Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

2016: Το πείραμα της κατάργησης του χάρτινου χρήματος στην Ελλάδα ξεκινά

Το νόμιμο χρήμα στην Ελλάδα είναι το ευρώ. Όχι το χάρτινο ούτε το ηλεκτρονικό αλλά οποιασδήποτε νόμιμης μορφής του γίνεται αποδεκτό εντός της ευρωζώνης. Επομένως η διάκριση μεταξύ χάρτινου και ηλεκτρονικού χρήματος από το κράτος θα έπρεπε να απαγορεύεται όπως ακριβώς απαγορεύεται η συγκεκριμένη διάκριση σε όλες τις αναπτυγμένες  και δη τις ευρωπαϊκές χώρες του κόσμου.
Στην πολύπαθη Ελλάδα ωστόσο η αποτυχία ή αλλιώς η ανικανότητα των αρχών να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, αρχικά και πρωτίστως καλλιεργώντας την ανταποδοτική φορολογική συνείδηση στους πολίτες μέσω της δημιουργίας ενός σοβαρού κράτους όπου ο καθένας θα αισθάνεται ότι αξίζει πράγματι να καταβάλει μεγάλους φόρους σε αυτό για τις πολύτιμες υπηρεσίες που του παρέχει, οδηγεί σε καταχρηστική άσκηση της εξουσίας τους και στην επιβολή αμφιβόλου δημοκρατικότητας μέτρων.


Έτσι, για πρώτη φορά στο 2016 ουσιαστικά καταργείται σε σημαντικό βαθμό η χρήση του χάρτινου ευρώ, αφού προκειμένου οι φορολογούμενοι να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των 2.100 ευρώ, θα πρέπει να κάνουν αγορές μέσω καρτών ή του τραπεζικού συστήματος που θα φτάνουν τα 9.550 ευρώ.
Έτσι, για να τους αναγνωρίζονται οι δαπάνες του κωδικού 049 της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν τις πληρωμές τους για τις καθημερινές δαπάνες, αγορές καταναλωτικών αγαθών, παροχές υπηρεσιών, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα ενοίκια, τα ιατρικά έξοδα, τις μείζονες αγορές (π.χ. αγορά ΙΧ) μέσω κάρτας, ή μέσω τραπέζης. Ενδεικτικά:
  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking συνολικό ποσό δαπανών τουλάχιστον ίσο με το εισόδημά τους για να μην πληρώσουν φόρο.
  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να δαπανούν με κάρτες ή μέσω τραπεζών 9.550 ευρώ για να του αναγνωρίσει η εφορία την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
Το γεγονός πως όσοι δεν χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες θα χάνουν το αφορολόγητο όριο θα αποτελεί ελληνικό και μόνο φαινόμενο εντός της ευρωζώνης και κάτι το οποίο κάνει τη χώρα ακόμη λιγότερο ευρωπαϊκή όσον αφορά στο χρηματοοικονομικό κομμάτι της απ’ ότι οι υπόλοιπες χώρες στο ευρώ.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα καθ’ όλα αρνητικό μέτρο; Εξαρτάται πώς θα το δει κανείς. Το σίγουρο πάντως είναι πως πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που έρχεται ως αποτέλεσμα της συνολικής αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα. Και το κακό είναι πως δεν αποτελεί το μοναδικό. Αρκεί να θυμηθούμε ότι στο 2016 έρχονται πολλά παρόμοια αμφιβόλου δημοκρατικής υπόστασης μέτρα, από την υποχρεωτική δήλωση κοσμημάτων και πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων στο κράτος μέχρι την απόκτηση ΑΦΜ από τη … γέννα (όχι, δεν είναι αστείο, έρχεται και αυτό).

Ανάρτηση από: http://analitis.gr