Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Κίνα: «Το Κοσσυφοπέδιο είναι σερβικό έδαφος»

Μια παρέμβαση με νόημα πραγματοποίησε την Τρίτη η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, η οποία αναφέρθηκε στην πρόσφατη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και κάλεσε το ΝΑΤΟ να σεβαστεί την «κυριαρχική και εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας».  

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ κλήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα  που κάνουν λόγο για βιαιοπραγίες της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου που στράφηκαν κατά των Σέρβων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες.

Όπως δήλωσε η Μάο Νινγκ, «η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και υποστηρίζει την προσπάθεια της Σερβίας να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, αντιτίθεται στις μονομερείς ενέργειες των προσωρινών θεσμών στην Πρίστινα και την καλεί να εκτελέσει το καθήκον της να ιδρύσει μια ένωση/κοινότητα δήμων με σερβική πλειοψηφία».

«Προτρέπουμε το ΝΑΤΟ να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της σχετικής χώρας και να συμβάλει πραγματικά στην ειρήνη στην περιοχή» δήλωσε η η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Επί της ουσίας με την παρέμβασή της η Μάο Νινγκ ξεκαθάρισε ότι το Πεκίνο θεωρεί ως σερβικό έδαφος του Κοσσυφοπέδιο.

Νωρίτερα τo NATO ανακοίνωσε την ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων στο Κόσοβο, μετά τις συγκρούσεις με Σέρβους διαδηλωτές στην περιοχή. Οι ταραχές αυτές έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό σχεδόν 30 στρατιωτών της νατοϊκής δύναμης KFOR.

«Η ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο είναι ένα προληπτικό μέτρο για να διασφαλιστεί ότι η νατοϊκή δύναμη KFOR διαθέτει τις ικανότητες τις οποίες χρειάζεται για τη διατήρηση της ασφάλειας σύμφωνα με την αποστολή που μας έχει εμπιστευτεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο ναύαρχος Στιούαρτ Μουνς σε ανακοίνωση.

«Σε απάντηση στις πρόσφατες ταραχές και τον τραυματισμό 30 μελών της ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο, το ΝΑΤΟ έδωσε εντολή για την ανάπτυξη Επιχειρησιακών Εφεδρικών Δυνάμεων (ORF) για τα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ανάρτηση από: http://www.dromosanoixtos.gr/