Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Έχετε εξουσία πάνω στους ανθρώπους,
μέχρι τη στιγμή που τους πήρατε τα πάντα.
Όμως από τη στιγμή που τους αφήσατε χωρίς τίποτα,
τότε τους χάσατε, είναι ελεύθεροι.
μέχρι τη στιγμή που τους πήρατε τα πάντα.
Όμως από τη στιγμή που τους αφήσατε χωρίς τίποτα,
τότε τους χάσατε, είναι ελεύθεροι.
ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΣΟΛΖΕΝΙΤΣΙΝ
Ήταν ηλίου φαεινότερο, τηρουμένων των αναλογιών, πως η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός θα κατέληγε σε φιάσκο. Η προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους και του Μουσταφά Ακιντζί, ενώ θα έπρεπε να είναι καταδικαστέα, οδηγεί τη δική μας ηγεσία, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σε μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση, λες και στόχος είναι να κάνουμε «τόπο στα νιάτα».
Η ίση αντιμετώπιση που είχαν Αναστασιάδης και Ακιντζί σε κάθε συνάντησή τους στο Νταβός μπορεί για κάποιους να είναι ψιλά γράμματα (για χάρη του μομέντουμ), αλλά δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα και γελοιοποιεί το μόνο νόμιμο κράτος στην κατεχόμενη Κύπρο: την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό που αδυνατούμε να καταλάβουμε είναι το πόσο χαμηλά είναι διατεθειμένος να «πέσει» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προκειμένου να κάνει χώρο στον κ. Ακιντζί για να κυκλοφορεί ως βασιλιάς στα διεθνή φόρα.
Η «λαμπρή» συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Επανενώνοντας την Κύπρο» (σάμπως και πρόκειται για κυνήγι χαμένου θησαυρού), που πραγματοποιήθηκε χθες (21/1), απέδειξε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι κατώτερος των περιστάσεων. Ο Πρόεδρος είχε μια εξαιρετική ευκαιρία να καταγγείλει την Τουρκία, να υπενθυμίσει ενώπιον τόσων αξιωματούχων πως η Κύπρος τελεί υπό παράνομη κατοχή, αλλά επέμεινε στις αερολογίες περί αποφασιστικότητας, εποικοδομητικών προτάσεων, στήριξης και οικονομίας, μιλώντας για λύση εντός του 2016. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δυστυχώς, δεν εκπροσώπησε τον κυπριακό Ελληνισμό, αλλά τον εαυτό του, τον οποίον βεβαίως υποβάθμισε.
Ο Μουσταφά Ακιντζί, αντιθέτως, εκφράζοντας αποφασιστικότητα για λύση ΔΔΟ, κατήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, τους Ελληνοκύπριους, διότι ενώ οι Τ/κ είπαν ένα ισχυρό ΝΑΙ πριν 12 χρόνια, αυτό δεν ήταν αρκετό και έμειναν εκτός ΕΕ. Ακολούθως, υποστήριξε πως ο αγωγός φυσικού αερίου πρέπει να περάσει από την Κύπρο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ενώ δήλωσε πως το «φρέσκο νερό» του Ερντογάν μπορεί να προσφερθεί σε όλους, θυμίζοντας τσιφλικά του 19ουαιώνα. Μίλησε περί μελλοντικών «συνεργατών» και «τελευταίας ευκαιρίας» για λύση, υπενθυμίζοντας στους αιωρούμενους Ευρωπαίους πως εργάζεται πυρετωδώς για να αναβαθμίσει το «κράτος» του και όχι για να φύγει ο κατοχικός στρατός από το νησί.
Οι συναντήσεις με Μπάιντεν και Μπαν Κι Μουν, ενώ θα έπρεπε να αποτελέσουν ευκαιρίες επανατοποθέτησης του Κυπριακού, υπενθύμισης πως πρόκειται για ζήτημα εισβολής και κατοχής, πίεσης προς τη διεθνή κοινότητα για να αλλάξει τη φιλοτουρκική της στάση, ακολούθησαν το ρεύμα του φιάσκου, για το οποίο μιλήσαμε παραπάνω. «Αξιοποιήστε το μομέντουμ», μπόρεσε να πει ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος τάχα είναι ο εγγυητής της ειρήνης, αφού συνάντησε τους δύο ως ισότιμους ηγέτες κρατών, παρατείνοντας τη γελοιοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Μπαν Κι Μουν ευλόγησε και ενθάρρυνε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, παρασυρόμενος από το παμπόνηρο χαμόγελο του Ειδικού Συμβούλου του, που «έλυσε» το Κυπριακό εδώ και μήνες.
Μακάρι να μπορούσαμε να γράψουμε ότι όλα πήγαν καλά στο Νταβός. Ότι η ΚΔ και ο κυπριακός Ελληνισμός εκπροσωπήθηκαν ως είθισται από μια δυνατή και νηφάλια ηγεσία κι ότι εκφράστηκαν τα δίκαια ενός κατακρεουργημένου και βασανισμένου λαού. Δυστυχώς όμως, ακόμα κι αν αποφεύχθηκε η απευκταία πενταμερής διάσκεψη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατόρθωσε να πάει ως ηγέτης κράτους και να επιστρέψει ως καημένος ηγέτης κοινότητας. Κατόρθωσε να προσφέρει απλόχερα τον χώρο που απαιτούσε ο Μουσταφά Ακιντζί για να αναβαθμιστεί, ό,τι κι αν λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατόρθωσε να υποβιβάσει το Κυπριακό σε ζήτημα «ηγετών» και συνεννόησης, παρά να κατηγορήσει την Τουρκία για τη διατήρηση της παράνομης κατοχής και για τις συνεχείς προκλήσεις, κι ας επιμένει ο «acceptionist» Νίκος Τορναρίτης περί «παντοτινής συγχορδίας απόρριψης». Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν εκπροσώπησε στο Νταβός ούτε την Κυπριακή Δημοκρατία ούτε τον λαό της, αυτό κι αν είναι μεμπτό. Λησμόνησε, φαίνεται, τις «πομπώδεις» ομιλίες του σε εκδηλώσεις Μορφιτών, Κερυνειωτών και Αμμοχωστιανών. Λησμόνησε πως είναι εκλεγμένος ηγέτης λαού προσφύγων, ηγέτης ημικατεχόμενου κράτους και εν τούτοις δεν νομιμοποιείται να ασελγεί επί του δικαίου της λευτεριάς μας. Όχι στο όνομά μας…
Ανάρτηση από: http://www.galatikohorio.com