Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Διάδρομος γυμναστικής

Το editorial του Δρόμου που κυκλοφορεί

Ολόκληρη η χώρα μοιάζει με διάδρομο γυμναστικής. Ο «αναβάτης» κινείται, αλλά μένει στο ίδιο σημείο. Φύγαμε για λίγες μέρες το Πάσχα, αλλά γυρίσαμε στα ίδια. Ανεβαίνει η ταχύτητα λόγω εκλογών, αλλά βρισκόμαστε πάντα στην ίδια θέση. Και ξέρουμε πως όσο κι αν τρέξουμε θα παραμείνουμε εκεί. Κάθε κόμμα εξουσίας, αλλά και ελάχιστης δύναμης, τρέχει στον διάδρομό του, ταυτόχρονα με τους άλλους, αλλά ολόκληρη η αίθουσα παραμένει ακίνητη. Δεν πα να τρέχεις όσο θες… Η ευρωκρατία είπε: Χρειάζεστε άλλα τέσσερα χρόνια για να φθάσετε στην «κανονικότητα». Όποια κυβέρνηση κι αν έχετε. Τέλος.

Μεταμφιεσμένα κόμματα, καυγαδίζουν για το ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα. Σε τι; Δεν δεσμεύονται καθαρά. Θολά λόγια και πολλές υποσχέσεις. Παροχές, επενδύσεις και ταξίματα χωρίς αντίκρισμα.

Οι αποκαλύψεις για το Μάτι –ήξεραν κι έλεγαν ψέματα–, οι φόνοι στην Κύπρο (που παγώνουν και τους πιο σκληρούς), ο θάνατος από σαϊτιές και οι αδέσποτες μπαλωθιές, χωρίς να συνδέονται άμεσα, δείχνουν πως έχουν ξεπεραστεί τα μέτρα. Στο ψέμα, την υποκρισία, τη μοχθηρότητα, το βίτσιο, την εκτόνωση. Σε γειτονιά της Αθήνας έπεσαν και μολότοφ στην Ανάσταση μαζί με τα βαρελότα… Άλλη κανονικότητα αυτή.

Σε ένα γυμναστήριο, μπήκαν άνεργοι και κάθονται πάνω στους διαδρόμους. Δεν κινούνται. Έχουν πολύ χρόνο οι άνεργοι. Δεν βιάζονται.

Ο Πολάκης θέλει να ανέβει με την μηχανή του πάνω στον διάδρομο για να κάνει σούζα. Ο Τσίπρας τον καλύπτει. Όλα επιτρέπονται. Βρίσε Πολάκη μου… Στην κυβέρνηση, έχουν χάσει την μπάλα και πάνε από βλακεία σε γκάφα. Απλώς, στον διπλανό διάδρομο η ομάδα της Ν.Δ., με Μητσοτάκη στο τιμόνι, είναι σαστισμένη.

Η Ελλάδα υποβιβάζεται σε κάτι πιο κάτω από αποικία. «Δηλωμένη αποικία»; «Οργανική αποικία»; Δηλαδή με πλήρη και συνειδητή υπαγωγή και ενσωμάτωση όλων των ελίτ στην κατάσταση αυτή. Παράδειγμα, ένας Θάτσι ή Ράμα, ή οποιοσδήποτε οπλαρχηγός ένοπλων συμμοριών στα «Δυτικά Βαλκάνια», μετρά περισσότερο για ευρωκράτες και νατοϊκούς, απ’ όσο ολόκληρη η πολιτική τάξη της χώρας μας. Ούτε τη φωνάζουν στις διασκέψεις. Γερμανοί αστυνομικοί εποπτεύουν στα σύνορά μας. Είμεθα δεδομένοι…

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανήγγελλε ότι ο Τραμπ θα επισκεφθεί την Άγκυρα το καλοκαίρι. Η σχέση των δύο χωρών θα καθορίσει πολλές, πάρα πολλές από τις εξελίξεις. Οι περισσότερες προδιαγράφονται κατάφορα σε βάρος της Ελλάδας. Το καλοκαίρι, αλλά και την άνοιξη που διανύουμε, θα είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες οι θερμοκρασίες. «Το Καστελλόριζο πιο μακριά από την Μαδρίτη»: Πετυχημένος ο τίτλος άρθρου στο Ποντίκι. Όντως, το Καστελλόριζο είναι σαν να μην υπάρχει… Οι Τούρκοι γκριζάρουν ολόκληρο το Αιγαίο, πόσο μάλλον αυτό. Οι δικοί μας, πάνω στον διάδρομο, νομίζουν ότι είναι στον καρδιολόγο για τεστ κοπώσεως.

Τα στημένα πανηγύρια του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές στην Ισπανία, αμέσως μετατράπηκαν σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Ε.Ε. για τη Βενεζουέλα, την ώρα που οι Βρυξέλλες σύρονται στην πιο φιλοαμερικάνικη πολιτική. Οι πραξικοπηματίες του Καράκας καταφεύγουν στην ισπανική πρεσβεία και ο πονοκέφαλος μεταφέρεται στη Μαδρίτη.

Στην Βενεζουέλα, όμως, δεν κινήθηκε κανείς πάνω σε «διάδρομο γυμναστικής». Αν δεν γέμιζαν οι δρόμοι κι οι πλατείες από τον λαό που αντιτάχθηκε στο πραξικόπημα, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Το διαρκές πραξικόπημα θα συνεχιστεί, και με άλλα μέσα. Η αυλή των ΗΠΑ, όπως θεωρούσαν τη Λ. Αμερική, πρέπει να επιστρέψει την στην αγκαλιά των καουμπόηδων ιμπεριαλιστών. Με κάθε μέσον.


Παιδιά, τελειώνετε. Σε λίγο κλείνουμε το γυμναστήριο. Έρχονται εκλογές κι έχετε δυο ουρές και τέσσερεις κάλπες μπροστά σας. Κουράγιο.

Ανάρτηση από: https://edromos.gr