Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Ενημέρωση από το διεθνές τμήμα της Κ. Ε. του ΚΕΚΡ για την 22η Διεθνής συνάντηση των κομμουνιστών και εργατικών κομμάτων


Η ομιλία του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, Πέτρο Σιμονένκο, ήταν για ευνόητους λόγους εξαιρετικά συναισθηματικά φορτισμένη. Δήλωσε ανοικτά και ευθέως στους συμμετέχοντες στη συνάντηση και υπογράμμισε ότι το σημερινό καθεστώς του Κιέβου είναι φασιστικό. Αυτό ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για διάφορους δύσπιστους. Δεν επέκρινε μόνο τη γραμμή που επιβλήθηκε στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα από τους θιασώτες των «ίσων αποστάσεων» και της αφηρημένης εναντίωσης στον πόλεμο (ρωσ. «нетвойнистов»), με κύριους υπέρμαχους τους Έλληνες συντρόφους, αλλά εξέφρασε και την έκπληξή του για το γεγονός ότι η γραμμή αυτή καταστρώθηκε από έναν στενό κύκλο κομμάτων και παρασκηνιακά, και μάλιστα «κεκλεισμένων των θυρών», χωρίς προηγουμένως να ληφθούν υπόψη οι απόψεις και οι εκτιμήσεις των κομμουνιστικών κομμάτων της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Εάν είχε προηγηθεί σχετική διαβούλευση, ίσως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ορισμένες λανθασμένες θέσεις.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η συντροφική κριτική που ασκήθηκε προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του ΚΚΕ. Εκείνος άρχισε να διεκδικεί για τον εαυτό του εκ νέου το λόγο, όχι μόνο παραβιάζοντας τον κανονισμό που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά επιδεικνύοντας επιπλέον έλλειψη σεβασμού προς τον προεδρεύοντα, καθώς ενεπλάκη σε δημόσιο διαπληκτισμό με αυτόν, αλλά και προς τον εκπρόσωπο του ΚΕΚΡ, ο οποίος είχε ήδη αναγγελθεί ως επόμενος ομιλητής και στεκόταν στο βήμα. Παρ’ όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ έλαβε και πάλι το λόγο. Ομιλώντας στο τέλος της συνεδρίασης της ολομέλειας, ο σύντροφος αυτός υπενθύμισε ότι οι αρχές της Ουκρανίας έθεσαν τους ηγέτες του ΚΚΕ στη λίστα των «τρομοκρατών» για τη θέση τους (ωστόσο, λησμόνησε να αναφέρει ότι στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται και οι ηγέτες των κομμάτων εκείνων τα οποία ο ίδιος αντιμάχεται, ενώ τα μέλη του Κ.Κ. Ουκρανίας υποβάλλονται επιπλέον σε βασανιστήρια και σε φυσική εξόντωση), αποκαλώντας την κριτική που ασκήθηκε στο ΚΚΕ απαράδεκτη. Κατά τη γνώμη αυτού του συντρόφου, όπως φαίνεται, υπάρχουν κάποιοι αυτόκλητοι κάτοχοι της αλήθειας, των οποίων η ετυμηγορία δεν επιδέχεται κριτική. Είναι πολύ κρίμα που ένα κόμμα το οποίο σεβόμαστε, ένα κόμμα με αναμφισβήτητη συνεισφορά, σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του για τα γεγονότα στην Ουκρανία, δεν επέδειξε μόνο πολιτικά κοντόφθαλμη στάση, αλλά επιπλέον διολίσθησε την οδό της απαγόρευσης της δημόσιας κριτικής των λανθασμένων, κατά την άποψή μας, εκτιμήσεών του.

Ένα εναλλακτικό σχέδιο ψηφίσματος για την Ουκρανία συντάχθηκε επίσης από τους υποστηρικτές της άλλης γραμμής. Υποβλήθηκε από εκπροσώπους της Ένωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας (ΕΚΟ), της ίδιας οργάνωσης η οποία διεκδικούσε αποφασιστικά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τους ανθρακωρύχους και τους οδηγούς τρακτέρ του Ντονμπάς που πολεμούσαν τους Ναζί. Ωστόσο, μετά το θάνατο της ηγέτιδας της ΕΚΟ, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΕΚΡ, Ταμίλας Ιώσηφοβνα Γιαμπρόβα, η οργάνωση αυτή δείχνει να έχει απωλέσει τον ορθόδοξο μαρξιστικό της χαρακτήρα, δοκιμάζεται από εσωτερικούς διχασμούς και, ακολουθώντας την ηγεσία του ΚΚΕ, έχει στραφεί σε οπορτουνιστικές θέσεις σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της περί των τρεχόντων γεγονότων στην Ουκρανία.

Μπορούμε να επισημάνουμε ότι, παρά την γενική υποστήριξη προς την τελική ανακοίνωση, όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες σε ό,τι αφορά την εκτίμησή τους για τα γεγονότα στην Ουκρανία. Υπέρ της πρώτης τάσσεται το ΚΕΚΡ και οι σύμμαχοί του, υπέρ της δεύτερης η λεγόμενη «Επιτροπή των Τεσσάρων» (αποτελούμενη από τα κομμουνιστικά κόμματα της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ισπανίας (των εργατών) και του Μεξικού) και οι σύντροφοι που έχουν συνταχθεί μαζί τους. Η τρίτη ομάδα είναι οι αναποφάσιστοι είτε οι αμφιταλαντευόμενοι. Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών και από τις δύο πλευρές. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι αντίπαλοί μας ενίοτε μετέρχονται μεθόδων οι οποίες δεν είναι καθ’ όλα ορθές. (Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για το γεγονός ότι η δήλωση του Μαρτίου του 2022 για την Ουκρανία που συντάχθηκε από την «Επιτροπή των Τεσσάρων» φέρει υπογραφή δήθεν εξ ονόματος της οργάνωσης της νεολαίας του ΚΕΚΡ, η οποία προέρχεται από προβοκάτορες και πολιτικούς απατεώνες που διεξάγουν πόλεμο εναντίον του κόμματος. [βλ. Προσοχή, είναι προβοκάτορες! Δήλωση της Επιτροπής Νεολαίας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας]. Και, δυστυχώς, αυτοί βρίσκουν υποστήριξη για τις ενέργειές τους από τη ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία δεν εξακολουθεί μόνο να τους φιλοξενεί, αλλά επιπλέον αποκλείει την ανάρτηση πληροφοριών που παρέχει το ΚΕΚΡ σε ό,τι αφορά αυτή την κατάσταση στον ιστότοπο του Solidnet).
Επανερχόμενοι στα της Διεθνούς Συνάντησης, θα επισημάνουμε και κάποιες παραδοξότητες που αφορούσαν δυσκολίες στη μετάφραση και έλλειψη τεχνικής υποστήριξης όσον αφορά την εκτύπωση των εγγράφων. Αφού μίλησε ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Νότιας Αφρικής, ο οποίος δήλωσε ότι υποστηρίζει απερίφραστα τη θέση του ΚΕΚΡ, του ΚΚΡΟ και του ΚΚΟ, τον πλησίασαν αντιπρόσωποι του ΚΕΚΡ και του ζήτησαν να υπογράψει το ψήφισμα. Ο σύντροφος απάντησε ότι είχε ήδη υπογράψει το ψήφισμα για την Ουκρανία. Κατά τα φαινόμενα αναφερόταν σε ένα ψήφισμα που συντάχθηκε εσπευσμένα, υπεβλήθη από την ΕΚΟ και διακινήθηκε γρήγορα προς υπογραφή.

Ενημέρωση από το διεθνές τμήμα της Κ. Ε. του ΚΕΚΡ για την 22η Διεθνής συνάντηση των κομμουνιστών και εργατικών κομμάτων.

Ανάρτηση από: tillthehalt.blogspot.gr