Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Έγινε κομμουνιστής ο Ομπάμα;

 ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: “ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΣΤΥΒΕΙΣ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΕ ΥΦΕΣΗ”

Στην κατάσταση στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο CNN ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων αλλά υπό συνθήκες ανάπτυξης.


Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Φαρίντ Ζακάρια για την κατάσταση στη χώρα μας ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι στην Ελλάδα έπρεπε να γίνουν αλλαγές αλλά, όπως είπε, αυτό είναι πολύ δύσκολο όταν το βιωτικό επίπεδο του λαού έχει μειωθεί κατά 25%.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη τονίζοντας ότι «αυτό απαιτεί συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές».
Σημείωσε, δε, ότι είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας να μείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ.
Συγκεκριμένα ο Φαρίντ Ζακάρια ρώτησε τον Μπαράκ Ομπάμα: Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι η λιτότητα δεν απέδωσε, συμφωνείτε;
Και ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε:
«Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να στύβεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκείμενου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματα τους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή των φορών στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.
Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά πω αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα.
Επομένως η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη, νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει.
Γενικώς όμως με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρύθμισες είναι απαραίτητες σε πόλος από αυτές τις χώρες, αλλά αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις την δημοσιονομική σταθερότητα είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο»
Ανάρτηση από: http://www.tanea.gr
Σχόλιο του θείου Βρασίδα
Στον πόλεμο μεταξύ των δυο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΗΠΑ και Γερμανίας, για το ποιος θα έχει την ηγεμονία εμφανίζεται η Ελλάδα, με κυβέρνηση άλλου, προοδευτικού προσανατολισμού από αυτό των Σαμαροβενιζέλων. Βέβαια για να μην πετάμε στα σύννεφα, ας φανταστούμε ένα βούρκο (παγκόσμια οικονομία), μέσα στον οποίο χαροπαλεύει ένα βατράχι (ελληνική οικονομία) και δύο βουβάλια, (ΗΠΑ και Γερμανία) που παλεύουν και χτυπιούνται στα βρομόνερα για την ηγεμονία του βούρκου. Το τοπίο συμπληρώνεται και από άλλα ζώα, ερπετά και πτηνά, μικρότερης σπουδαιότητας αλλά σημαντικά για την διατήρηση ισορροπίας της πανίδας της περιοχής… Ο έρμος ο βάτραχος προσπαθεί να πιαστεί στο πόδι του βούβαλου που έχει την φάτσα του Αφροοαμερικάνου και να γλυτώσει από το βούβαλο που έχει τη φάτσα της Άριας Αγκέλας. Είναι ο σωστός τρόπος διάσωσης για το βάτραχο; Θα τα καταφέρει; Η ιστορία θα δείξει. Η ξανθιά αρκούδα παρακολουθεί. Θέλει να βοηθήσει; Και με τι ανταλλάγματα; Ο δράκος της μακρινής Ασίας θα προσεγγίσει τον βάλτο; Και πως θα αντιδράσει; Ενδιαφέρουσα ιστορία αλλά πολύ επώδυνη όταν έχει να κάνει με ανθρώπινο πόνο, φτώχεια, πείνα, απελπισία.