Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Exit poll 2023 και αποτελέσματα εκλογών LIVE – Τι ώρα κλείνουν οι κάλπες, πότε θα ανακοινωθούν οι σταυροί

Εκλογές 2023: Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα εκλογών, ενώ τα exit poll θα ανακοινωθούν μόλις κλείσουν οι κάλπες, δηλαδή στις 19.00 Πότε αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος.

Στις 19.00 το απόγευμα θα δημοσιευθεί το πρώτο, κοινό μεγάλο exit poll, το οποίο θα παρουσιαστεί σε όλα τα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα επιχειρήσουν να μετρήσουν την κατάταξη και τα ποσοστά που έχουν λάβει τα κόμματα.

Το exit poll θα διεξαχθεί από κοινού από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB HELLAS A.E., Pulse και GPO. Το exit poll θα διενεργηθεί για λογαριασμό των καναλιών Mega (συνεργάζεται με τη Metron Analysis), Open (συνεργάζεται με την ΜRB), Star (συνεργάζεται με την GPO), Alpha (συνεργάζεται με την Alco), ΑΝΤ1 (συνεργάζεται με τη Marc) και ΣΚΑΪ (συνεργάζεται με την Pulse), ενώ στο κοινό exit poll θα συμμετέχει και το Action24.

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Σύμφωνα με την SingularLogic μέσα σε μόλις 90 λεπτά από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες, στις 20:30 θα έχουμε την πρώτη εκτίμηση.

Μετά τις 22.00 θα υπάρχει ροή αποτελεσμάτων για τη σταυροδοσία και τους υποψήφιους που εκλέγονται, ενώ περίπου τα μεσάνυχτα, στις 00.00, θα υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για το ποιοι εκλέγονται και σε ποιες περιφέρειες.

Αποτελέσματα εκλογών 2023

Δείτε με ένα κλικ, εύκολα, στο διαδραστικό χάρτη μέσα από την ειδική εφαρμογή του ΥΠΕΣ τα αποτελέσματα εκλογών 2023, τους σταυρούς και τις έδρες.

Στη «μάχη» για να «τρέξει» η διαδικασία έχουν μπει 20.000 τάμπλετ που έχουν διανεμηθεί στα εκλογικά κέντρα με στόχο την ταχύτατη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Οι εκλογείς είναι 9.813.595, εκ των οποίων οι 4.763.264 άνδρες και οι 5.050.331 γυναίκες. Από αυτούς για πρώτη φορά ψηφίζουν 438.595 νέοι (17 -21 ετών).

Μπορεί να δοθεί παράταση στην ψηφοφορία;

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, με την παρέλευση της καθορισμένης ώρας λήξης της ψηφοφορίας (19:00) και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία. Η παράταση αυτή, ωστόσο, δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 2 ώρες (δηλαδή έως τις 21:00).

Σε περίπτωση διακοπής, για οποιονδήποτε λόγο, της ψηφοφορίας, αυτή παρατείνεται με συμφωνία και του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της τυχόν διακοπής.

Σε ιδιαίτερα εξαιρετικές και απόλυτα δικαιολογημένες περιπτώσεις, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία και πέραν των δύο (2) ωρών καθώς και από το χρόνο που διήρκεσαν οι διακοπές, μέχρι να εξαντληθεί ο αριθμός των παρόντων εκλογέων (άρθρο 89 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Ανάρτηση από: https://www.newsit.gr/