Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Κώστας Λαπαβίτσας: Πέφτοντας στον γκρεμό μετά τον Κορωνοιό, Οικονομία και Κοινωνία;

Ο οικονομολόγος – καθηγητής της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας, μιλώντας στον 98.4 αφού σημείωσε ότι είναι πρωτεύουσας σημασίας η υγεία και ή ζωή των ανθρώπων και των κοινωνιών, σημείωσε με έμφαση ότι η πανδημία αυτή, επηρεάζει με πρωτοφανή τρόπο την παγκόσμια οικονομία και άρα συνιστά ειδική κατάσταση αντιμετώπισης και στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, όχι μόνο η δημόσια υγεία αλλά και οι οικονομικοί όροι που θα επιβάλουν ή όχι οι κοινωνίες , άρα σε όφελος τους ή σε βάρος τους, την στιγμή ακριβώς που αναδύεται η καθοριστική σφραγίδα του έθνους-κράτους, που εξ ορισμού από μόνο του δεν αρκεί για θετικό πρόσημο, αφού μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος των πολλών.
Ο Κώστας Λαπαβίτσας τόνισε ότι η οικονομική κρίση αποδεικνύεται εξίσου βαριά, ή και βαρύτερη, από την υγειονομική. Για την εξασθενημένη ελληνική οικονομία, που στηρίζεται στον τουρισμό, το ΔΝΤ ήδη εκτίμησε συρρίκνωση 10%.
Θα είναι μεγάλο λάθος να περιμένουμε ‘βλέποντας και κάνοντας. Απαιτείται άμεσα μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων, ύψους έως 20 δις, για την ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος, την πληρωμή των μισθών του ιδιωτικού τομέα, την διατήρηση της απασχόλησης, την προστασία των μικρομεσαίων, την στήριξη των ανέργων και των φτωχότερων στρωμάτων. Σε δεύτερο χρόνο απαιτείται ευρύτατο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ανάκαμψη και την αλλαγή της δομής της οικονομίας υπέρ του παραγωγικού τομέα.
Ο Κώστας Λαπαβίτσας δήλωσε επίσης ότι αντιλαμβάνεται την δυσχερή θέση της κυβέρνησης που πρέπει να κινηθεί ενάντια στα πιστεύω της αλλά οφείλει να το κάνει για να σωθεί η χώρα από τα χειρότερα. Να μην πάρει το δάνειο του ΕΜΣ γιατί θα είναι μικρό, με μνημονιακούς όρους, και δεν θα λύσει το πρόβλημα. Να χρησιμοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα (το ‘μαξιλάρι’) και να δανεισθεί στις ανοιχτές αγορές. Αν υπάρξει σύγκρουση με την ΕΕ, να μην την φοβηθεί και να κινητοποιήσει το τραπεζικό σύστημα.
Η κρίση επιβεβαίωσε πέραν πάσης αμφιβολίας την επανεμφάνιση του έθνους –κράτους και η Ελλάδα πρέπει να δράσει ως κυρίαρχο κράτος. Το δήλωσαν άλλωστε ξεκάθαρα και στο Γιούρογκρουπ: ο καθένας μόνος του.

Ανάρτηση από: http://teleytaiaexodos.blogspot.com/