατάργησης μνημονίων κ.λπ. Συνεπώς ας δούμε τα άμεσα «χειροπιαστά» μέτρα του 2019 για να καταλάβουμε και το τι θα ακολουθήσει στην περίπτωση που θα «επιβιώσουν» στις εκλογές:

Η ονομασθείσα «13η σύνταξη» είναι ένα μεγάλο παραμύθι αφού δεν πρόκειται για ολόκληρη σύνταξη αλλά για τμήμα της υπό προϋποθέσεις. Η κλίμακα θα είναι 100% για συνταξιούχους έως 500 ευρώ, 70% έως τα 600 ευρώ, 50% έως τα 1.000 ευρώ και 30% για πάνω από 1.000 ευρώ. Όλα αυτά προβλέπεται, κατά τον πρωθυπουργό, να έχουν συνολική δημοσιονομικό κόστος 800 εκατ. ευρώ και συνεπώς για 2,5 εκατ. συνταξιούχους αναλογούν κατά μέσο όρο 320 ευρώ! Αυτό «ονομάζεται» 13η σύνταξη.

Αυτή είναι η «παροχή» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να δελεάσει τους συνταξιούχους όταν η ίδια έλαβε μέτρα για τις συντάξεις που είχαν σαν αποτελέσματα τη μηνιαία μείωση:

  • α) κατά 230 ευρώ σε 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους λόγω κατάργησης του ΕΚΑΣ,
  • β) κατά 100-150 ευρώ σε 500.000 συνταξιούχους από τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων από τον Ιούνιο 2016,
  • γ) κατά 30-50 ευρώ από την αύξηση συμμετοχής στις δαπάνες υγείας
  • δ) κατά 25% επιπλέον της μέσης μείωσης των συντάξεων λόγω «ειδικού τρόπου υπολογισμού» για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, όπως οι 10.000 της Εμπορικής Τράπεζας.

Παράλληλα δε με αυτά τα μέτρα υπάρχει σε ισχύ ο νόμος «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των συνταξιούχων για την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς».

Συνεπώς στον τομέα των συντάξεων η κυβέρνηση «επιστρέφει» στους συνταξιούχους ένα συνολικό ποσό 800 εκ. ευρώ από το 2019 όταν έλαβε μέτρα την περίοδο 2015-2017 που μείωσαν διαχρονικά τις συντάξεις κατά 3,7 δισ. ευρώ.

Τι γίνεται με ΦΠΑ και 120 δόσεις


Η συνολική επίδραση από τη μείωση του ΦΠΑ θα είναι 260 εκ. ευρώ το οποίο σημαίνει 25 ευρώ ανά πολίτη (100 για τετραμελή οικογένεια) για όλο το έτος. Αυτό φυσικά θα ισχύσει στο βαθμό που το όφελος μείωσης του ΦΠΑ θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή και δεν θα εξανεμιστεί με διάφορους τρόπους. Ας δούμε π.χ. τη μείωση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο ΦΠΑ πέφτει από το 13% στο 6% αλλά στην πράξη ισοφαρίζει τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας από 15% σε 10% που ισχύει από 1η Απριλίου, για να μην πάμε στο επόμενο βήμα που θα είναι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ με επιχείρημα την τραγική της οικονομική κατάσταση.

Στον τομέα του ΦΠΑ η κυβέρνηση μειώνει τη φορολογία κατά 260 εκατ. ευρώ όταν έλαβε πρόσθετα μέτρα την περίοδο 2015-2017 που αύξησαν τα φορολογικά έσοδα κατά 2,2 δισ. ευρώ. Συνολικά ο ΦΠΑ έχει σημειώσει αύξηση 3,3 δισ. ευρώ στην περίοδο 2015-2019 (από 13,9 δισ. το 2014 στα 17,2 δισ. το 2019). Αυτά μόνο για το ΦΠΑ. Τα νούμερα γίνονται πολύ μεγαλύτερα αν υπολογίσουμε και τους λοιπούς έμμεσους φόρους. Για να έχουμε μια «εικόνα» η αύξηση ειδικού φόρου μόνο στον καφέ το 2017 είχε ως συνέπεια 62 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρο.

Οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων είναι μια επανάληψη του έργου των νέων μέτρων «προστασίας» της πρώτης κατοικίας. «Πολύ κακό για το τίποτα» που λέει η λαϊκή παροιμία. Οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί θέτουν εκτός τους περισσότερους από τους οφειλέτες. Η φτώχεια έχει φτάσει το λαό σε τέτοιο σημείο ώστε 2,2 εκατ. πολίτες χρωστούν στην εφορία έως 500 ευρώ και άλλοι 1,3 εκατ. χρωστούν έως 5.000 ευρώ. Οι πρώτοι και οι περισσότεροι από τους δεύτερους δεν μπορούν λόγω ύψους οφειλής να ενταχθούν στις 120 δόσεις και συνεπώς θα συνεχίζουν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους με 12-18 δόσεις. Αντίστοιχα ο περιορισμός των 30 ευρώ για αγρότες, 50 ευρώ οι λοιποί επαγγελματίες, ως ελάχιστη δόση για ρυθμίσεις χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία θα έχει σαν συνέπεια ο αριθμός των δόσεων να είναι πολύ μικρότερος.

Συμπέρασμα


Συμπέρασμα μας πήραν πολλαπλάσια από 10 μας επιστρέφουν 1 και αυτό η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως «δικαίωση των θυσιών» μας και ζητά να την επιβραβεύσουμε με την ψήφο μας… Επειδή οι ίδιοι έχουν μνήμη χρυσόψαρου θέλουν να νομίζουν ότι το ίδιο ισχύει και για ‘μας.


Ανάρτηση από: https://edromos.gr