Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Το restart στα ελληνοτουρκικά κρύβει παγίδες…

Του Γιώργου Μαργαρίτη

Στις μαγικές τελετουργίες του άλλοτε, έτσι όπως εκλεπτυσμένα εκφράζονται και στις θρησκείες του σήμερα, η βασική λειτουργία είναι η διαχείριση του ιστορικού χρόνου. Σε μια καθώς πρέπει τελετή μαγείας το ζητούμενο είναι η επιστροφή του ιστορικού χρόνου πίσω στις απαρχές του όποιου συμβάντος ή της όποιας κατάστασης, σε τρόπο ώστε να μπορέσει ο μάγος, η μάγισσα ή ο ιερέας να οικοδομήσει τον δικό του κόσμο – την επιθυμία του “πελάτη” του – πάνω στο αρχικό χάος. Ο θάνατος και η ανάσταση του Θεού, στις μεγάλες θρησκείες έχει την ίδια και την αυτή έννοια: τον αρχικό μηδενισμό που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση – σε νέες επιθυμητές βάσεις – του ιστορικού χρόνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εν μέρει ιδιότητες μάγου – ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, επιθυμεί να έχει. Για το λόγο αυτό ο πολιτικός σχεδιασμός του βασίζεται στην – καθόλα ελληνική παρά τα φαινόμενα – λέξη “RESTART”. Τουτέστιν στα αγγλικά “ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ”! Σκέφτεται να μηδενίσει τον ιστορικό χρόνο, να διαγράψει την όποια πραγματικότητα διαμόρφωσε η ιστορία στην ελληνική κοινωνία: Όλα! Από τις οικονομικές παραμέτρους και λειτουργίες ως τις ιδεολογίες και τις συμπεριφορές.

Πάνω σε αυτό το κενό ο πρωθυπουργός επιθυμεί να οικοδομήσει μια υποδειγματική Ελλάδα όπου τα πάντα θα αγοράζονται και θα πουλιούνται και όπου τα κέρδη των “επενδυτών” θα προσελκύουν τοιούτους από κάθε γωνιά της Γης. Δηλαδή τον καπιταλιστικό παράδεισο. Με βάση την παραπάνω λογική επιλογή η εξωτερική πολιτική της χώρας και τα λεγόμενα “εθνικά θέματα” – η προστασία δηλαδή της εθνικής επικράτειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων – δεν μπορεί παρά να υιοθετήσει την ίδια μεθοδολογία: RESTART.

Σε κλίμα… RESTART

Απόπειρα “επανεκκίνησης” των διμερών σχέσεων ήταν η περιγραφή που έδωσε σοβαρή συντηρητική πρωινή εφημερίδα στο διάβημα, όπως το τελευταίο μεθοδεύτηκε στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Για να είναι δε πιο ρεαλιστικό το σενάριο η συμπαθής εφημερίδα πρόσθεσε το ουσιαστικό επιχείρημα “μέσω ΗΠΑ”… φυσιολογικά.

Αυτό γράφτηκε στις παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. Μετά τη συνάντηση η μαγική διαδικασία προσδιορίστηκε με ακρίβεια: ο μηδενισμός του ιστορικού χρόνου διαπιστώθηκε ότι είχε επιτευχθεί. Από τον Απρίλιο του 2023, παρατήρησε η ίδια εφημερίδα, οι κάθε είδους παραβιάσεις και προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο έχουν μηδενιστεί. Σχετικό γραφικό επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Η συνέχεια: ΕΔΩ

Ανάρτηση από: https://slpress.gr/