Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

«Εκλογές, το ψευδεπίγραφο της ισότητας και της δημοκρατίας»

Του Γιώργου Ηλ. Τσιτσιμπή

Από τα μαθητικά μας χρόνια μαθαίνουμε πως, σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 4), είμαστε όλοι ίσοι, έχουμε ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και άλλα τέτοια ωραία πράγματα. Είναι όμως έτσι ή όλα αυτά βρίσκονται στη σφαίρα της θεωρίας; Για να δούμε μια οπτική του θέματος.

Οικονομική ενίσχυση κομμάτων

Πόσο ίσοι είναι οι εκλογικοί σχηματισμοί, όταν ήδη υπάρχουν χρηματοδοτήσεις μόνο για ορισμένους απ’ αυτούς;
Είναι γνωστό, ότι για να τύχει χρηματοδότησης ένα κόμμα θα πρέπει το ποσοστό του να είναι μεγαλύτερο του 1,5%. Έτσι, με απόφαση της 5ης Απριλίου 2023, η Ν.Δ. λαμβάνει 3.741.000 €, ο ΣΥΡΙΖΑ 3.019.000 €, το ΠΑΣΟΚ 991.000 €, το ΚΚΕ 749.000 €, η Ελληνική Λύση 610.000 €, το ΜΕΡΑ 25 525.000 €, η Χρυσή Αυγή 207.000 € (δεν θα δοθούν), η Πλεύση Ελευθερίας 62.000 €, το Ποτάμι 62.000 € (σύμφωνα με παλιά ανακοίνωση θα δοθούν σε υποτροφίες). Όμως, εκτός των ποσών αυτών, υπάρχει και η ετήσια τακτική επιχορήγηση, με αντίστοιχα μεγάλα ποσά, που σε μερικές περιπτώσεις είναι και μεγαλύτερα των προαναφερθέντων.

Από τα 36 κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές, ήδη τα εφτά ξεκινούν σαφώς από καλύτερη θέση, τουλάχιστον όσον αφορά τις οικονομικές δυνατότητες και τις δαπάνες που μπορούν να αντιμετωπίσουν σχετικά με τον προεκλογικό τους αγώνα. Αφήνοντας κατά μέρος τα έξοδα διαφήμισης και προβολής, τα οποία ούτε αμελητέα είναι, ούτε ασήμαντη η συμβολή τους στην επιρροή της κοινής γνώμης, ας σκεφτούμε ότι υπάρχουν έξοδα εκτύπωσης ψηφοδελτίων και αποστολής (ειδικά φέτος σε όλο τον κόσμο, αφού συμμετέχουν οι απόδημοι) και τα οποία σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο βαραίνουν τα ίδια τα κόμματα. Δεν θα μπορούσαν, τουλάχιστον αυτά, να αποφευχθούν, αναλαμβάνοντας το Υπ. Εσωτερικών να διεκπεραιώσει, κεντρικά και για όλους, αυτή την διαδικασία; Γιατί στα έξοδα υπάρχει ισονομία , ενώ δεν υπάρχει στα έσοδα;

Η προβολή

Πόσο ισότιμη είναι η προβολή των κομμάτων και των υποψηφίων;
Αρκεί να σκεφτούμε ότι επί τέσσερα χρόνια,έμπαιναν στα σπίτια μας, κυρίως, τρία έως τέσσερα κόμματα (άντε και κάνα δύο ακόμα) και με σταθερούς συμμετέχοντες στις διάφορες εκπομπές. Πώς να συγκριθεί κανείς με τους προβεβλημένους επί τόσα χρόνια; Είναι φανερή ακόμα και η έλλειψη σεβασμού προς τους συνυποψηφίους. Άραγε, υπάρχει ισότητα πολιτών; Έχουν ίσες ευκαιρίες τα εγκεκριμένα κόμματα και οι υποψήφιοί τους;

Για παράδειγμα, πόσοι άραγε γνωρίζουν την Πολιτική Πρωτοβουλία; Την εντιμότητα,την ανιδιοτέλεια, τις θέσεις τους; Και δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο κόμμα, αλλά τόσα και τόσα άλλα που ζητούν την ψήφο και δεν θα τα γνωρίσει κανείς, επειδή η «ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της Λαϊκής κυριαρχίας» (άρθρο 52) δεν θα ξεπεράσει το 3%(ή έστω το 1,5% για την χρηματοδότηση), την στιγμή που σε κάποιες περιοχές,ορισμένα από αυτά μπορεί να έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά, που όμως θα αγνοηθούν για το σύνολο της επικράτειας, ενώ θα μπορούσαν να τις εκπροσωπούσαν. Και επειδή είναι γνωστός ο ρόλος των συστημικών ΜΜΕ, και των δημοσκοπήσεων, που αναδεικνύουν ή αποκρύπτουν σκόπιμα, έντιμες φωνές και ακηδεμόνευτες πρωτοβουλίες.

Κι όμως υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν τέτοιες στρεβλώσεις του εκλογικού συστήματος. Υπήρξε μια αποκαλυπτική συζήτηση του Νότη Μαριά στο MilitaireNewsμε τον Πάρη Καρβουνόπουλο, που δίνονται απαντήσεις και προτείνονται λύσεις από παραδείγματα άλλων χωρών, για όλες αυτές τις ανισότητες και τα ψευδεπίγραφα της Δημοκρατίας.

Λαϊκή κυριαρχία


Επιπλέον, για ποια Λαϊκή κυριαρχία να μιλήσουμε, όταν στις 30 Απριλίου 2023, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική», η Ελλάδα υπέβαλε το πρόγραμμα σταθερότητας στην Ε.Ε.; Δηλαδή, έχουμε ήδη δεσμευτεί, ως χώρα, για το τι θα πράξουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια!!! 

Άρα, ποιος κυρίαρχος Λαός; Ποια νέα κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί τα ήδη συμφωνηθέντα; Και για να μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για την Δημοκρατία, που την ράβουν και την κόβουν στα μέτρα τους, αρκεί να σκεφτούμε πως έχουν ήδη αποφασίσει ότι το αυτοδύναμο κόμμα του περίπου 35 με 40% δεν εκφράζει ούτε το 20% του πραγματικού εκλογικού σώματος!!!

Αυτό που κυριαρχεί εκατέρωθεν και μπορεί ο οποιοσδήποτε να αντιληφθεί, είναι το «πάρτι» που γίνεται σε βάρος των πολλών. Τα δις «πετάνε» γύρω μας, είτε ως αναθέσεις, είτε ως υπερκέρδος, είτε ως ανάλγητη φορολογία, είτε …, είτε… Αλλά ποιος να αποκωδικοποιήσει όλα όσα ακούγονται, όταν ο ένας «τυμβωρυχεί», ο άλλος υλοποιεί «μούφα πολιτική», ο έτερος «προχωράει τολμηρά μπροστά με τους άριστους» και ούτω καθ’ εξής.

Κοντολογίς, η φαλκίδευση του ίδιου του Συντάγματος, για ισότητα, δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία, είναι ήδη ενσωματωμένη στο εκλογικό σύστημα της χώρας.

Κατά τα άλλα, μας καλούν να λάβουμε μέρος στην «γιορτή της Δημοκρατίας» που θα γίνει στις 21-05-2023. Να συμμετέχουμε, αλλά να γνωρίζουμε ταυτόχρονα τα όρια και τις δυνατότητες που μας επιβάλλουν.

«Καλό βόλι», σε όλους τους σκεπτόμενους συμπολίτες μας!

ΠΗΓΗ:https://www.karditsapress.gr

Ανάρτηση από: https://geromorias.blogspot.com/