Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Την απευθείας υποκλοπή συνομιλιών μέσω του δικτύου της αποκαλύπτει η Vodafone

 Νέες διαστάσεις στην υπόθεση υποκλοπων

Του Χρήστου Κωστόπουλου

Η Vodafone, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, αποκάλυψε την ύπαρξη ενός κρυφού δικτύου καλωδίων που επιτρέπει στις μυστικές υπηρεσίες να καταγράφουν όλες οι συνομιλίες των χρηστών της. Το δίκτυο,  σύμφωνα με την εφημερίδα  guardian, η οποία και δημοσιεύει την αποκάλυψη, χρησιμοποιείται ευρέως σε 29 χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.
Η εταιρεία έσπασε της σιωπή της για την κυβερνητική παρακολούθηση, προκειμένου να εμποδίσει τη όλο και πιο διαδεδομένη πρακτική της κατασκοπείας των πολιτών από τα κράτη, που γίνεται μέσω των ευρυζωνικών δικτύων και των κινητών τηλεφώνων. Η έκθεση 40.000 λέξεων, την οποία δημοσιεύει την Παρασκευή η εταιρεία, θα αποτελέσει την πιο ολοκληρωμένη έρευνα για το πώς οι κυβερνήσεις παρακολουθούν το τι λένε αλλά και που βρίσκονται, οι πολίτες τους.

Η εταιρεία αναφέρει, ότι τα καλώδια αυτά συνδέονται απευθείας στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών της Vodafone και των άλλων εταιρειών, δίνοντας τη δυνατότητα στις μυστικές υπηρεσίες να μπορούν να καταγράφουν απευθείας τις συνομιλίες των πελατών τους και να προσδιορίζουν τις τοποθεσίες τους.
Στην Αλβανία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, την Ινδία, τη Μάλτα, το Κατάρ, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία, είναι παράνομο να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε πληροφορία που σχετίζεται με την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Σε περίπου 6 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Vodafone,  ο νόμος είτε υποχρεώνει την εταιρεία να εγκαθιστά απευθείας καλώδια πρόσβασης στο δίκτυό της για να συνδέονται με τις υπηρεσίες του κράτους, είτε δίνει τη δυνατότητα να το κάνουν οι κυβερνήσεις απευθείας σε περίπτωση που το θελήσουν. Η εταιρεία, δεν δημοσιεύει τα ονόματα των χωρών αυτών καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να διωχθεί ποινικά το προσωπικό της.
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται ο αριθμός ενταλμάτων ώστε να υπάρχει νόμιμη υποκλοπή περιεχομένου, για παράδειγμα μηνύματος και τηλεφωνικής κλήσης, όπως επίσης και τηλεπικοινωνιακών μεταδεδομένων, όπως τηλεφωνικοί αριθμοί, διευθύνσεις, τοποθεσίες συσκευών και ωρών τηλεφωνικών κλήσεων ή μηνυμάτων, για κάθε χώρα ξεχωριστά.


Τα δεδομένα είναι ετήσια και καλύπτουν το 2013 ή τα πιο πρόσφατα χρόνια.
Ο αριθμός των ενταλμάτων διαφέρει για κάθε χώρα και εξαρτάται από το αν υπάρχουν τα σχετικά νομικά προαπαιτούμενα ενώ τα παραπάνω στοιχεία δεν προσδιορίζουν αν ο αριθμός ενταλμάτων αφορά ένα άτομο ή παραπάνω.
Για παράδειγμα σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η Μάλτα είναι μία από τις πιο κατασκοπευόμενες χώρες της Ευρώπης.  Το πρώην προτεκτοράτο των Βρετανών έχει ένα πολύ μικρό πληθυσμό (420.000), αλλά μόνο η Vodafone πέρυσι, δέχτηκε 3.773 αιτήματα για υποκλοπή μεταδεδομένων.
Στην Ιταλία, όπου η παρουσία της μαφίας επιβάλει μια υψηλή ανάγκη για διείσδυση της αστυνομικής προστασίας, η Vodafone δέχτηκε αιτήματα για μεταδεδομενα, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα στην οποία έχει παρουσία.
Στην Ισπανία, η οποία επίσης υποτίθεται ότι κινδυνεύει από τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Ισλαμιστών και Βάσκων αυτονομιστών, η εταιρεία δέχτηκε πάνω από 24.000 εντάλματα για υποκλοπή περιεχομένου.
Οι μυστικές εταιρείες στην Τσεχία έκαναν περίπου 8.000 αιτήματα για υποκλοπή περιεχομένου ενώ εξέδωσε τα τελευταία χρόνια 196.000 εντάλματα για την παρακολούθηση συσκευών.
Στην Τανζανία, μία από τις αρκετές χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία στην Αφρική, δέχτηκε 99.000 αιτήματα για παροχή μεταδεδομένων. 
Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη από τον Έντουαρντ Σνόουντεν για το πρόγραμμα παρακολούθησης στο ίντερνετ, έρχεται στο φώς η κατασκοπεία πολιτών μέσω των κινητών τηλεφώνων. Οι πρακτικές του «Μεγάλου Αδελφού» φαίνεται πως υιοθετούνται διευρυμένα από τις κυβερνήσεις, και με πρόσχημα την προστασία από το έγκλημα και την τρομοκρατία, εισχωρούν στην προσωπική ζωή των πολιτών παραβιάζοντας τα ατομικά δικαιώματα απροκάλυπτα.

Ανάρτηση από: http://www.alfavita.gr