Του Γιάννου Χαραλαμπίδη
Υπάρχει μια εργολαβική προσπάθεια, η οποία ξεκινά από την Αθήνα και καταλήγει στη Λευκωσία, που στόχο έχει να μας επιβάλει ότι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, είναι περίπου τουρκοφάγος, αριστερός, σούπερ πατριώτης και εναντίον της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κάποιοι, δε, για να τεκμηριώσουν τα ανωτέρω, παραπέμπουν στο βιβλίο του, που εκδόθηκε το 2010. (Εμείς δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό του ανθρώπου, αλλά τις θέσεις του).
Δυστυχώς, γι' αυτούς, στο εν λόγω βιβλίο, ο κ. Κοτζιάς παραθέτει ό,τι είχε γράψει και στο «paper» της Οξφόρδης το 2007. Ότι, δηλαδή, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, στην ουσία τριζωνική, (τρία κράτη), με τη Λευκωσία να συνιστά τη μαγιά των Κυπριλλίδων. Και με άλλες οκτώ και βάλε εσωτερικές περιφέρειες, που θα οικοδομούν ένα ετοιμόρροπο πολιτειακό σύστημα, τρισχειρότερο του σχεδίου Ανάν. Αυτά κυκλοφορούν σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Και διδάσκονται οι φοιτητές. Και διαβάζει ο πολίτης. Χωρίς ακόμη ο κ. Κοτζιάς να τα αποσύρει!
Ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να ζητούν κάποιοι να αποσύρουν οι Τούρκοι έγγραφα από την Ε.Ε., που χαρακτηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα, και να μη ζητούν από τον ίδιο τον Έλληνα ΥπΕξ να πράξει κάτι ανάλογο για τις θέσεις του, οι οποίες είναι εξίσου διαλυτικές; Βεβαίως, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο κ. Κοτζιάς απορρίπτει το σχέδιο Ανάν. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή, είναι ότι υποστηρίζει μια επιλογή τρισχειρότερη του σχεδίου Ανάν. Εμείς, πάντως, δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα αποσύρει ο κ. Κοτζιάς τις απαράδεκτες θέσεις του. Εάν το έπραττε, δεν θα ήταν Υπουργός!
Κατά τις επαφές της νέας ελληνικής Κυβέρνησης στη Λευκωσία, οι Τσίπρας και Κοτζιάς όχι μόνο συμφώνησαν με τη γραμμή Αναστασιάδη, που ήταν αναμενόμενο, για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά, ταυτοχρόνως, η Λευκωσία ισχυρίζεται τα εξής: Οι θέσεις του Κύπριου Προέδρου είναι πιο κοντά σε αυτές της νέα ελληνικής Κυβέρνησης, απ' ό,τι ήταν με εκείνες του Α. Σαμαρά. Ερώτημα: Έβαλε νερό ο κ. Κοτζιάς στο κρασί του και αποδέχεται την επιστροφή στο σχέδιο Ανάν με άλλο όνομα, όπως προβλέπει η πολιτική του Προεδρικού, ή θα επιδιώξει να εμβολιάσει την πολιτική της Λευκωσίας με τις δικές του απόψεις για ένα δαιδαλώδες ομοσπονδιακό σύστημα, με βασικό πυλώνα βιωσιμότητας το έθνος των Κυπριλλίδων;