Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Από την μια ο Μάρτενς, από την άλλη ο Ντανιέλ Σμιθ και στη μέση Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ

Του Λευτέρη Ριζά


Το επεισόδιο με τη διακοπείσα συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στον γερμανό δημοσιογράφο  Μίχαελ Μάρτενς – της έγκυρης και άκρως συστημικής «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», δεν πήρε μεγάλη έκταση. Ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Γ. Μαλούχος – γνωστός και για την άκρως επιθετική κατά της Γερμανίας αρθρογραφία του – έσπευσε μάλιστα να επικρίνει τον γερμανό συνάδελφο του για την πάγια τακτική του να προκαλεί (1)

        Ο πολύπειρος και καλά εκπαιδευμένος γερμανός δημοσιογράφος αποδίδει τη ρήξη του με τον κ. Αλ. Τσίπρα στην ερώτηση του για το τι σήμαιναν αυτά που είπε στην ομιλία του πέρυσι πριν  τις εκλογές του Ιουνίου στην Ομόνοια, σχετικά με την παράδοση της ελληνικής σημαίας στην κ. Μέρκελ από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Κατά πως λέει ο γερμανός δημοσιογράφος – και έτσι θα είναι αφού στο μεταξύ μαγνητοφωνούσε τη συνέντευξη – ο κ. Τσίπρας αιφνιδιάστηκε, αρνήθηκε ότι είπε κάτι τέτοιο – που μόνο ακροδεξιά στοιχεία μπορεί να λένε, δικαιολογήθηκε  – και διέκοψε τη συνέντευξη. 


       Σύμφωνα με τον ίδιο το γερμανό δημοσιογράφο «η συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα, Δανάη Μπαδογιάννη του τηλεφώνησε -σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο Μάρτενς- και απαίτησε να μάθει με ποιους Έλληνες συναδέλφους του είχε συναντηθεί την ίδια μέρα ο Γερμανός δημοσιογράφος και ποιοι ήταν οι πληροφοριοδότες του κατά την προετοιμασία των ερωτήσεων.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με Έλληνες δημοσιογράφους και ρώτησε εάν είχαν μιλήσει «με τον Γερμανό»», αναφέρεται στο άρθρο. «Όταν αρνούμαι επανειλημμένα ότι συναντήθηκα με γνωστό δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή», η Μπαδογιάννη επανέρχεται» λέει ο κ. Μάρτενς, ρωτώντας τον εάν είναι βέβαιος ότι δεν είχε μιλήσει την ίδια μέρα με κάποιον από την «Καθημερινή»»(2) 

            Αν έτσι έγιναν τα πράγματα πρόκειται για αστειότητες. Γιατί αυτό που ζήτησε ο Μάρτενς από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να του εξηγήσει τι σήμαινε, το είχε πει στην ομιλία του (3). Αν δεν το θυμότανε σημαίνει ότι είτε δεν είχε γράψει αυτός την ομιλία του – αλλά οπωσδήποτε θα την είχε διαβάσει και συμφωνήσει – είτε σήμερα δεν θέλει να τη θυμάται. Ότι έχει μετανιώσει πικρά για όσα είπε πέρυσι. Κι αυτό γιατί η προσδοκώμενη «πρωθυπουργοποίηση» του δεν επιτρέπει να θυμάται κανείς τέτοια ολισθήματα. Σαν αυτά που ανακαλύπτουν οι αμερικάνοι ότι έκαναν οι πολιτικοί τους όταν π.χ. πήγαιναν στο νηπιαγωγείο. 

       Ένας πολύ πιο έμπειρος, όμως, πολιτικός, ο απερχόμενος αμερικανός πρέσβης κ. Ντάνιελ Σμίθ φρόντισε να παραδώσει ένα σχετικό μάθημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και να καλύψει έτσι και την ανολοκλήρωτη συνέντευξη του Μίχαελ Μάρτενς. Που έκανε τόσο τσάμπα  κόπο για να πει του κ. Τσίπρα αυτά που πολύ λιτά ανέφερε ο αμερικανός πρέσβης στη συνέντευξη του στην «Καθημερινή» (28-7-13). 

       Στην ερώτηση του Αθανασίου Έλλις «Κάποιοι μιλούν για προτίμηση των ΗΠΑ προς τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω και της σφοδρής αντίθεσής του στη Γερμανία», ο πρέσβης δίνει μια πολύ έξυπνη και περιεκτική απάντηση, όπως αξίζει σε πρέσβη μιας παγκόσμιας δύναμης:
«Κάποιοι προβαίνουν σε ερμηνείες που μου φαίνονται περίεργες. Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας μετέβη στην Ουάσιγκτον είναι καλό. Το γεγονός ότι μίλησε στο Brookings είναι καλό. Αλλά δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί κανείς να δει σε αυτό κάτι περισσότερο από το ότι ήταν εκεί και παρουσίασε σε ένα αμερικανικό ακροατήριο τις απόψεις του. Δεν πρόκειται για την οποιουδήποτε είδους επιβράβευση και σίγουρα όχι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αναρριχήθηκε ταχύτατα από ένα κόμμα, που βρισκόταν ουσιαστικά στο περιθώριο, στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και φυσικά, ήταν άγνωστος, οπότε πολλοί ήθελαν να τον ακούσουν. Αλλά ήθελαν επίσης να του δώσουν μηνύματα, ένα εκ των οποίων ήταν ότι, αν και ενδιαφερόμαστε για τις απόψεις σας, τώρα έχετε έναν διαφορετικό ρόλο από αυτόν που είχατε πριν. Είστε ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης και αυτά που λέτε έχουν σημασία. Είναι σημαντικό για κάθε αντιπολίτευση να το κατανοεί αυτό. Ότι το αξίωμα φέρει και ευθύνες. Δεν είσαι στην κυβέρνηση και δεν καλείσαι να λαμβάνεις επίσημες αποφάσεις. Αλλά, εάν λες πράγματα που επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα ή την πρόθεση κάποιων να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αυτό μπορεί να επηρεάζει με τρόπο που δεν συνέβαινε πριν. Όλοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή. Ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει κανείς να επιδεικνύει προσοχή, κάτι που δεν ήταν απαραίτητο όταν δεν βρισκόταν σε τέτοιο υψηλό αξίωμα. Δεν εκφράζουμε προτιμήσεις προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Εναπόκειται στον ελληνικό λαό να αποφασίζει ποιοι θα τον κυβερνούν».

Τι λέει ο πρέσβης στον κ. Τσίπρα; Αναρριχήθηκες ταχύτατα από ένα μικρό κόμμα που ουσιαστικά ήτανε στο περιθώριο – άρα είχες μάθει να λες ό,τι θέλεις χωρίς να «πληρώνεις φόρο» - στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ε! τώρα δεν μπορείς να λες ό,τι σου κατέβει, ούτε να «προσβάλεις» τις μεγάλες δυνάμεις όποτε σου κάνει κέφι. Γιατί τότε, να έχεις υπόψη σου, ότι θα το πληρώσεις. 

Ο  κ. Τσίπρας τον Ιούνιο άπλωνε δίχτυα σε κάθε κατεύθυνση: σε αυτούς που πλήττονταν από τα Μνημόνια, σε αυτούς που είναι ευαίσθητοι απέναντι στους ομοφυλόφιλους, στους ζωόφιλους, στους πατριώτες και εθνο-αριστερούς – που βέβαια συγκινήθηκαν από την ατάκα περί παράδοσης της σημαίας στη Μέρκελ - , σε κάθε πικραμένο. Είπε πολλά, υποσχέθηκε περισσότερα – που τώρα σιγά – σιγά τα ξεχνάει, δεν θέλει να τα θυμάται. Που είναι η κατάργηση του Μνημονίου; Τώρα θα το ακυρώσει για να το επαναδιαπραγματευθεί σε νέα βάση. Βέβαια και τώρα του διαφεύγει ότι πρέπει να ξέρει τι θα κάνει εάν οι «άλλοι» δεν δεχτούν καμιά επαναδιαπραγμάτευση. Ξεχνάει με λίγα λόγια ότι ζει – ζούμε – στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Όπου μια χούφτα χώρες καταπιέζουν και εκμεταλλεύονται όλες τις άλλες, όπου λιγότερες από μια χούφτα χώρες διαθέτουν και τα μη οικονομικά μέσα επιβολής τους: δηλαδή πυραύλους, πυρηνικά, στόλους, αεροπορία κλπ κλπ. Δηλαδή πρόκειται και για τον λεγόμενο «στρατιωτικό» ιμπεριαλισμό. 

Γερμανοί και Αμερικάνοι του διαμηνύουν – όσο «ευγενικά» μπορούν – ότι με τα όσα έχει πει και αναγκάζεται ακόμα να λέει είναι «κομμένος». Δεν πέρασε την «οντισιόν». Ο γερμανός τόπε λίγο άκομψα. Ο αμερικάνος πολύ πιο έξυπνα, κυνικά όμως. 

Οι καταστάσεις είναι πολύ δύσκολες. Αν προσθέσουμε μάλιστα τις πιέσεις που θα ασκηθούν για να δοθεί λύση – σε βάρος μας πάντοτε – στα εθνικά ζητήματα: Κυπριακό, Αιγαίο, Σκοπιανό, κλπ, μέσα στα πλαίσια των αλλαγών που προωθούνται, που βρίσκονται σε εξέλιξη, στα πεδία της γεωπολιτικής και γεω-στρατηγικής, τότε δεν αρκεί στον ΣΥΡΙΖΑ η διάλυση των συνιστωσών. Θα απαιτηθούν πολλά, πάρα πολλά περισσότερα να κάνει.  

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1 - Μαλούχος Γεώργιος Π. «Περί Τσίπρα και Μάρτενς» [ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 26/07/2013 ]
2 – βλ. Εφημερίδα των Συντακτών «Ο δημοσιογράφος Μάρτενς και ο «αδελφός» Τσίπρας» 28/7/13
3 – ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  14/6/12
http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=27375 «…Οι δυο τους κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια.
Μόνοι τους κατάντησαν έτσι αυτόν τον τόπο…..
Λεηλάτησαν την Ελλάδα.
Και, μετά, υπέστειλαν την ελληνική σημαία.
Και την παρέδωσαν στην Άνγκελα Μέρκελ.»

Ανάρτηση από: strilatis.blogspot.gr