Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Το ζήτημα του κατοχικού δανείου δεν είναι ηθικό ζήτημα κε Τσίπρα!

Της Επιτροπής Αντίστασης στη νέα γερμανική Κατοχή
Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή συνάντησή του με την Μέρκελ για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις έχει, δυστυχώς, πολλές αναγνώσεις. Η πρώτη, και αυτή στην οποία στάθηκαν οι περισσότεροι, είναι ότι επιτέλους βρέθηκε ένας Έλληνας πρωθυπουργός που έθεσε το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων ευθέως στους Γερμανούς. Η δεύτερη ανάγνωση όμως που έχει να κάνει με το πόσο χλιαρά το έθεσε, σε σχέση με αυτά που δήλωνε μέχρι πριν λίγες μέρες, και το τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις που χρησιμοποίησε είναι πολύ ανησυχητική.
Ο πρωθυπουργός στην αρχική του τοποθέτηση είπε ότι: «Το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων δεν είναι για εμάς ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως σε μια υλική διεκδίκηση, είναι ένα ηθικό πρωτίστως θέμα που πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε οι δύο χώρες για να το αντιμετωπίσουμε» και σε δεύτερη τοποθέτησή του σε ερώτησή σχετικά με το ζήτημα του «Γκαιτε», πήγε ένα ακόμα βήμα παρά πέρα και αφαίρεσε και το «πρωτίστως» λέγοντας πως το ζήτημα των επανορθώσεων είναι ηθικό και όχι υλικό ζήτημα! Πρώτα από όλα αυτή η τοποθέτηση έχει ένα μεγάλο λάθος, ιδιαίτερα το κατοχικό δάνειο δεν είναι ηθικό ζήτημα, είναι κυρίως οικονομικό (υλικό) θέμα. Είναι δάνειο που είχε αναγνωρίσει ακόμα και το ναζιστικό καθεστώς και είχε ξεκινήσει να το αποπληρώνει. Δεν καλυπτόμαστε από να μας ζητήσει συγγνώμη η Γερμανία, αλλά διεκδικούμε να ξαναρχίσει η αποπληρωμή του. Ο ίδιος ο Τσίπρας, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, στην κοινοβουλευτική του ομάδα, είχε δεσμευτεί ότι στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό που θα καταθέσει η μελλοντική κυβέρνησή του θα το εγγράψει σ’ αυτόν. Είναι ασυγχώρητη οπισθοχώρηση η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου να εμφανίζεται ως διεκδίκηση ηθικής δικαίωσης και μόνο.
Αλλά και οι πολεμικές επανορθώσεις είναι συνάμα ηθικό και υλικό ζήτημα, αυτή την θέση έχει επανειλημμένα είχε διατυπώσει και ο Τσίπρας μέχρι πρόσφατα, αλλά τη διατυμπάνιζε και όλο του κόμμα και εν πολλοίς την χρησιμοποίησε για να γίνει αρεστό σε ευρύτερα ακροατήρια. Άλλωστε η ηθική αναγνώριση έχει γίνει, τελευταία φορά πέρυσι ο Γερμανός πρόεδρος, Γιοακίμ Γκάουκ, επισκεπτόμενος τις μαρτυρικές Λυγκιάδες, ζήτησε συγγνώμη. Σίγουρα το θέμα των επανορθώσεων είναι πιο δύσκολο και απαιτεί από την ελληνική πολιτεία περισσότερη προετοιμασία και επιμονή σε έναν νομικό αγώνα διαρκείας, αλλά ο πυρήνας της διεκδίκησης πρέπει να μείνει αναλλοίωτος: Το ζήτημα είναι και ηθικό και υλικό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Τσίπρα και στην κυβέρνηση του, ένα τόσο σημαντικό θέμα να το «κάψουν» και μάλιστα τόσο γρήγορα, στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για να λάβει η χώρα την επόμενη δόση από την τρόικα. Γιατί δυστυχώς οι «αναθεωρήσεις» του Τσίπρα, αν δεν τις στηλιτεύσουμε τώρα που είναι ακόμα νωρίς, εκεί θα μας οδηγήσουν, να «λησμονήσει» και αυτή η κυβέρνηση το θέμα για μερικά ακόμα χρόνια με αντάλλαγμα να αποδεσμεύσει η τρόικα κάποιες υπο-δόσεις.
Οι επιτροπές, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης γερμανικών Οφειλών και προσωπικά ο Μανώλης Γλέζος που είναι η ψυχή της, αλλά και οι προσωπικότητες και οι επιστήμονες που τα προηγούμενα χρόνια αγωνίστηκαν για την αναγνώριση των γερμανικών οφειλών, σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο, ας μην επιτρέψουν να γίνει μια τέτοια επικίνδυνη «αναθεώρηση» του περιεχομένου της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων.
Σε μια συγκυρία που το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων άρχισε να συζητιέται και στη γερμανική κοινωνία και μάλιστα δύο κόμματα (Πράσινοι και Λίνκε) πήραν θετική στάση, αλλά και τα δύο που συγκυβερνούν (Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλιστές) αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι υπάρχει θέμα, θα ήταν ασυγχώρητο η ελληνική πλευρά να οπισθοχωρήσει.

Υ.Γ. Ο Τσίπρας καλείται να απαντήσει και για τι θα κάνει με την Task Force και την Ελληνογερμανική συνεργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο καρφί της Μέρκελ ότι πρέπει να δουν αν θέλει η ελληνική κυβέρνηση να συνεχιστεί η «βοήθεια» και με ποιο τρόπο από την Task Force και την Ελληνογερμανική Συνέλευση, δεν απάντησε. Το επόμενο διάστημα, όμως, και αν η κατάσταση στην οικονομία κάπως σταθεροποιηθεί το θέμα θα μπει από τη Γερμανία ξανά. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι κυρίαρχο κράτος, όσο παραμένει ο ασφυκτικός έλεγχος των Γερμανών στη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνουμε. Θα έχει τα κότσια, με εύσχημο τρόπο, να δώσει τέρμα στο πατρονάρισμα των Γερμανών ή και εκεί θα αναθεωρήσει τις απόψεις του;
Επιτροπή Αντίστασης στη νέα γερμανική Κατοχή
Ανάρτηση από: http://ardin-rixi.gr