Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΒΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΗΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑΣ
Ο Β. ΣΟΪΜΠΛΕ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ
Την Πέμπτη (19/2) το μεσημέρι κατατέθηκε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης, χωρίς να περιλαμβάνεται το μνημόνιο , παρά μόνο εύλογες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, κάποιες εξ αυτών απολύτως κοστολογημένες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, στο αίτημα γίνεται λόγος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, δηλαδή από την 1η Μαρτίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, επιβεβαίωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ότι παρέλαβε το ελληνικό αίτημα.
Την ίδια στιγμή, απόλυτα αρνητικοί εμφανίζονται οι δανειστές στο ενδεχόμενο να αποδεχτούν παράταση μόνο της δανειακής σύμβασης καθώς υποστηρίζουν αδιάλλακτα ότι αυτή είναι ταυτόσημη με το πρόγραμμα. Υπό αυτές τις συνθήκες πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να γίνει συνεδρίαση του EuroWorking Group και εν συνεχεία του Eurogroup την Παρασκευή (20/2), αλλά μόνο στην περίπτωση που ληφθεί το αίτημα και κριθεί επαρκές.
Διεργασίες και συναντήσεις πραγματοποιούνται ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενώ μετά τη κατάθεση και εξέταση του ελληνικού αιτήματος, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Η Ελλάδα δεν συνδιαλέγεται με τελεσίγραφα» διεμήνυσε εξάλλου ο πρωθυπουργός μιλώντας την Τετάρτη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Τόνισε πως «η χώρα είναι παρούσα και αγωνίζεται για να βγει από την παγίδα του χρέους και της λιτότητας». Ενώ επανέλαβε πως «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξεύρεση αμοιβαίας και επωφελούς λύσης χωρίς μνημόνια και τρόικα».
Η νέα ελληνική κυβέρνηση , καλείται να αρθεί στο ύψος της ιστορικής συγκυρίας και εκφράζοντας γνήσια τη λαϊκή βούληση να απαντήσει αποφασιστικά στα εκβιαστικά τελεσίγραφα και την κινδυνολογία των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ.Η αδιάλλακτη στάση των δανειστών και ιδιαίτερα των Γερμανών είναι προφανές ότι εδράζεται σε πολιτικές σκοπιμότητες και κρίνεται αναμενόμενη. Οι εκπρόσωποι του ευρωενωσιακού κατεστημένου θα μετέλθουν κάθε μέσο προκειμένου να αποτρέψουν φαινόμενο «ντόμινο» ανάλογων διεκδικήσεων στις χώρες της ΕΕ στο οποίο θα οδηγήσει μια πολιτική νίκη της ελληνικής κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Απέναντι στον ευρωενωσιακό μονόδρομο της μονεταριστικής λιτότητας η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρά να μείνει συνεπής στην αντιμνημονιακή της πορεία, τιμώντας το μήνυμα των ελληνικών εκλογών που οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ επιμένουν να ''αγνοούν'', αλλά και την αυθόρμητη αγωνιστική κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.   
ΝΙΚΟΣ ΖΕΥΓΟΣ
Β. ΣΟΙΜΠΛΕ: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ»
Ήδη από την Τρίτη (17/2) ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο ZDF έσπευσε να απορρίψει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, πριν κα κατατεθεί σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης». Έσπευσε δε να τονίσει ότι «το θέμα δεν είναι να επεκταθεί ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, αλλά εάν το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί ή όχι».
«Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες(τη Δευτέρα 16/2), δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΟΪΜΠΛΕ : «ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ»
«Κάθε παράταση της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα μετά τις 28 Φεβρουαρίου δεν διαχωρίζεται από την υλοποίηση από την Αθήνα των προβλεπομένων από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης μεταρρυθμίσεων», δήλωσε την Τετάρτη (18/2) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
«Δεν είναι αποδεκτή και δεν θα γίνει αποδεκτή μία παράταση χωρίς την εφαρμογή των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, τα δύο αυτά πράγματα είναι αδιαχώριστα» τόνισεο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Οι χώρες της ευρωζώνης έθεσαν τη Δευτέρα πέντε όρους για τη συνέχιση της οικονομικής τους στήριξης προς την Αθήνα και "δεν τίθεται θέμα" νέας συζήτησης επ΄αυτών», πρόσθεσε.
Ζ.Κ ΓΙΟΥΝΚΕΡ: «ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ»
Τη συνεργασία του με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με στόχο τη συμφωνία επέκτασης του υφιστάμενου προγράμματος για την Ελλάδα περιγράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό WIWO.
"Η παράταση του προγράμματος θα καλύψει την περίοδο έως το καλοκαίρι", υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως είπε, η παράταση θα δώσει στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα χρόνο για να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης για τη χώρα.
V. DOMBROVSKIS: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ»
«Χρειάζεται να δούμε σε χαρτί τι ακριβώς ζητά η ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Τόνισε πως μετά τα δύο τελευταία Eurogroup για την Ελλάδα, το κλίμα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών είναι ξεκάθαρο: «Η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης».
Σύμφωνα με το Reuters, ο V. Dombrovskis δήλωσε μάλιστα πως βλέπει ανησυχητικές τάσεις στην οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση στη χώρα. «Βλέπουμε ότι η οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση δεν γίνεται καλύτερη, βλέπουμε κάποιες ανησυχητικές τάσεις», είπε συγκεκριμένα.
Π. ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: «ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Με τρία μηνύματα που ανάρτησε στο Twitter, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έδωσε το στίγμα για τη στάση που θα τηρήσει με την κατάθεση της ελληνικής πρότασης.
«Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την Αθήνα και τον ελληνικό λαό. Ελπίζουμε να παραταθεί» γράφει και συμπληρώνει: «Οι τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup ήταν εποικοδομητικές. Πρέπει τώρα να περάσουμε στη δράση».
«Έχουμε ανάγκη την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης και η Ελλάδα έχει εξίσου ανάγκη την ευρωζώνη» κατέληξε.
F.T.: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ»
Έντονες ενστάσεις διατυπώνει το Βερολίνο στην πρόταση της ελληνικής πλευράς πριν ακόμη κατατεθεί επισήμως. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η γερμανική πλευρά στέκεται σε θέματα τεχνικά, αλλά και ουσιαστικά της νέας ελληνικής πρότασης.
«Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν υφίσταται νομική μέθοδος» για να μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα της Αθήνας, δηλαδή επέκταση της δανειακής σύμβασης, χωρίς να υπάρχει παράλληλα και επέκταση του προγράμματος στήριξης. Δεν είναι όμως αυτό το μόνο εμπόδιο.
«Οι Γερμανοί και τα άλλα κράτη-μέλη που αντιδρούν στις προσπάθειες της Ελλάδας να αλλάξουν οι όροι του προγράμματος στήριξης πιθανότατα θα σταθούν στην ομιλία του κ. Τσίπρα, κατά την οποία δεσμεύθηκε να ανατρέψει κάποιες από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί η Αθήνα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Επισημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως καταθέτει «το νομοσχέδιο κοινωνικής σωτηρίας, αλλά και το σχέδιο ρύθμισης 100 δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές» προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνουν επίσης το σχέδιο νόμου «που θα βάζει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας-εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας».
«Και τα δύο μέτρα έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του πλάνου Μοσκοβισί», γράφουν οι Financial Times.
ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ ΠΡΟΣ Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ: « ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ»
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jacob Lew κάλεσε σήμερα τον Έλληνα ομόλογό του "να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας σε ένα οικονομικό σχέδιο διάσωσης, προειδοποιώντας ότι η μη συμφωνία με τους δανειστές προκαλεί επικίνδυνη αβεβαιότητα στις αγορές και διακινδυνεύει να σπρώξει τη χώρα βαθύτερα στις οικονομικές δυσκολίες". 
Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, που επικαλείται ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ, ο J. Lew είπε στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σε τηλεφωνική επικοινωνία, ότι «η αποτυχία να επιτευχθεί μία συμφωνία θα οδηγούσε σε άμεσες δυσκολίες στην Ελλάδα». 
"Η αβεβαιότητα που δημιουργείται από το αδιέξοδο ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της ευρωζώνης δεν είναι καλή για την Ευρώπη... και ο χρόνος είναι πολύτιμος" δήλωσε ο J. Lew σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον Γ. Βαρουφάκη να βρει μία «εποικοδομητική πορεία προς τα εμπρός σε συνεργασία με την Ευρώπη και το ΔΝΤ για να χτίσει στα θεμέλια που υπάρχουν για την προώθηση της ανάπτυξης και της μεταρρύθμισης».

Τετάρτη 18 & Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Σχόλια  

+1#6 ΤΑΣΟΣ ΣΑΜΠΑΝΗΣ 19-02-2015 10:19
Η Παράταση τησ Δανειακής Σύμβασης , όπως και να τπροσπαθήσει να τη βαφτίσει κανείς , έχει δύο τρομακτικές συνέπειες Α) Νομιμοποιεί την Δανειακή Σύμβαση που ποτέ δεν πέρασε από την Ελλην.Βουλή με 180 ψήφους και η οποία εκτελείται με τα συμπαρομαρτούντ α βλ.μνημόνιο, ως προσχέδιο μόνο Β) Αναγνωρίζει άμεσα και έμμεσα το χρέος ως βιώσιμο και τα αποτελέσματα της Δημοσιονομικής Προσαρμογής ως καλώς γενόμενα . Τα περί διαγραφής χρέους , λογιστικού ελέγχου κλπ ας τα ξεχάσουμε οριστικά και αμετάκλητα . Ακόμη και η κατάθεση του προαναγγελθέντο ς από τον πρωθυπουργό ?? νομοσχεδίου , αναβάλλεται διότι αποτελεί μονομερή ενέργεια κατά τουε > Κάτι μου θυμίζει αυτό !!!!!! Τελικά , έχουμε Αριστερή Κυβέρνηση που όμως θα κυβερνάει με όρους υποτέλειας , και ακραίου καραδεξιού νεοφιλελευθερισ μού . Να υπενθυμίσω ότι η αποκαλόυμενη τεχνική βοήθεια (Task Force ) όχι μόνο παραμένει εδώ αλλά και οι επίτροποι στα υπουργεία θα πολλαπλασιασθού ν και θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες . Οσο δε αφορά τις ιδιωτικοποιήσει ς θα συνεχισθούν απρόσκοπτα παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις , και σχετικά με τον κατώτερο μισθό > έως το 2018 και βλέπουμε , φυσικά εάν μας το επιτρέψουν τα κλιμάκια ελέχγου που πολύ σύντομα έρχονται .!!!
Παράθεση
-1#5 skeptikos 18-02-2015 22:57
Η αιτηση στην ΕΕ ειναι το ιδιο με το γραμμα του Σαμαρα. Οπως θα ελεγε και ο Σοιμπλε το '' ισοδυναμο μετρο'' του γραμματος ολων των υποδουλων κυβερνησεων.
Ο Πακης ειναι το συστημικο φρενο του μελλοντος, η νεα μορφη επιτηρησης των τριων θεσμικων οργανων για να λη λεμε τροικα που... δεν κανει να λεμε πια απο οτι φαινεται..
Το μονο παρηγορο ειναι οτι τουλαχιστον στο ΣΥΡΙΖΑ υπαρχουν και εντιμοι ανθρωποι (εκτος νυμφωνα βεβαια οπως γινεται παντα, να μη ... επιρρεαζεται ασφαλως και η ουσια των επιδιωξεων της καθε "δημοκρατικης" ηγεσιας...). Ας ελπιζουμε οτι και αυτοι οι εντιμοι δεν θα ειναι η...''παρηγορια στον αρρωστο μεχρι να βγει η ψυχη του'' , αλλα να τους δουμε στους δρομους, εκει που σφιγγονται τα χερια.
Οι αυταπατες τελος για οσους τις ειχαν και προσοχη στο μελλον (αν και εχουμε ακομη λιγο καιρο( στα δημοκρατικα ΜΑΤ, βαρανε το ιδιο με τα αλλα.
Παράθεση
+9#4 T.A.Π. 18-02-2015 22:04
Ναι, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, ούτε θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν εύκολα, αλλά και οι υποχωρήσεις έχουν όρια.
Απαξ και υποχωρήσεις στην αρχική φάση σε σοβαρά θέματα, οι υποχωρήσεις αύριο μπορεί να είναι πολύ περισσότερες, βαθύτερες και εκτενέστερες.
Είναι σαφές ότι οι εντολοδόχοι των αγορών θέλουν να δείξουν στους λαούς ότι δεν αστειεύονται, ότι τους θέλουν σκυφτούς, υποταγμένους.
Από την άλλη, όμως, χρέος της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι να μην επιτρέψει άλλη ταπείνωση του λαού, που δεν αντέχει πλέον άλλα βάρη.
Η αντιμετώπιση της κατάστασης, εάν θέλουμε να είναι προς το συμφέρον του λαού μας, δεν μπορεί να διαπνέεται από "δημαρικές" ή "χριστοφικές" λογικές και πρακτικές.
Παράθεση
+8#3 Γιάννης Παπαδάτος 18-02-2015 21:25
Η διαδικασία ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πλήρη
εξέλιξη. Τί νόημα έχουν τα ανοίγματα Τσίπρα σε Θεοδωράκη-Βενιζέλο για "εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης "; Προς ποιά κατεύθυνση θα κινηθεί η ελληνική γραμμή για το κυρίως πρόγραμμα, το τετραετές; Η διαφαινόμενη συμφωνία της Παρασκευής αποτελεί τακτικό ελιγμό για να κερδηθεί χρόνις ή είναι απαρχή στρατηγικής υποχώρησης με ολέθρια αποτελέσματα; Κοντός ψαλμός αλληλούια. Ας δούμε τί θα γίνει με τα hardcore νομοσχέδια για τα εργασιακά, τη φορολογία. και το ασφαλιστικό. Πάντως τα συγχαρητήρια του Γκάμπριελ, και των ΠΑΣΟΚοΠοταμίσιω ν δεν προδιαθέτουν για καλή συνέχεια...
Παράθεση
+11#2 rlutd 18-02-2015 21:24
Το ελληνικό αίτημα στηρίζεται στο κείμενο Μοσκοβισί με το οποίο ήδη η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ιταμές δεσμεύσεις. Αν δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο τώρα, ας ειπωθεί έτσι, για να μπορέσει έστω να υπάρξει κοινωνική συσπείρωση και πραγματική πολιτική δύναμη στην επόμενο γύρο που δεν θα αργήσει. Η ελπίδα μου προσωπικά είναι στους δανειστές, να κάνουν το ναι από την Ελλάδα δύσκολο, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει οτιδήποτε σαν νίκη. Κάπως έτσι βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να βγάζει ΠτΔ με τον Σαμαρά και το ν Βορίδη, και τον Βενιζέλο με το Ποτάμι να στηρίζουν τις προτάσεις της κυβέρνησης. Γιατί άραγε ? Και αν δεν τα λέει ούτε η iskra, καταλαβαίνετε πως μπορούμε να είμαστε απαισιόδοξοι.
Παράθεση
0#1 Αμνησια 18-02-2015 20:28
Τα περί αγγλικού δικαίου που υποτίθεται ότι απεμπολούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλλάδας τί έγιναν?
Παράθεση

Ανάρτηση από: http://www.iskra.gr