Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Παρέμβαση του ηγέτη του Κ. Κ. Ουκρανίας στην 22η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Ο πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, Πιότρ Σιμονένκο, έκανε την πρώτη εμφανισή του από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ υπεύθυνους για τη σημερινή σύρραξη.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια ομιλία του ηγέτη του Κ. Κ. Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 22ης Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στην Αβάνα της Κούβας, τον Οκτώβριο του 2022. Οι πολιτικές δραστηριότητες του κόμματος είχαν πρακτικά ανασταλεί με δικαστική απόφαση ήδη από το 2015, κατ’ εφαρμογή των νόμων αποκομμουνιστοποίησης, όπως και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας (ανανεωμένου), του Κομμουνιστικού Κόμματος των εργατών και των αγροτών και άλλων. Αφού άσκησε έφεση, το Κ. Κ. Ουκρανίας τέθηκε de jure εκτός νόμου τον Μάιο του 2022, ενώ στο μεταξύ είχε τεθεί εκτός νόμου η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με μεγαλύτερο την Πλατφόρμα – Για τη Ζωή.

Πριν μερικές μέρες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας ενέκρινε κατάλογο με τα περιουσιακά στοιχεία του Κομμουνιστικού Κόμματος, τα οποία πρόκειται να κατασχεθούν.

Ακολουθεί μεταφρασμένη η παρέμβαση του πρώτου γραμματέα του Κ. Κ. Ουκρανίας, Πιότρ Σιμονένκο*

Αγαπητοί σύντροφοι!

Καλωσορίζω θερμά τους συμμετέχοντες στην 22η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας. Του κόμματος που έχει απαγορευτεί παράνομα στη χώρα μου, όπου οι σύντροφοί μας και οι ομοϊδεάτες μας υφίστανται πολιτικές διώξεις, συλλήψεις και φυσική βία από την πλευρά του ηγεμονεύοντος νεοναζιστικού-ολιγαρχικού καθεστώτος, ενός καθεστώτος που στην ουσία είναι αντιδραστικό και φασιστικό.

Συγκεντρωθήκαμε εδώ στο Νησί της Ελευθερίας σε μια δύσκολη στιγμή. Οι δυνάμεις του διεθνούς ιμπεριαλισμού, οι καρχαρίες της παγκοσμιοποίησης στην προσπάθειά τους για την επανασχεδίαση του πολιτικού χάρτη του κόσμου, για τους πόρους και τις αγορές εμπορευμάτων καταφεύγουν σε οποιεσδήποτε μεθόδους και στην πραγματικότητα δρουν ως υποκινητές του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου. Το τραγικό είναι ότι οι αντιδραστικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ενεργά τον νεοναζισμό και τον νεοφασισμό για να πετύχουν τους στόχους τους.

Η ανάλυση της διεθνούς κατάστασης δείχνει αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και δραματική όξυνση των εσωτερικών του αντιθέσεων σε δύο τομείς:

  • τον ιδεολογικό – μεταξύ της ιμπεριαλιστικής Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της κομμουνιστικής Κίνας, την οποία, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, θεωρούν “αυτοκρατορία του κακού”, καθώς και το Βιετνάμ και την Κούβα,
  • και το ενδοϊμπεριαλιστικό -Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διατηρήσουν την ηγεμονία τους και την παγκόσμια τάξη πραγμάτων στο πλαίσιο της οποίας διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο.

Οι ΗΠΑ δημιουργούν νέα στρατιωτικά μπλοκ στη Νοτιοανατολική Ασία, υποδαυλίζουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και ακολουθούν επιθετική πολιτική χρησιμοποιώντας την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας και την Ταϊβάν εναντίον της Κίνας. Η προκλητική επίσκεψη της Πελόζι στο Ερεβάν και οι υποσχέσεις της για στήριξη της Αρμενίας οδηγούν αναπόφευκτα σε διεύρυνση της σύγκρουσης στον Καύκασο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Η κατάσταση στην Κεντρική Ασία προκαλεί ανησυχία (πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ Τατζικιστάν και Κιργιστάν).

Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ήταν αυτές που ξεκίνησαν τη δημιουργία ενός νεοφασιστικού κράτους στο έδαφος της πρώην σοβιετικής Ουκρανίας και έγιναν οι κύριοι χορηγοί και κερδισμένοι από αυτό.

Οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν στην Ουκρανία έθεσαν υπό τον έλεγχο του κεφαλαίου όλες τις σφαίρες της ζωής της κοινωνίας και εξασφάλισαν τον απόλυτο έλεγχο των πολυεθνικών εταιρειών στην κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η υλική βάση για την έλευση και την εδραίωση, ως επακόλουθο του ένοπλου πραξικοπήματος του Φεβρουαρίου 2014, της εξουσίας των πιο αντιδραστικών δυνάμεων: της κομπραδόρικης αστικής τάξης που συμμαχεί με τους νεοφασίστες και το οργανωμένο έγκλημα.

Ήταν αυτές οι δυνάμεις στην Ουκρανία που συνέβαλαν καθοριστικά στην καταστροφή όλων των κοινωνικών κατακτήσεων, της οικονομικής κυριαρχίας και στη βαθιά λουμπενοποίηση της κοινωνίας.

Μέσω αυτών των δυνάμεων οι ΗΠΑ διαμόρφωσαν μια καθεστηκυία δομή εξουσίας-μαριονέτας και εισήγαγαν τον ξένο έλεγχο της χώρας.

Μέσω αυτών των δυνάμεων οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν στην Ουκρανία έναν αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο, έναν πόλεμο εναντίον των πολιτών του Ντονμπάς που υπερασπίζονται τις συνταγματικές τους ελευθερίες και δικαιώματα. Ήταν αυτές οι δυνάμεις που, με την υποκίνηση των κυρίαρχων κύκλων των ΗΠΑ, προκάλεσαν την μετεξέλιξη του εμφυλίου πολέμου στο Ντονμπάς σε πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Η ανθρωπότητα έχει στην πραγματικότητα ήδη παρασυρθεί σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο. Θα ήθελα να επισημάνω έναν από τους πολλούς τραγικούς παραλληλισμούς.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ευρώπη συνεργαζόταν με τον Χίτλερ στον πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ. Σήμερα, ενεργώντας προς το συμφέρον των ΗΠΑ, η Ευρώπη προμηθεύει με όπλα το φιλοφασιστικό καθεστώς στην Ουκρανία και το ενισχύει οικονομικά.

Η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην εξάπλωση του θεάτρου των εχθροπραξιών στο έδαφος της ΕΕ.

Οι επιθετικές προσπάθειες ορισμένων νέων ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και των χωρών της Βαλτικής, να αναθεωρήσουν τα σύνορα που είχαν καθοριστεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, απλώς θα επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Μάργκα, δήλωσε πρόσφατα χωρίς περιστροφές: “Η Ουκρανία βρίσκεται εντός αφύσικων συνόρων. Θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη: Στην Ουγγαρία, τη Γαλικία στην Πολωνία, τη Μπουκοβίνα στη Ρουμανία. Αυτά είναι εδάφη άλλων χωρών”.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ δήλωσε κυνικά ότι με τα αμερικανικά όπλα η Ουκρανία θα πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο άνδρα.

Άμαχοι, αθώοι άνθρωποι – ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά – πεθαίνουν στην Ουκρανία. Αυτό είναι μια τραγωδία.

Υποστηρίζοντας το φασιστικό καθεστώς στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ακολουθούν μια πολιτική που ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μπλέικ περιέγραψε ως εξής: «Δεν μας ενδιαφέρει πόσοι Ουκρανοί θα πεθάνουν. Πόσες γυναίκες, παιδιά, άμαχοι και στρατιωτικοί πεθαίνουν. Δεν μας νοιάζει. Είναι σαν ένας ποδοσφαιρικός αγώνας και θέλουμε να κερδίσουμε. Η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί μια ειρηνική λύση. Εναπόκειται στην Ουάσιγκτον να λάβει την ειρηνευτική απόφαση, αλλά στο μεταξύ θέλουμε να συνεχίσουμε αυτόν τον πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Τέτοιες δηλώσεις των γερακιών του πολέμου δικαιώνουν τη θέση μας και τις προειδοποιήσεις που εξέφρασαν οι Ουκρανοί κομμουνιστές στη Σμύρνη την περασμένη εβδομάδα: η απειλή μιας φασιστικής επίθεσης είναι πραγματική, ο πόλεμος που διεξάγουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με ουκρανικά στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος είναι ένας πόλεμος που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ.

Δισεκατομμύρια δολάρια διοχετεύονται στην παραγωγή θανατηφόρων όπλων και πολεμοφόδίων, η νεόκοπη πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, τεράστιος αριθμός στρατευμάτων του ΝΑΤΟ είναι συγκεντρωμένος στα σύνορα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

Οι ιμπεριαλιστές κλείνουν τα μάτια στο γεγονός ότι το φιλοφασιστικό καθεστώς του Ζελένσκι εξοντώνει αδίστακτα τους πολιτικούς αντιπάλους. Κάθε εκδήλωση ελεύθερης σκέψης καταστέλλεται από τάγματα εφόδου. Δοξάζονται τα εγκλήματα των χιτλερικών και των συνεργατών τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έκαψαν ζωντανούς ανθρώπους στο Όσβιετσιμ και που σκηνοθέτησαν τις σφαγές της Γκερνίκα και του Κατίν.

Καταστρέφονται τα μνημεία και οι τάφοι των σοβιετικών στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους για να σβήσουν οι φλόγες στους φούρνους των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου.

Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά σε όλη την Ευρώπη. Ο Μολώχ της εξύμνησης των ναζιστών εγκληματιών κατατρώει τα μυαλά μετατρέποντας τον homo sapiens («τον σοφό άνθρωπο») σε «τρελό άνθρωπο».

Η διαδικασία ανασύστασης μιας προσομοίωσης του ναζιστικού Τρίτου Ράιχ βρίσκεται πρακτικά σε εξέλιξη.

Αυτό το «Ράιχ», όπως και το πρωτότυπό του που καλλιεργείται από το υπερεθνικό κεφάλαιο, τις αμερικανικές και βρετανικές εταιρείες, βασίζει την ιδεολογία του στην ανωτερότητα της «αυτόχθονης» φυλής. Εξ ου και ο νόμος για τους αυτόχθονες πληθυσμούς που έχει μετατρέψει σε απόκληρους τους Ρώσους που ανέκαθεν ζούσαν στην ουκρανική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς, του Χάρκοβο, της Οδησσού, του Νικολάεφ, της Χερσώνας, στην πραγματικότητα ολόκληρης της επικράτειας της χώρας μας. Όπως οι Εβραίοι στη ναζιστική Γερμανία. Γνωρίζουμε από την ιστορία τι τραγωδία επεφύλαξε σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύντροφοι!

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να σημειώσω ότι δυστυχώς δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων για τη φύση της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία, καθώς και για την τοποθέτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο έχει υποστηρίξει την ειδική επιχείρηση.

Δεδομένου ότι κάθε στρατιωτική αντιπαράθεση έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το πρώτο κιόλας καθήκον κάθε μαρξιστή είναι να προσδιορίσει τον ταξικά προσανατολισμένο χαρακτήρα της με την κατάλληλη αξιολόγηση.

Όπως πιστεύουμε, ο πόλεμος του Ντονμπάς ενάντια στο καθεστώς του Κιέβου πρέπει να θεωρηθεί ως εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, στην ουσία ένας πόλεμος για την ανεξαρτησία από το κυρίαρχο φασιστικό καθεστώς, για το δικαίωμα του λαού να μιλάει τη μητρική του ρωσική γλώσσα και να μην ακολουθεί την αντιρωσική κατεύθυνση που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, με βάση τη μαρξιστική θεωρία, η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να θεωρείται ιμπεριαλιστικός πόλεμος με την κυριολεκτική έννοια του όρου, και επιπλέον, από την πλευρά της Ρωσίας, θεωρείται ως αγώνας ενάντια σε μια ξένη απειλή για την εθνική ασφάλεια και τον φασισμό.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η λαϊκή πολιτοφυλακή του Ντονμπάς δεν ήταν σε θέση να αντισταθεί στον ουκρανικό στρατό πολλών χιλιάδων ατόμων που ήταν εξοπλισμένος με ξένο οπλισμό, οπότε η ήττα τους θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην ολοκληρωτική καταστροφή του ρωσόφωνου πληθυσμού, πολλοί από τους οποίους ήταν πολίτες της Ρωσίας.

Ο στρατός των χιλιάδων Ουκρανών εθνικιστών υπό τη διοίκηση Αμερικανών και ΝΑΤΟϊκών εκπαιδευτών συγκεντρώθηκε στα σύνορα των δημοκρατιών, ενώ το λεπτομερές σχέδιο εισβολής είχε εκ των προτέρων εκπονηθεί από στρατηγούς της Ουάσιγκτον. Όλοι περίμεναν την εντολή.

Κατά συνέπεια, προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες της και να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια, η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να πραγματοποιήσει ένα προληπτικό χτύπημα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος προέβη στις ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο, καθώς ήταν αδύνατο να αντισταθεί στην επίθεση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Επιπλέον, η διαδικασία διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ έχει σκόπιμα σαμποταριστεί από το Κίεβο με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η εγκαθίδρυση της ειρήνης στην Ουκρανία δεν προβλέπεται από τα σχέδια της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ.

Από αυτή την άποψη, η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας μας φαίνεται αρκετά λογική.

Ο ολοένα και πιο αντιδραστικός χαρακτήρας του σύγχρονου ιμπεριαλισμού είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που έχουν επιφέρει την παρακμή του εργατικού κινήματος και την αποδυνάμωση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων.

Οι Ουκρανοί κομμουνιστές πιστεύουν ότι κατά την επεξεργασία της τακτικής των δράσεών μας και τον καθορισμό των κύριων τομέων του αγώνα είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στη βάση ότι ο σύγχρονος συσχετισμός δυνάμεων στον κόσμο έχει γείρει υπέρ της αντίδρασης η οποία κάνει χρήση του φασισμού.

Σπείροντας τη διχόνοια μέσα στις εργατικές τάξεις, χρησιμοποιώντας καθεστώτα μαριονέτες, νεοφασίστες και νεοναζί, ο ιμπεριαλισμός εντείνει την εκμετάλλευση χωρών και λαών και καταστρέφει τα ερείσματα της λαϊκής δημοκρατίας και μιας δίκαιης παγκόσμιας τάξης.

Οι σύγχρονες παγκόσμιες εξελίξεις και οι συνεχείς οικονομικές κρίσεις, δυστυχώς, μειώνουν τις επαναστατικές δυνατότητες των αρχών του προλεταριακού διεθνισμού και υπονομεύουν την ενότητα των εργατικών τάξεων. Αυτό συμβαίνει και στην Ουκρανία, όπου δημιουργείται μια ιδιότυπη “εργατική” τάξη του πολέμου, η τάξη που ζει από τον πόλεμο και δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της χωρίς αυτόν.

Η πολιτική των κυρώσεων που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία και οι πολιτικοί τους δορυφόροι, αναπόφευκτα χειροτερεύει τη ζωή των απλών ανθρώπων, αποδυναμώνει τις οικονομικές δυνατότητες των κρατών, προκαλεί ανεργία και κατά συνέπεια αυξάνει την κοινωνική δυσαρέσκεια και, δυστυχώς, διασπά το εργατικό κίνημα. Ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός χρησιμοποιεί όλα αυτά τα φαινόμενα ως όπλο στην ταξική πάλη.

Τι βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη και μάλιστα στις ΗΠΑ; Οι τιμές και οι δασμοί έχουν αυξηθεί πολλές φορές. Επιχειρήσεις κλείνουν, οι άνθρωποι καίνε δημόσια τους λογαριασμούς τους για το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, οργανώνουν δράσεις διαμαρτυρίας κατά των κυβερνήσεών τους απαιτώντας, μεταξύ άλλων, να σταματήσει η τρέλα των κυρώσεων και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όλα αυτά συμβαίνουν στο φόντο της στρατιωτικοποίησης της οικονομίας, της πολιτικής και της υστερίας των ΜΜΕ γύρω από τον πυρηνικό πόλεμο.

Είμαι πεπεισμένος ότι τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα πρέπει να κατευθύνουν τα οικονομικά και κοινωνικά αιτήματα των ανθρώπων προς τον πολιτικό αγώνα. Τον αγώνα ενάντια στην απειλή του φασισμού και την αλλαγή του κοινωνικού συστήματος που τον γεννάει, δηλαδή του καπιταλιστικού συστήματος καθεαυτού.

Σήμερα οι προοδευτικές δυνάμεις – πρέπει να το παραδεχτούμε ειλικρινά – χάνουν τη συνειδησιακή μάχη για τα μυαλά των ανθρώπων. Είναι καθήκον μας να την κερδίσουμε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος αν θέλουμε να αποτρέψουμε την τραγωδία ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι στο πλαίσιο των στόχων και των καθηκόντων της συνάντησής μας και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στον κόσμο και την ανάγκη να αγωνιστούμε για τον τερματισμό του πολέμου και την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης παγκόσμιας τάξης εμείς -τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα- θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στους ακόλουθους τομείς:

  • την ενίσχυση της αλληλεγγύης μας, την αλληλεγγύη με άλλες προοδευτικές δυνάμεις στον αγώνα κατά του νεοφασισμού και των υποκινητών ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου,
  • την οργάνωση ενός συστήματος αληθινής δημόσιας πληροφόρησης για το τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, πώς απειλεί την Ευρώπη και πώς απειλεί την ανθρωπότητα,
  • να εξηγήσουμε στους ανθρώπους ότι ο εμφύλιος πόλεμος στο Ντονμπάς (2014-2022), όπως και ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, έχουν προκληθεί και εξαπολυθεί από τα φιλοφασιστικά καθεστώτα στην Ουκρανία κατ’ απαίτηση και προς το συμφέρον των ΗΠΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα προγεφύρωμα για τον διαμελισμό και την καταστροφή της Ρωσίας ως γεωπολιτικού αντιπάλου,
  • να εντατικοποιήσουμε τον αγώνα ενάντια σε κάθε προσπάθεια εξύμνησης της ναζιστικής ιδεολογίας, αποκαθιστώντας την αληθινή ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,
  • να υποστηρίξουμε (χωρίς να υποχωρούμε στις ιδεολογικές μας αρχές) όσους τάσσονται υπέρ μιας ειρηνικής διευθέτησης και του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Τέτοιοι πολιτικοί και τέτοιες δυνάμεις υπάρχουν σε κάθε χώρα.

Θεωρώ επίσης απαραίτητο να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια σε επίπεδο εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εξουδετερώσουμε τις προκλητικές ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού εναντίον της Κίνας. Σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενδεχόμενη άμεση σύγκρουση των πυρηνικών δυνάμεων, Κίνας και ΗΠΑ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των δηλώσεων περί ρωσικής “πυρηνικής απειλής” οι χειρότερες προβλέψεις μπορεί, δυστυχώς, να γίνουν πραγματικότητα.

Αγαπητοί σύντροφοι!

Ο αγώνας για να μπει ένα τέλος στον αδελφοκτόνο πόλεμο στην Ουκρανία που εξαπέλυσαν οι πολυεθνικές εταιρείες και τα τσιράκια τους στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών και όχι μόνο κρατών, ο πόλεμος στον οποίο το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον είναι de facto μέρος της σύγκρουσης (προμήθεια όπλων, πυρομαχικών και εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, χρηματοδότηση και έλεγχος της στρατιωτικής εκστρατείας) είναι ο αγώνας για την αποτροπή ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου που δεν απέχει παρά ένα βήμα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τον αποτρέψουμε.

Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να απευθυνθώ στους συμμετέχοντες σε αυτή τη διακομματική συνάντηση και να εκφράσω την πεποίθηση της νίκης μας, μιας νίκης του “φωτός” επί του “σκότους”.

*Η επιμέλεια και η απόδοση από τα αγγλικά στα ελληνικά έγινε από τον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη. H παρέμβαση του Πιότρ Σιμονένκο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Solidnet.

Ανάρτηση από: https://thepressproject.gr/