Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Βρες τις ομοιότητες: Υποσχέσεις VS προτάσεων Κυβέρνησης

Του Πάνου Παναγιώτου
Όλοι γνωρίζουν το δημοφιλές παιχνίδι «βρείτε τις διαφορές»  όπου καλούμαστε να εντοπίσουμε κρυμμένες διαφορές μεταξύ δύο εικόνων που με την πρώτη ματιά φαίνονται όμοιες. Σε μία αντιστροφή του παιχνιδιού αυτού με προσκάλεσε μέσω μηνύματος που μου έστειλε η κ. Ισμήνη Ν από τη Νίκαια, χαμηλοσυνταξιούχος με δύο παιδιά, όπως μου γράφει.
Όμως πριν φτάσει στην πρόσκληση της  η κ. Ισμήνη γράφει και τα εξής :«Σας παρακολουθώ από το 2010 που είχατε πει πως αν υπογράψουμε μνημόνιο θα υποφέρουμε  και εκτιμώ όσα μας αποκαλύψατε κατά καιρούς. Όμως δε μπορεί να χαρίζεστε τώρα που μία αντιμνημονιακή κυβέρνηση έκανε ακριβώς ό,τι και οι άλλες, δηλαδή μας υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια και στη συνέχεια πρότεινε τα πιο σκληρά μέτρα ρίχνοντας το φταίξιμο, πού αλλού, στους δανειστές. Αλλά τώρα ξεπεράστηκε και το όριο των προηγούμενων αφού μόλις πριν πέντε μήνες τους ψήφισα για να φέρουν καλύτερη συμφωνία που την είχαν δεδομένη και τώρα μου ζητούν να ψηφίσω ξανά γιατί δε μπόρεσαν να τη φέρουν, αφού βέβαια πρώτα ένιωσα την ταπείνωση να περιμένω ώρες έξω από την τράπεζα για να πάρω 120 ευρώ από τη σύνταξη μου γνωρίζοντας πια πως μάλλον δε θα υπάρχουν χρήματα για να πάρω τα υπόλοιπα την ερχόμενη εβδομάδα και έτσι θα ζήσω ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση και φτώχεια. Εσείς λοιπόν που γράψατε τόσα εναντίον των Σαμαράδων και των Παπανδρέων γιατί δε λέτε κάτι για τους σημερινούς; Ελπίζω να μην είναι γιατί σας έχουν τάξει κάποια υπουργική ή άλλη θέση όπως άκουσα τον κ. Λεβέντη να λέει στον κ. Χατζηνικολάου. Αλλά πριν πείτε κάτι δημοσίως ή πριν μου απαντήσετε προσωπικά σας προσκαλώ να παίξετε ένα παιχνίδι που ονομάζω «βρείτε τις ομοιότητες». Ομοιότητες ανάμεσα στη λίστα των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης και τις προτάσεις που η ίδια κατέθεσε στους δανειστές. Και σας προκαλώ να τη δημοσιεύσετε, όπως κάνατε και με αντίστοιχες του Παπανδρέου και του Σαμαρά για να παίξει το ίδιο παιχνίδι κάθε εξαπατημένος, για άλλη μια φορά, πολίτης της χώρας.»
Κατ’ αρχήν ευχαριστώ και δημοσίως την κ. Ισμήνη για το email της και ελπίζω μέσα από τη δημοσίευση του να αντιλαμβάνεται ότι σε αντίθεση με τους πολιτικούς δεν έχω τίποτε να κρύψω από κανένα. Χωρίς να θέλω να απολογηθώ, πριν παραθέσω τις δύο λίστες, απλά να επισημάνω ότι δεν είμαι πολιτικός αλλά αναλυτής και σε αντίθεση με άλλους τεχνοκράτες δεν ασχολήθηκα ούτε και πρόκειται ποτέ να ασχοληθώ με την πολιτική και έχω απορρίψει και θα απορρίψω κάθε σχετική πρόταση που μου έγινε ή ενδεχομένως μου γίνει στο μέλλον. Αυτό το οποίο κάνω μέσω των δημοσιεύσεων μου εδώ και είκοσι, περίπου, χρόνια είναι τμήμα της εργασίας μου από την οποία και ζω. Αναλύω και γράφω τα πορίσματα των αναλύσεων αυτών.
Όταν, λοιπόν, εξελέγη ο κ. Παπανδρέου φρόντισα η κυβέρνηση του να λάβει αναλύσεις σχετικά με το τι θα σήμαινε για τη χώρα η υπογραφή του Μνημονίου και πρότεινα τη λύση της έγκαιρης αναδιάρθρωσης του χρέους, συστήνοντας μάλιστα στην κυβέρνηση την νομική εταιρία που και τελικά πραγματοποίησε το PSI, το οποίο και είχε συμβουλεύσει ήδη από το 2010.
Όταν διαπίστωσα πως ήταν ανούσιο να καταθέτω προτάσεις στην κυβέρνηση Παπανδρέου, φρόντισα να λάβει τις προτάσεις και τις αναλύσεις μου ο κ. Σαμαράς, πριν έρθει στην εξουσία. Αφού στη συνέχεια διαπίστωσα ότι άλλα υποσχέθηκε και άλλα έκανε παρείχα όση βοήθεια μπορούσα στο ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα να γίνει το πρώτο κόμμα που θα υποσχεθεί αυτά που μπορεί να πράξει, κάτι που ήδη από τις προεκλογικές του υποσχέσεις αντιλήφθηκα ότι θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί.
Ο λόγος που μετά την εκλογική του νίκη δεν προέβην σε εκτενείς αναλύσεις για την πορεία των πραγμάτων, ήταν ότι, φαινομενικά τουλάχιστον, βρισκόταν σε ανοιχτή διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» και δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να πω κάτι που θα την υπονόμευε. Μην ξεχνάτε πως δε δημοσιεύω απόψεις και αναλύσεις μου μόνο στην Ελλάδα αλλά και εκτός και οτιδήποτε αρνητικό έγραφα θα μπορούσε να αναπαραχθεί και να αποδυναμώσει αντί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.
Όμως μετά την ξαφνική ανακοίνωση του δημοψηφίσματος που ακολούθησε των αλλεπάλληλων υποσχέσεων ότι δεν επρόκειτο ποτέ αυτό να συμβεί καθώς η συμφωνία ήταν δεδομένη και παρά πολύ κοντά, μετά το κλείσιμο των τραπεζών που επίσης ακολούθησε των αλλεπάλληλων διαβεβαιώσεων ότι δεν επρόκειτο ποτέ να συμβεί, μετά από την αποκάλυψη ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης ότι το δημοψήφισμα γίνεται γιατί η πρόταση της κυβέρνησης απλώς δε θα ψηφίζονταν από την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την παραδοχή ότι δεν κυβερνά η κυβέρνηση αλλά μία σκιώδης πλειοψηφία της δραχμής, μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι η κυβέρνηση έχει λάβει προτάσεις που θα υπέγραφε αλλά περιμένει το «όχι» για να το κάνει, υποθάλποντας στο μεσοδιάστημα έναν πρωτοφανή διχασμό των Ελλήνων και αφήνοντας την οικονομία να καίγεται και τέλος μετά από τη φανερή προσπάθεια της κυβέρνησης να αποποιηθεί των ευθυνών της και να πετάξει το μπαλάκι στον ταλαιπωρημένο Έλληνα, άρχισα να δημοσιεύω και πάλι τις απόψεις και τις αναλύσεις μου, θεωρώντας ότι δεν τίθεται πια θέμα διαπραγμάτευσης αλλά απλά εξυπηρέτησης των εσωκομματικών παιχνιδιών του ΣΥΡΙΖΑ.
Επομένως σας προσκαλώ και εγώ με τη σειρά μου να δείτε τις δημοσιεύσεις μου των τελευταίων ημερών αλλά και τις απόψεις που κατέθεσα σε αρκετές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές όπου και ασκώ πλέον κριτική στην κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα να αναζητήσετε και τις δημοσιεύσεις μου σε γερμανικές εφημερίδες όπου εξακολουθώ να στηρίζω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να περνάω ένα θετικό μήνυμα για την Ελλάδα στους Γερμανούς αναγνώστες.
Μετά από τα παραπάνω παραθέτω τις λίστες υποσχέσεων και προτάσεων όπως μου τις στείλατε αν και πρέπει να σας πως ότι στη συνέχεια υπήρξε και νέα πρόταση, βελτιωμένη, πρόταση από την ελληνική πλευρά ενώ πολύ φοβάμαι  πως μετά το κλείσιμο των τραπεζών και το νέο σοκ στην οικονομία οι επόμενες προτάσεις και οι προκύπτουσες εξ αυτών λίστες θα είναι κατά πολύ χειρότερες. Και τέλος αν  θέλετε μία ξεκάθαρη απάντηση για το αποτέλεσμα του παιχνιδιού που με προσκαλέσατε να παίξω τότε μπορώ να σας πως ότι πράγματι δε βρήκα ομοιότητες ανάμεσα στις δύο λίστες. Μάλλον έπαιξα και έχασα.
Λίστα προεκλογικών υποσχέσεων ΣΥΡΙΖΑ
  1. Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας.
    2. Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και οργανώσεις αλληλεγγύης, μέσω συμβεβλημένων και κοινωνικών παντοπωλείων.
    3. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Αναλυτικά περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό -έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες- της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
    4. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης με επανίδρυση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων.
    Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα 4 ευρώ ανά τ.μ.
    5. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων με αποκατάσταση του δώρο Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Προβλέπεται και σταδιακή -ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες- αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους.
    6. Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς με μειωμένη έως συμβολική συμμετοχή για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
    7. Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και επαναφορά της λιανικής τιμής εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90 ευρώ ανά λίτρο αντί για 1,20 ευρώ που ισχύει σήμερα.
    8. Χαμηλό ενοίκιο (3 €/τμ) σε 30.000 κατοικίες
    9. Κατώτατος μισθός από 580 έως 751 ευρώ το μήνα
    10. Περισσότερες επενδύσεις σε δρόμους, γέφυρες
Λίστα με μέτρα από την ελληνική πρόταση  που κατέθεσε η Αθήνα στις Βρυξέλλες.
1.Μεταρρύθμιση του  ΦΠΑ
2. Περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης
3.Αύξηση της συνεισφοράς για κύριες συντάξεις
4.Αύξηση της συνεισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 5% ( κύριες)
5.Αύξηση της συνεισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 0% στο 5% ( επικουρικές)
  1. Αύξηση συνεισφοράς για τα επικουρικά ταμεία από 3% σε 3,5%
7.Ειδικός φόρος 12% στα κέρδη των επιχειρήσεων πάνω από 0,5 εκατ.
8. Αύξηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ από το 26% στο 29%
9. Αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης
10. Αύξηση του φόρου πολυτελείας
Ανάρτηση από: http://analitis.gr