Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Συναγερμός ενάντια στο νομοσχέδιο-λαιμητόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη: Απεργίες, συγκεντρώσεις και στάσεις εργασίας από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, σωματεία και φορείς

Αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη ξεκινούν από την Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτώντας την απόσυρσή του, και βγαίνοντας στους δρόμους μαζί με εργατικά σωματεία και άλλους φορείς σε όλη τη χώρα.

Αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη ξεκινούν από την Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτώντας την απόσυρσή του, και βγαίνοντας στους δρόμους μαζί με εργατικά σωματεία και άλλους φορείς σε όλη τη χώρα.

Στα νοσοκομεία της Αττικής, με απόφαση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκηρύσσονται 24ωρες απεργίες τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη, την Τρίτη 29 Νοέμβρη και την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη. Κατά τη διάρκεια αυτών των 3 ημερών δεν θα γίνονται τακτικά χειρουργεία και τακτικά ιατρεία, ενώ τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας τους εφημερεύοντες γιατρούς.

Τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη, μέρα ακρόασης των φορέων για το νομοσχέδιο στη Βουλή:

  • Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προκηρύσσει 24ωρη παναττική απεργία και καλεί σε συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ στη Βουλή. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η ΠΟΕΔΗΝ με 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. – 3 μ.μ.).
  • Στη Θεσσαλονίκη, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) προκηρύσσει στάση εργασίας (12 μ. – 3 μ.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην 3η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16).
  • Στο Ηράκλειο, σε τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. – 3 μ.μ.) προχωρούν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (ΠΑΓΝΗ) και συγκέντρωση στην πύλη.

Την Τρίτη 29 Νοέμβρη:

  • Νέα 24ωρη παναττική απεργία από ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ και συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.
  • Στη Λάρισα, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων καλεί σε σύσκεψη σωματεία και φορείς, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου.

Μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη

Την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη, μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής:

Σε στάσεις εργασίας προσανατολίζονται Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία στην Αττική, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, στη 1 μ.μ., στη Βουλή. Ήδη έχει πάρει απόφαση για στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ (12 μ. μέχρι 3 μ.μ.). Για την ίδια μέρα, η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΝΙΘ προκηρύσσει 24ωρη απεργία και καλεί στις 10 π.μ. στην 3η ΥΠΕ και σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου με τη συμμετοχή εργατικών Σωματείων.

Στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων επισημαίνοντας ότι «κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι ένα μέτρο που αφορά κυρίως τους γιατρούς, αλλά το λαό» καλεί σε συγκέντρωση στην Περιφέρεια, την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι, απαιτώντας να αποσυρθεί άμεσα το τερατούργημα.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – λαιμητόμος

«Να σημάνει συναγερμός. Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο οδοστρωτήρα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που σαρώνει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού μας στη δωρεάν υγεία» τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). «Ούτε βήμα πίσω! Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού μας, των γονιών μας, των παιδιών μας, δεν πρόκειται να γίνουμε. Αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Όλοι/όλες στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα» σημειώνει.

«Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση βάζει το μαχαίρι στο λαιμό  του λαού καθώς κάθε ασθενής θα βρίσκεται αντιμέτωπος με το εκβιαστικό δίλημμα είτε να πληρώσει για τις υπηρεσίες υγείας ή θα καταδικάζεται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους ασθενών, όλο το λαό, σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο που δίνει τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας.

«Το νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται. Να αποσυρθεί τώρα από την κυβέρνηση» τονίζει σε ανακοίνωση η  Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά και σημειώνει πως «ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας».

«Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν τις αντιδραστικές αλλαγές που θα οδηγήσουν τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Επίσημα, πλέον θα γίνονται βορά στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους. Θα αναγκάζονται να οδηγούνται είτε στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους είτε στα απογευματινά χειρουργεία, καθώς θα είναι η μοναδική διέξοδος από τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, από τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας λόγω των τεράστιων ελλείψεων» σημειώνει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Την απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, σημειώνοντας πως το νομοθετικό τερατούργημα αφορά όλο το λαό που θα αναγκαστεί να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία του.

Ανάρτηση από: https://www.902.gr/