Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Κυβέρνηση: Θα υπηρετήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία

Η «γνωστή» διαδικασία ξεκινά: Οι δανειστές ζητούν περισσότερα...
 

Του Νίκου Μπογιόπουλου

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής: «Εμείς θα υπηρετήσουμε κατά γράμμα και τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής». Είναι, προφανώς, το στίγμα που δίνει η κυβέρνηση στους δανειστές και τους εκπροσώπους τους, με τους οποίους ξεκίνησαν  και θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, τις επόμενες μέρες.
Η «τρόικα» έγινε «κουαρτέτο» και οι ελεγκτές των δανειστών θα αναλάβουν –ξανά – ρόλο στη χώρα. Στην ομάδα των αξιολογητών εκπροσώπηση θα έχει και το ESM,  με τον Ιταλό οικονομολόγο, Νίκολα Τζιαμαριόλι. Το «κουαρτέτο» συμπληρώνουν ο  Ντέκλαν Κοστέλο ( ΕΕ ), η εκπρόσωπος του ΔΝΤ,  Ντέλια Βελκουλέσκου. και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Ράσμους Ριέφερ.
Το τρίτο (τριετές) μνημόνιο είναι …εδώ, όπως το συμφώνησε η …αντιμνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Επιπλέον, από τη μια η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν νέα προαπαιτούμενα, αλλά από την άλλη γράφονται πολλά για τις νέες απαιτήσεις των δανειστών. Η γνωστή μνημονιακή διαδικασία…
Υπενθυμίζουμε συνοπτικά τις αλλαγές που προωθούνται με το τρίτο μνημόνιο: Αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού, με περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, αλλαγές στη δομή του συστήματος και εξίσωση στο ύψος των εισφορών και των παροχών στα Ταμεία.  Νέο πλαίσιο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται να επαναφέρουν προτάσεις για αντιδραστικά μέτρα σε μισθούς και απολύσεις (ως απαιτήσεις των δανειστών).  
Αλλαγές στην αγορά και το εμπόριο, με την αργία της Κυριακής να είναι υπό διαπραγμάτευση, με την κυβέρνηση να έχει ως …αντισταθμιστικό μέτρο τη θεσμοθέτηση μέτρων κατά των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόρια κ.α. Στο παζάρι είναι και η περίοδος των εκπτώσεων,  ο τρόπος που θα πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς φαρμακείων, η πώληση του νωπού γάλακτος, η λειτουργία των φούρνων.
Αλλαγές και ενδεχόμενες μειώσεις στο μισθολόγιο του δημοσίου. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών στους αγρότες είναι στο τραπέζι, παρά την αντίδραση των κομμάτων, με τους δανειστές, όμως, να επιμένουν.  Στα μέτρα και το γνωστό …σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής…
Στα μέτρα που «εκκρεμούν» είναι, εκτός της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων,  η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 για όλους έως το 2022, η δημιουργία του νέου ΤΑΙΠΕΔ, με σκοπό τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ μέχρι το 2023 κ.α.
Στη συμφωνία, που υπέγραψε η κυβέρνηση και μπορείτε να δείτε εδώ, περιγράφονται τα μέτρα (μετά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων). Όπως είναι γνωστό, όμως, και από τα προηγούμενα μνημόνια, οι δανειστές πάντα ζητάνε παραπάνω, διεκδικώντας μεγαλύτερη καταστροφή πάνω στη συμφωνημένη καταστροφή…
 
Ανάρτηση από: http://www.imerodromos.gr