Η Le Monde ομιλεί για ένα “επιταχυνόμενο και ανεξέλεγκτο εξευγενισμό” με στόχο τα Εξάρχεια
15 Ιουλίου 2023
Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας έχει γίνει η παιδική χαρά ξένων επενδυτών, που αγοράζουν ολόκληρα κτίρια για εποχιακές ενοικιάσεις.
Οι κάτοικοι της πόλης, δυσκολεύονται να αντισταθούν, σημειώνει η δημοσιογράφος Marina Rafenberg, σε εκτενέστατο ρεπορτάζ στην εφημερίδα Le Monde σχετικά με την «άλωση» της Αθήνας από ξένους επενδυτές, αλλά και την προσπάθεια «εξευγενισμού» των Εξαρχείων.
Παρουσιάζει μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής των Εξαρχείων, που κάνουν λόγο για πιέσεις που έχουν δεχτεί, προκειμένου να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα που ενοικιάζουν, καθώς, όπως σημειώνουν, οι ίδιοι επενδυτές έχουν ήδη αγοράσει αρκετά κτίρια στον ίδιο δρόμο και σε παραπλήσιο.
Γίνεται αναφορά σε μελέτη του AirDNA, σύμφωνα με την οποία, η Αθήνα έχει 11.701 καταχωρήσεις στο Airbnb, αύξηση 11% σε σύγκριση με το 2022, ενώ σημειώνεται, ότι οι ενοικιάσεις δεν ανήκουν πλέον μόνο σε ιδιοκτήτες, που θέλουν να τα βγάλουν πέρα, αλλά σε επενδυτές που έχουν πολλές κατοικίες ή που δημιουργούν εταιρείες εξειδικευμένες στην διαχείριση περιουσίας, με το 22% των ιδιοκτητών να κατέχει περισσότερα από δύο διαμερίσματα, έναντι 15% το 2019.
ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος της Ένωσης Κτηματομεσιτών Αττικής, επισημαίνει την αύξηση, μέσα σε τέσσερα χρόνια, των τιμών πώλησης και ενοικίασης κατά 30% περίπου στο κέντρο της Αθήνας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια ή εκείνες που γειτνιάζουν με την Ακρόπολη. Αν και παραδέχεται, ότι για τους Έλληνες που έχουν κατώτατο μισθό μόνο 780 ευρώ μικτά το μήνα, γίνεται δύσκολο να νοικιάσουν στο κέντρο της πόλης, κατανοεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, ως προς το οποίο και αναφέρει: «Με 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατά μέσο όρο στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές εξακολουθούν να είναι χαμηλές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην αρχή, είχαμε κυρίως Κινέζους που επένδυαν για να λάβουν χρυσές βίζες, καθώς, αγοράζοντας ένα ακίνητο για 250.000 ευρώ, επωφελούνταν από μια πενταετή ανανεώσιμη άδεια διαμονής. Τώρα έχουμε πολλούς Ισραηλινούς, Λιβανέζους, Τούρκους.»
Επισημαίνεται η αγορά ολόκληρων κτιρίων για μετατροπή σε εποχιακές ενοικιάσεις αλλά και ξενοδοχεία, και σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών και Προβλέψεων, τα τελευταία τρία χρόνια άνοιξαν 118 ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας.Γίνεται αναφορά στην ισραηλινή αλυσίδα Brown, που από το 2022 έχει εγκαινιάσει εννέα, ειδικά σε υποβαθμισμένες γειτονιές, όπως η Ομόνοια, καθώς και στην εταιρεία Esc. Estate Social Club, που άνοιξε ο Ισραηλινός Dean Farache, η οποία σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία κατασκευής και ανακαίνισης διαμερισμάτων, Athe Constructions, «βοηθά τους επενδυτές σε όλες τις διαδικασίες τους, βρισκοντας τους το ακίνητο, φέρνοντάς τους σε επαφή με δικηγόρους και μετά νοικιάζοντας τα συχνά ανακαινισμένα ακίνητα». Ο Dean Farache, ο οποίος έφθασε πριν από τρία χρόνια στην Αθήνα, πιστεύει στις δυνατότητες αυτής της πόλης, για την οποία και αναφέρει: «Η Αθήνα είναι ακόμα ημιτελής σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, προσελκύει πολύ διαφορετικούς ανθρώπους. Ο αριθμός των ξενοδοχείων, των εποχικών ενοικιάσεων έχει σίγουρα αυξηθεί, αλλά δεν επαρκεί ακόμη με την εκθετική ανάπτυξη του τουρισμού. »
Το 2022, η Αθήνα υποδέχτηκε 5,6 εκ. επισκέπτες και, από το τέλος της πανδημίας, έρχονται τουρίστες όλο το χρόνο. «Οι επενδυτές αναζητούν διαμερίσματα που κοστίζουν περίπου 100.000 ευρώ και μικρά σπίτια 600.000 ευρώ. Για τους Ισραηλινούς όλα είναι 30% φθηνότερα εδώ στην Ελλάδα, είναι απίστευτο!» αναφωνεί ο Dean Farache, ο οποίος, όπως σημειώνεται, καθώς τα Εξάρχεια είναι ήδη γεμάτα από καταλύματα Airbnb, στρέφεται στις γειτονικές συνοικίες, όπως στην Κυψέλη, όπου, όπως σημειώνεται, αγόρασε ένα ιδιωτικό φροντιστήριο ξένων γλωσσών σε δύο ορόφους, το οποίο θα μετατρέψει σε έντεκα μεσαίου μεγέθους διαμερίσματα.
«Αυτό δεν απευθύνεται απαραίτητα μόνο σε τουρίστες, αλλά και σε Έλληνες που θα ήθελαν να νοικιάσουν ένα μικρό διαμέρισμα δύο δωματίων. Οι Έλληνες έχουν συνηθίσει σε μεγάλες επιφάνειες και να μην μοιράζονται καταλύματα, αλλά, με την αύξηση των τιμών, πρέπει να αποφασίσουν να το κάνουν όπως οι περισσότεροι κάτοικοι των πόλεων στον κόσμο!», αναφέρει, με τον Άλκη Καφετζή, υπεύθυνο έρευνας στι Ινστιτούτο Έρευνας και Κοινωνικής Αλλαγής (Eteron), να διερωτάται, για πόσο καιρό ακόμη οι τιμές των ενοικίων θα παραμείνουν προσιτές, τη στιγμή που για ένα διαμέρισμα 50 τ.μ στα Εξάρχεια πλησιάζουν πλέον τα 700 ευρώ.
Ο Βασίλης Αξιώτης, αντιδήμαρχος Αθηναίων, αναφέρει από την πλευρά του: «Είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε, ότι η Αθήνα γίνεται κορυφαίος διεθνής προορισμός. Πλατφόρμες όπως το Airbnb έχουν θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, συμβάλλουν στην ανανέωση της πόλης, επιτρέπουν την ανακαίνιση εγκαταλελειμμένων ιστορικών κτιρίων… Ωστόσο, δημιουργούν νέες προκλήσεις, δυσκολεύουν τους κατοίκους να παραμείνουν στο κέντρο της πόλης, τροποποιούν το πολιτιστικό περιβάλλον…» Ο Δήμος θα ήθελε να ρυθμίσει την αγορά, αλλά προς το παρόν δεν είναι υπεύθυνος για την πολιτική της πόλης, που εξαρτάται από την κεντρική εξουσία. «Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα περιφέρεια με περιφέρεια, γιατί ορισμένες περιοχές είναι ήδη υπερκορεσμένες», παραδέχεται ο αντιδήμαρχος, σημειώνοντας, ότι «οι πλατφόρμες πρέπει επίσης να μοιράζονται τα δεδομένα τους σε πραγματικό χρόνο με τις αρχές για να μπορούν να έχουν μια αποτελεσματική πολιτική.» Εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων προτείνουν τη θέσπιση κινήτρων, ώστε οι ιδιοκτήτες των 130.000 ακινήτων στην Αθήνα που είναι «κλειστά», να έχουν πρόσβαση σε δάνεια για την ανακαινιση τους, ώστε να καταστούν κατοικήσιμα.
Για τον Άλκη Καφετζή, η Αθήνα «γίνεται όλο και λιγότερο φιλική προς τους κατοίκους της, μεταμορφώνεται με μοναδικό στόχο να ευχαριστήσει τους τουρίστες». Kατά την δ/φο, το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα, είναι η κατασκευή του σταθμού του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, περικυκλωμένη από λαμαρίνες και αστυνομία, όπου, όπως σημειώνει, έχουν οργανωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πολλές διαδηλώσεις ενάντια σε αυτό το έργο που, σύμφωνα με τους κατοίκους, κινδυνεύει να επιταχύνει τον «αστικό εξευγενισμό.»
Γίνεται αναφορά στο έργο του Δήμου, «Μεγάλος Περίπατος» – «Grand Promenade» του οποίου το κόστος υπολογίζεται στα 13 εκατομμύρια ευρώ, με τον Άλκη Καφετζή να διερωτάται: «Δεν θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για να ομορφύνουν την καθημερινότητα των Αθηναίων; Δημιουργία χώρων πρασίνου, βελτίωση αποκομιδής σκουπιδιών, νυχτερινό φωτισμό;»
Οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν, τα σχολεία αδειάζουν και δύο ιστορικοί κινηματογράφοι, των οποίων τα κτίρια ανήκουν στον ασφαλιστικό οργανισμό ΕΦΚΑ, απειλούνται να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, σημειώνει η δ/φος, υπενθυμίζοντας, ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είχε δηλώσει, στις 4 Απριλίου, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την υποστήριξη αυτών των δύο κινηματογράφων, ότι θέλει «να διατηρήσει το DNA της Αθήνας».
«Κι όμως, η μεταμόρφωση της Αθήνας, που ανέλαβε το δημαρχείο, «δεν είναι προς όφελος των ντόπιων πληθυσμών. Ακόμη χειρότερα, σε ορισμένες γειτονιές, όπως τα Εξάρχεια, ο εξευγενισμός συνοδεύεται από αστυνομική καταστολή», υπογραμμίζει η Εύα Μπεταβατζή, μέλος του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού Δράσης για το Δικαίωμα στη Στέγαση. «Πίσω από τον εξευγενισμό, υπάρχει μια προσπάθεια να διαγραφεί η μνήμη των αστικών αγώνων», κρίνει.
Ο Dean Farache διαβεβαιώνει, ότι «δεν θα προσπαθήσει να κάνει την Αθήνα το νέο Τελ Αβίβ»: «Θέλω να μυρίσω τη μυρωδιά της βενζίνης, να ακούσω το χάος της κυκλοφορίας, να δω τέχνη του δρόμου να εκτίθεται στους τοίχους της πόλης… Τα Εξάρχεια, με την επαναστατική τους ατμόσφαιρα, είναι ένα από τις αγαπημένες μου γειτονιές!» Αλλά από τη στιγμή που οι αναρχικοί, οι διανοούμενοι, οι φοιτητές και οι καλλιτέχνες εκδιώκονται από τα Εξάρχεια, τι θα μείνει από αυτό το εξεγερτικό πνεύμα που τα κάνει μοναδικά; διερωτάται η δ/φος.
ΠΗΓΗ: Le Monde Marina Rafenberg – Au centre d’Athènes, une gentrification accélérée et incontrôlée
Ανάρτηση από: https://www.konstantakopoulos.gr/