Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Η στρατηγική ήττα του εθνομηδενισμού

Του Μελέτη Μελετόπουλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάγεται από ένα τμήμα του ΚΚΕ, το ΚΚΕ Εσωτερικού, που αποσχίσθηκε το 1968 από την σταλινική ορθοδοξία και ακολούθησε την γραμμή του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας. Τα ιδρυτικά του στελέχη ήταν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Ηλίας Ηλιού, ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Μπάμπης Δρακόπουλος. Όταν όμως, μετά τo 1974, ανήλθε σταδιακά στον κομματικό μηχανισμό η δικτυωμένη στα πανεπιστήμια “γενιά του Πολυτεχνείου”, στο κόμμα αυτό αναδύθηκαν διάφορα εισαχθέντα εθνομηδενιστικά ιδεολογήματα, που στράφηκαν με μανία εναντίον της έννοιας του έθνους και του πατριωτισμού.

Ασφαλώς αυτή η ανιστόρητη και επιστημονικά σαθρή εθνομηδενιστική ιδεοληψία δεν αφορούσε το σύνολο των στελεχών του ΚΚΕ εσωτερικού. Και ούτε την ηγεσία του (Κωνσταντόπουλος, Αλαβάνος). Αλλά από αυτόν τον χώρο προήλθαν (και διαδόθηκαν και σε άλλους χώρους) οι διάφορες διαστρεβλώσεις της ελληνικής ιστορίας και η επίθεση εναντίον της εθνικής συνείδησης και ταυτότητας.

Το ΚΚΕ εσωτερικού επί δεκαετίες λειτούργησε περισσότερο σαν κλειστή και αυτοαναφορική λέσχη πολιτικών συζητήσεων. Άλλαξε διάφορα ονόματα και τελικώς σχηματοποιήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον παρέλαβε από τον Αλαβάνο το 2008 ο Αλέξης Τσίπρας. Η εκλογική άνοδος του (μέχρι το 2012 εκλογικά περιθωριακού) ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε συγκυριακό φαινόμενο, οφειλόμενο στhν βίαιη χρεωκοπία της χώρας και στην μαζική εκπτώχευση της κοινωνίας το 2010-15.

Ο Τσίπρας προέβαλλε την απατηλή υπόσχεση ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, την υψηλή φορολογία κλπ., με αποτέλεσμα στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 να συσπειρώσει γύρω του ευρείες μάζες ψηφοφόρων, επιτυγχάνοντας σχετική πλειοψηφία και σχηματίζοντας συμμαχική κυβέρνηση με το εθνικιστικό κόμμα Καμένου. Οι ψηφοφόροι του Τσίπρα δεν τον εγκατέλειψαν αμέσως μετά την περίφημη “κωλοτούμπα” του θέρους 2015, όταν ο τότε πρωθυπουργός υπετάγη άνευ όρων στις απαιτήσεις των δανειστών. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ξανακέρδισε τις εκλογές και σχεδόν εξάντλησε την τετραετία, πάντα σε συνεργασία με τον Καμένο.

Η συνέχεια: ΕΔΩ

Ανάρτηση από: https://slpress.gr/