Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Ομαδικοί τάφοι Ελληνοκυπρίων στο αεροδρόμιο Τύμπου

Του Κώστα Βενιζέλου

Ομαδικοί τάφοι αγνοουμένων φαίνεται να υπάρχουν στην περιοχή του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου, τα εγκαίνια του οποίου θα τελέσει σήμερα ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης, Ταγίπ Ερντογάν, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής του 1974. Όπως συναφώς αναφέρεται από ενημερωμένες πηγές, φαίνεται ότι υπάρχουν πληροφορίες για δυο τουλάχιστον τάφους.

Ο ένας, με βάση πληροφορίες, βρίσκεται δίπλα στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ενώ ο δεύτερος φέρεται να είναι εντός του χώρου του αεροδρομίου, χωρίς να αποκλείεται να είναι και στο δίαυλο. Ενημερωμένες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι πληροφορίες να αφορούν ένα ομαδικό τάφο και απλά να υπάρχει σύγχυση ως προς την ακριβή τοποθεσία, δηλαδή, είτε να είναι εντός του χώρου του αεροδρομίου, είτε δίπλα. Εξετάζονται και τα δυο ενδεχόμενα, τους ενός ή περισσοτέρων ομαδικών τάφων.

Είναι γνωστό ότι ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης, στα πλαίσια της φιέστας και τα πανηγύρια για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, έχει “παραγγείλει” την ολοκλήρωση του έργου για το νέο τερματικό στο παράνομο αεροδρόμιο, για να τελέσει τα εγκαίνια σήμερα. Επιστράτευσε δε και τεχνικά επιτελεία από την Άγκυρα για να διασφαλίσει ότι όλα θα είναι έτοιμα κατά τη σημερινή ημέρα, 20η Ιουλίου, για να συνδυαστεί τούτο με τα πανηγύρια.

Σημειώνεται ότι το κόστος ανέγερσης του νέου τερματικού, ανήλθε στα 400 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το “αεροδρόμιο” θα μπορεί πλέον να εξυπηρετεί 10 εκ. επιβάτες ετησίως. Η Τουρκία επενδύει στο έργο αυτό, το αεροδρόμιο διαθέτει πλέον διπλό δίαυλο μήκους 3.100 μέτρων και εντάσσεται στο σχέδιο για τον “αιώνα της Τουρκίας”. Για κάποιο λόγο η κατοχική δύναμη εν γένει, θέλει διακαώς να αναδείξει το έργο αυτό στη συγκεκριμένη συγκυρία. Κι αυτό θα φανεί στη διάρκεια της ολιγόωρης σημερινής παρουσίας του στα κατεχόμενα.

Στο χώρο, λοιπόν, των εγκαινίων με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν και θα διερευνηθούν, φαίνεται να είναι θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι είτε δολοφονήθηκαν από τον κατοχικό στρατό, είτε έπεσαν κατά τις μάχες που διεξήχθησαν στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους, που διερευνούνται. Αυτή τη στιγμή συνεργεία της ΔΕΑ δραστηριοποιούνται στους Στύλους Αμμοχώστου και ειδικότερα στη λίμνη του Αγίου Λουκά, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ομαδική ταφή, κατόπιν εκτέλεσης Ελληνοκυπρίων από τον κατοχικό στρατό.

Η συνέχεια είναι: ΕΔΩ

Ανάρτηση από: https://slpress.gr/