Ελεύθερα αφέθηκαν τα δύο μέλη του ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot που παρέμεναν στη φυλακή εκτίοντας την ποινή που τους επιβλήθηκε επειδή είχαν τραγουδήσει τον Φεβρουάριο του 2012 μια «πανκ προσευχή» μέσα σε εκκλησία της Μόσχας, διαμαρτυρόμενες για την πολιτική του προέδρου Πούτιν.
Πρόκειται για τη Μαρία Αλιόκινα και τη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, καθώς το τρίτο μέλος του συγκροτήματος Γιεκατερίνα Σαμούτσεβιτς είχε αφεθεί ελεύθερο κάποιους μήνες πριν.
Η Αλιόκινα, κατήγγειλε ως «επικοινωνιακό τέχνασμα» του Κρεμλίνου τον νόμο για τη χορήγηση αμνηστίας που επέτρεψε την απελευθέρωσή της.
«Δεν νομίζω ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική χειρονομία, μάλλον είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα», δήλωσε η 25χρονη Ρωσίδα στο τηλεοπτικό δίκτυο Dozhd, καταγγέλλοντας τον νόμο που αφορά μόλις το 10% των κρατουμένων. «Αν μπορούσα να επιλέξω, θα είχα αρνηθεί», πρόσθεσε.
«Το πιο δύσκολο στη φυλακή ήταν να βλέπω πως καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων», τόνισε.
Η Αλιόχινα προσέθεσε πως «νομίζω πως θα ενώσουμε τις προσπάθειές μας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιήσουμε θα μείνουν οι ίδιες. Θα προσπαθήσουμε να τραγουδήσουμε το τραγούδι μας ως το τέλος».
Η Τολοκονίκοβα, η οποία προχώρησε σε απεργία πείνας νωρίτερα φέτος και προσπάθησε να προσελκύσει την προσοχή στις ιδιαίτερα κακές συνθήκες και την πολύωρη καταναγκαστική εργασία σε μια φυλακή όπου είχε κρατηθεί, διεμήνυσε από την δική της πλευρά ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να προασπίσει τα δικαιώματα των κρατουμένων. «Όλα αρχίζουν μόλις τώρα, δέστε τις ζώνες σας», δήλωσε.
«Η Ρωσία έχει οικοδομηθεί σαν φυλακή κι αυτός είναι λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να αλλάξουν οι φυλακές για να αλλάξει η Ρωσία από μέσα», είπε. «Οι φυλακές είναι το πρόσωπο της χώρας».
Εξάλλου, υποστήριξε ότι νιώθει κερδισμένη από όλη αυτή τη διαδικασία.
«Δεν θεωρώ όλον αυτό το χρόνο χαμένο. Μεγάλωσα, είδα το κράτος εκ των έσω, είδα ακριβώς όπως είναι αυτή τη μηχανή του απολυταρχισμού» δήλωσε εξερχόμενη από τη φυλακή χαμογελώντας στους δημοσιογράφους και σχηματίζοντας με τα δάχτυλα της το σήμα της νίκης.
Οι δύο Ρωσίδες που είναι μητέρες παιδιών μικρής ηλικίας, είχαν καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση και κανονικά θα αποφυλακίζονταν στις αρχές Μαρτίου του 2014 αλλά απελευθερώθηκαν μετά την έγκριση του ρωσικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα νομοθετικής ρύθμισης για χορήγηση αμνηστίας σε πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για χουλιγκανισμό και μητέρες ανήλικων παιδιών. Η Αλιόκινα έχει έναν μικρό γιο, τον Φίλιππο.
Οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν από τους περισσότερους πολιτικούς παρατηρητές ότι εντάσσονται σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα της Ρωσίας πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Φεβρουαρίου (7η-23η) στο Σότσι.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε κατακραυγή στην Δύση, όμως υπήρξε πολύ λιγότερη συμπάθεια για τις γυναίκες αυτές στην ίδια τη Ρωσία. Κανονικά, οι δύο νέες επρόκειτο να απελευθερωθούν στις αρχές του Μαρτίου. Ο Πούτιν, ο οποίος αρνείται ότι η ρωσική δικαιοσύνη φυλακίζει ανθρώπους για πολιτικούς λόγους, είπε ότι η αμνηστία θα δείξει ότι το ρωσικό κράτος είναι ανθρώπινο.
Της απελευθέρωσής τους είχε προηγηθεί η χορήγηση αμνηστίας στον πρώην μεγιστάνα και άλλοτε πιο πλούσιο άνδρα της Ρωσίας, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος εξέτισε ποινή δέκα ετών μέχρι τη στιγμή που αφέθηκε ελεύθερος.
Ανάρτηση από: http://www.kathimerini.gr