Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Εξέγερση εργαζομένων στο εργοστάσιο της Foxconn της Apple στην Κίνα. Τα «υγειονομικά» μέτρα για… το καλό της παραγωγής

Από τέλη Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Foxconn της Apple, το οποίο κατασκευάζει κυρίως κινητά τηλέφωνα iPhone, στην πόλη Zhengzhou της Κίνας, βρίσκονται σε αναταραχή και το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου έχουν πλέον εξεγερθεί και οι ταραχές έχουν επεκταθεί και στην πόλη. Να σημειωθεί, ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο δουλεύουν έγκλειστοι από τα τέλη του Οκτωβρίου. H Foxconn για να αποφύγει την εξάπλωση του κορονοϊού μέσα στο εργοστάσιο και την διακοπή της παραγωγής, εφαρμόζει το σύστημα «κλειστού βρόχου», στο οποίο οι εργαζόμενοι δουλεύουν και ζουν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Τον περασμένο μήνα, όπου και ξεκίνησε το κλειστό σύστημα εργασίας, δηλαδή το lockdown του εργοστασίου, αποχώρησαν πολλοί εργαζόμενοι. Στη συνέχεια, η εταιρεία προσέλαβε νέους εργαζόμενους με την υπόσχεση γενναιόδωρων μπόνους.

Μάλιστα, στην προσπάθεια προσέλκυσης εργαζομένων βοήθησαν και οι τοπικές αρχές, απευθυνόμενες σε συνταξιούχους στρατιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους προτρέποντας τους να πιάσουν δουλειά στην Foxconn. Τα μπόνους και οι μισθοί δεν ήρθαν ποτέ, αντ’ αυτού οι εργαζόμενοι υποσιτίζονταν με κακής ποιότητα φαγητό, οι συνθήκες εργασίας έγιναν ακόμα πιο άθλιες, και στήθηκαν δίχτυα γύρω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ως αποτρεπτικό μέσο για τις αυτοκτονίες των έγκλειστων εργαζομένων. Πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονταν να μοιραστούν τα δωμάτιά τους με συναδέλφους τους που νοσούσαν από covid-19, ενώ αρκετοί καταγγέλλουν πως για όσους τελούσαν υπό καθεστώς υγειονομικής καραντίνας δεν ήταν ποτέ σίγουροι αν και πότε θα φάνε. Επίσης, οι εργαζόμενοι καλούνταν να υπογράψουν πως δεν θα αυτοκτονήσουν!

Εννοείται πως η γραμμή παραγωγής έχει πληγεί σοβαρά. Για να αντιληφθούμε λίγο τα μεγέθη, να πούμε πως το 95% όλων των iPhone κατασκευάζονται στην Κίνα. Το 80% κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Foxconn στο Zhengzhou της Κίνας, το οποίο εδώ και ένα μήνα υπολειτουργεί εξαιτίας των αναταραχών, κάνοντας την Apple να μελετάει το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των εργαζομένων στα εργοστάσιά της στην Ινδία από 17.000 σε 70.000.

Κατά την διάρκεια της εξέγερσης οι εργαζόμενοι έσπασαν τα φράγματα της καραντίνας που ήταν γύρω από το εργοστάσιο, κατέστρεψαν τις κάμερες παρακολούθησης και έσπασαν κουβούκλια για τεστ covid-19. Γενικά οι εργαζόμενοι συγκρούστηκαν σφοδρά με τις δυνάμεις ασφαλείας του εργοστασίου και την αστυνομία η οποία προσπάθησε να απαντήσει με χρήση χημικών. Οι ταραχές έχουν εξαπλωθεί και στην πόλη, με τους διαδηλωτές να πολιορκούν και τα γραφεία της εταιρίας εκεί. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια εκτόνωσης των ταραχών η Foxconn προέβη σ’ ένα διακανονισμό 10.000 γιουάν, δηλαδή 1.400$ με ταυτόχρονη παραίτηση και εγκατάλειψη του εργοστασίου. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί για κάποιους με δύο μισθούς και για κάποιους άλλους για έναν. Τα 8.000 γιουάν η εταιρεία αναφέρει πως θα τα δώσει όταν οι εργαζόμενοι αφήσουν τις θέσεις τους και τα υπόλοιπα 2.000 αφού μπουν στο λεωφορείο! Τέτοιου είδους αντιδράσεις, σ’ ένα κράτος που εφαρμόζει ολοκληρωτικού τύπου συστήματα ελέγχου πληθυσμών και παρακολούθησης, μόνο αισιοδοξία μπορούν να γεμίζουν κάθε άνθρωπο που αντιστέκεται στον έλεγχο της εξουσίας και που με διάφορα προσχήματα, υγειονομικά ή μη, σφίγγει την θηλιά στο λαιμό των εξουσιαζόμενων. Η πανδημία ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εντατικοποίηση της μισθωτής σκλαβιάς, καθώς και για τον περαιτέρω έλεγχο των ανθρώπων και η εξέγερση των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Foxconn και οι ταραχές στην πόλη Zhengzhou αντικατοπτρίζουν την παραπάνω σχέση. Ενώ, λοιπόν, κάποιοι περιμένουν με αγωνία το νέο iPhone, κάποιοι που το κατασκευάζουν εξεγείρονται. Ας μην γίνουμε αυτοί που περιμένουν!

E.