Μιλώντας στον Open ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης και ο αγρότης Γιάννης Βάγγος περιγράφουν τις τερατώδεις αυξήσεις που σημειώνονται στα προϊόντα από το χωράφι. Τους παράγοντες που τροφοδοτούν την ακρίβεια ήδη πριν φτάσει το προϊόν στον λιανέμπορο περιέγραψε ο αγρότης Γιάννης Βάγγος. «Η ενέργεια που εκτοξευτεί. Όσο κάνει ένα φορτίο, κάνει η μεταφορά του. Το σούπερ μάρκετ ό,τι αγοράζει το πουλάει ακριβώς στο διπλάσιο, στο νωπό προϊόν, φυτικό και ζωϊκό. Στο γάλα και στο μανάβικο δηλαδή, αν αγοράζει π.χ. 40 λεπτά, πουλάει 80 λεπτά … και δεν σας λέω για τους μεσάζοντες, τους χονδρεμπόρους, την μεταφορά», είπε. Εξήγησε ότι «το κόστος εκτοξεύεται, μέρα με τη μέρα, το λίπασμα, όλο γενικά το κόστος, δεν μπορεί να το προϋπολογίσει ο αγρότης. Για ένα ψυγείο προϊόντων τον Αύγουστο του 2020 πληρώθηκε 7.500 ευρώ ρεύμα. Το 2021, 19.000 ευρώ ρεύμα. Το 2022 60.000 ευρώ ρεύμα».

«Θα δείτε τρελές αυξήσεις από εδώ και πέρα και στη ζωϊκή παραγωγή, γάλα και κρέας, έχουν εκτοξευτεί και οι ζωοτροφές. Σήμερα 31 Οκτωβρίου, σε σχέση με την τελευταία ημέρα του 2021, ό,τι έχει σχέση με ζωϊκή και φυτική παραγωγή έχει ένα +30%», είπε ο κ. Βάγγος.