Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Εργαστήριο ΕΣΥ με δύο άτομα

Ακόμη και με αναστολή λειτουργίας απειλούνται πολλά τμήματα, όπου υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση

Της Πέννυ Μπουλούτζα

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία πολλών εργαστηρίων νοσοκομείων του ΕΣΥ, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσής τους. Το εργαστήριο ιστοσυμβατότητας στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» τους επόμενους μήνες αναμένεται να μείνει με μόλις δύο άτομα προσωπικό, με κίνδυνο να χάσει την πιστοποίησή του, ενώ στο παθολογοανατομικό τμήμα του νοσοκομείου Νίκαιας, λόγω υποστελέχωσης, η καθυστέρηση στο αποτέλεσμα των βιοψιών μπορεί να φτάσει στους πέντε μήνες.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών του Παίδων «Αγία Σοφία» προγραμματίζουν για την προσεχή Δευτέρα (1 μ.μ.), κινητοποίηση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου ζητώντας προσλήψεις προσωπικού για το Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας, το οποίο είναι Κέντρο Παιδιατρικής Ανοσολογίας και Κέντρο Αναφοράς για τις Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες για τον ελλαδικό χώρο. «Κάθε παιδί που διαγιγνώσκεται με λευχαιμία, κάθε παιδί που έχει ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος και κάθε παιδί που προχωράει σε μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι απαραίτητο να κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις στο τμήμα», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους.

Ωστόσο, λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων, τα εργαστήρια απειλούνται με αναστολή της λειτουργίας τους. «Στο τμήμα θα μείνουν μόλις δύο γιατροί και δύο βιολόγοι/βιοχημικοί. Από τους οκτώ τεχνολόγους-παρασκευαστές μένουν τρεις, και από τρία άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, ένα», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των γιατρών.

Επιπροσθέτως, το εργαστήριο ιστοσυμβατότητας θα κινδυνέψει, λόγω της υποστελέχωσης, να χάσει την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιστοσυμβατότητας για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των εξετάσεων. Οταν είχε λάβει την πιστοποίηση λειτουργούσε με πέντε άτομα. Σε λίγους μήνες αναμένεται να μείνει με ένα βιοχημικό και μία τεχνολόγο, η οποία καλύπτει παράλληλα ανάγκες και άλλων εργαστηρίων. Οι γιατροί ζητούν μόνιμες προσλήψεις τουλάχιστον δύο γιατρών, ενός βιολόγου/χημικού με εμπειρία μοριακών τεχνικών δύο τεχνολόγων και ενός νοσηλευτή.

Ελλειψη προσωπικού καταγράφεται και στο παθολογοανατομικό και στο κυτταρολογικό τμήμα του νοσοκομείου Νίκαιας. Το παθολογοανατομικό τμήμα, το οποίο αναλαμβάνει πάνω από 15.000 βιοψίες τον χρόνο, λειτουργεί με τρεις μόνιμους γιατρούς και έναν επικουρικό σε σύνολο πέντε οργανικών θέσεων. Λόγω του όγκου των περιστατικών έχει γίνει ήδη αίτημα για αύξηση των οργανικών θέσεων στις επτά, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των βιοψιών και οι οποίες φτάνουν τους πέντε μήνες. Το δε κυτταρολογικό τμήμα, σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, απειλείται με κλείσιμο καθώς ο μοναδικός γιατρός συνταξιοδοτείται σε δύο μήνες.

Ανάρτηση από: https://www.kathimerini.gr/

Ευχαριστώ τον φίλο Κώστα Μ.