Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Τα παραμύθια του Ναστραντίν Χότζα, οι λογαριασμοί για το ρεύμα κι ο παραμυθατζής Σκρέκας


Όπως μας λέει η wikipedia, ο Νασρεντίν Χότζα ή γνωστότερος ελληνικά ως Ναστραντίν Χότζας, (Nasruddin ή Nasreddin Hodja, το όνομα σημαίνει "Η δόξα της Πίστης" στα Αραβικά), ήταν ένας δημοφιλής κεντρικός ήρωας μύθων, παροιμιών, ανεκδότων που κυκλοφορούσαν ευρύτατα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανόμενης και της Τουρκίας. Ο Ναστραντίν Χότζας παρουσιάζεται ως οπλισμένος με φιλοσοφική εγκαρτέρηση στις αντιξοότητες της ζωής, πάντοτε ετοιμόλογος με ελευθερία εκφράσεων και τα παραμύθια του κυκλοφορούν ευρύτατα σε πολλές γλώσσες. 

Τα παραμύθια του Χότζα δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν βεβαίως εμπνεύσει την κυβέρνηση των Πινόκιο κι ο Σκρέκας είναι γνωστός παραμυθατζής, καθώς εδώ και μήνες προσπαθεί να κάνει το μαύρο-άσπρο, βλέποντας διαρκώς "μειωμένους" τους λογαριασμούς ρεύματος. Καλεσμένος στις 15/11/2022 σε γνωστό ραδιόφωνο προπαγάνδας, έδωσε ξανά ρέστα, πως "η Ελλάδα έχει από τις πιο φθηνές τιμές λιανικής ρεύματος στην Ευρώπη. Σημείωσε δε ότι οι λογαριασμοί είναι αισθητά μειωμένοι."

Μια βδομάδα νωρίτερα, σε ανακοίνωση που είχε το θράσος να αναρτήσει στη σελίδα προπαγάνδας του Υπουργείου του, διέπραξε το ασυγχώρητο σφάλμα να δείξει το πιο πάνω διάγραμμα για τις τιμές ρεύματος τον Οκτώβριο 2022, ως "απόδειξη" πως "να, δείτε, οι λογαριασμοί στην Ελλάδα είναι φθηνοί". Φυσικά οι αναγνώστες που δεν καταπίνουν αμάσητο το σανό που μοιράζει η κυβέρνηση, θα πιάνουν την κοιλιά τους με το πιο πάνω διάγραμμα!

Ας μας εξηγήσει λοιπόν ο Σκρέκας 

  • καταρχήν αν η ΕΕ έχει 28 χώρες-μέλη ή μόνο 15, και πού είναι οι υπόλοιπες, μαζί με τη διπλανή μας Τουρκία, απ' την οποία πλέον εισάγουμε "τα πάντα όλα",
  • γιατί αφού οι δήθεν "Α"ΠΕ είναι "ο φθηνότερος τρόπος παραγωγής", η σούπερ αιολική Δανία είναι πρωταθλήτρια της ακρίβειας, και μάλιστα 2,7 φορές πιο ακριβή απ' την Ελλάδα,
  • γιατί το Λουξεμβούργο, με τη μακράν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη των πολιτών, έχει πιο φθηνό ρεύμα απ' την Ελλάδα,
  • ποια είναι η κατάταξη των χωρών σε όρους αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών,
  • πόσο είχε η κιλοβατώρα το καλοκαίρι του 2019, όταν έγιναν κυβέρνηση, και πόσο έχει σήμερα, μετά από μήνες που ο Σκρέκας βλέπει "μειωμένους" τους λογαριασμούς.

Στα παραμύθια του Σκρέκα ταιριάζει "γάντι" το παραμύθι του Χότζα με το στενόχωρο σπίτι!

Ένας φτωχός οικογενειάρχης, που ζούσε σε ένα δωμάτιο με την πολυμελή οικογένειά του, πήγε στον Χότζα και του ζήτησε ένα πιο μεγάλο σπίτι για να ανασάνει λίγο η ταλαιπωρημένη οικογένειά του. Ή, εναλλακτικά, ένας καταναλωτής διαμαρτυρήθηκε στο Σκρέκα για ...

την ακρίβεια στους λογαριασμούς. "Α, έπρεπε να σώσουμε τη ΔΕΗ, που τη βάλαμε να καίει αέριο, επειδή φορολογούμε αγρίως το λιγνίτη", απάντησε ο Σκρέκας.

Ο Χότζας τον ρώτησε αν έχει ζώα στην αυλή του. "Έχω κότες", του απάντησε. "Τότε απόψε βάλε και τις κότες μαζί σας", τον συμβούλεψε ο Χότζας. Κι ο Σκρέκας έβαλε το καλοκαίρι 2021 ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς.

Ο οικογενειάρχης πάει το επόμενο πρωί στον Χότζα: "Αγαπητέ μου Χότζα, είμαστε χειρότερα, σκάσαμε όλοι μαζί και με τα ζώα". "Έχεις άλλα ζώα;", τον ρώτησε ο Χότζας. "Έχω σκύλο και γάτο", είπε ο άνθρωπος. "Απόψε βάλε και αυτά μαζί", είπε ο σοφός. Τα βάζει ο καημένος και οι λογαριασμοί φούσκωσαν το φθινόπωρο 2021. Ο Σκρέκας έτρεξε να δώσει επιδοτήσεις στους "παρόχους" για να μη χρεοκοπήσουν, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να ελαφρύνουν κάπως τους καταναλωτές.

Πάει ξανά το επόμενο πρωί, για να κλάψει απαρηγόρητος. Κι ο Χότζας τον ρωτάει "μήπως έχεις κανένα γάιδαρο στην αυλή;" "Ναι", του απαντά ο άνθρωπος. "Απόψε βάλε και αυτόν και έλα αύριο". Βάζει ο καημένος το γάιδαρο στο σπίτι και οι λογαριασμοί συνέχισαν να φουσκώνουν το χειμώνα 2021.

Την επομένη πάει στο Χότζα έξω φρενών: "δεν μπορούμε ούτε να κουνηθούμε πια". Κι ο Χότζας τον ρωτάει "μήπως έχεις καμιά κατσίκα; Βάλε και την κατσίκα κι όλα τα προβλήματα θα λυθούν!" Κάπου εκεί η Ρωσία μπήκε στην Ουκρανία, η ΕΕ αποφάσισε πως δεν θέλει πια Ρωσικό αέριο, έστειλε την τιμή του αερίου και του ρεύματος στη στρατόσφαιρα, οπότε ο Σκρέκας το βρήκε: "για την ακρίβεια φταίει η Ρωσία".

Την άλλη μέρα πάει έξαλλος ο οικογενειάρχης κι ο Χότζας του λέει: "Απόψε βγάλε την κατσίκα έξω και έλα αύριο". Την επομένη ο άνθρωπος πάει χαρούμενος και του λέει: "Ευχαριστούμε Χότζα μου, είμαστε λίγο καλύτερα". Την ίδια στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος άρχισε να κατεβαίνει απ' τη στρατόσφαιρα.

"Απόψε λοιπόν βγάλε και το γάιδαρο και ξαναέλα", είπε ο Χότζας. Η τιμή του αερίου επέστρεψε εκεί που ήταν στις αρχές 2022, μείωσαν κι οι "πάροχοι" τη μεγάλη λεηλασία κι οι λογαριασμοί άρχισαν κάπως να ξεφουσκώνουν.

Φανερά ανακουφισμένος ο οικογενειάρχης λέει στο Χότζα πως στο σπίτι λιγόστεψαν οι γκρίνιες. "Τις επόμενες ημέρες βγάλε σταδιακά το σκύλο, τη γάτα και τις κότες κι έλα ξανά να μου πεις" είπε ο Χότζα. Κι ο Σκρέκας ανέβασε το διάγραμμα που λέει πως "η πτωχή πλην τιμία" Ελλάς δεν είναι πιο ακριβή στο ρεύμα απ' τη σούπερ αιολική Δανία.

Στο τέλος του παραμυθιού ο άνθρωπος πάει χαζοχαρούμενος στον Χότζα, τον ευχαριστεί θερμά για τη βοήθειά του και του λέει: "Να 'σαι καλά Χότζα μου, τώρα ανασάναμε, σε ευχαριστούμε πολύ, πολύχρονος να 'σαι!" Αλλά αν ο Σκρέκας νομίζει πως με τα παραμύθια, που αραδιάζει στα προπαγανδιστικά ραδιόφωνα, θα κοροϊδέψει όσους κοιτούν καθημερινά το πορτοφόλι τους και το βλέπουν όλο και πιο άδειο, είναι βαθιά νυχτωμένος!

Το "κερασάκι στην τούρτα"; Κατά 5,1 δισεκατομμύρια αυξημένα έναντι του στόχου ήταν τα φορολογικά έσοδα στο 10μηνο 2022! Μαντέψτε ποιος τα πλήρωσε, μαντέψτε γιατί δεν φθηναίνει η βενζίνη και το πετρέλαιο, τώρα που κάποιοι θα παραγγείλετε πετρέλαιο θέρμανσης. Αν πχ οι Φλωρινιώτες βάλουν 40 λίτρα αμόλυβδη στο διπλανό Μοναστήρι, αμέσως γλιτώνουν 25 ευρώ φόρους. Αλλά οι υπόλοιποι είμαστε μακριά κι είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε τα κερατιάτικα του φορομπήχτη!

ΥΓ: Όπως είχα γράψει το Πάσχα, το ιστολόγιο είναι πια στην τελευταία του χρονιά. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 8+ χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

Ανάρτηση από: https://greeklignite.blogspot.com/