Τρίτη 8 Απριλίου 2014

«Όχι σε θολές αντι-Ε.Ε. θέσεις»

Σε στρατηγικής φύσης ζητήματα, όπως το διεθνοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα και ο ρόλος της Ε.Ε. μέσα σε αυτό, μεταφέρει το κέντρο βάρους της προεκλογικής ατζέντας του το ΚΚΕ.

Στόχος να προβάλει εν μέσω εκτεταμένης δυσαρέσκειας για την Ε.Ε. θέσεις του που θεωρεί ότι είναι προνομιακές και με βάση αυτές να διαμορφώσει κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές αλλά και να ασκήσει πολιτική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στα αριστερά του, ώστε να αποσπάσει αριστερόστροφες ψήφους, είτε από ακροατήριο που παρακολουθεί την Αριστερή Πλατφόρμα είτε από κοινό που ψήφισε για «αριστερή κυβέρνηση» στις εκλογές του 2012 και στη συνέχεια ένιωσε ότι οι προσδοκίες του διαψεύστηκαν...
Ειδικότερα, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν με κριτήριο τη στάση που έχει το κάθε κόμμα σε βασικά, «στρατηγικά ζητήματα», τα οποία «καθορίζουν την πορεία της χώρας και τη ζωή των εργαζομένων».

Σε αδρές γραμμές, το κόμμα απευθύνεται στις ευρωσκεπτικιστικές τάσεις που αναπτύσσονται στην ελληνική κοινωνία, επιχειρώντας να τους δώσει πιο πολιτικό - στρατηγικό περιεχόμενο και να αποτρέψει τη διάχυσή τους σε άλλα κόμματα που κατά τον Περισσό εκφράζουν «θολές» αντι-Ε.Ε. θέσεις. Με άλλα λόγια, επιμένει στο μοτίβο «ελάτε μαζί μας και ας μην συμφωνείτε σε όλα». Αρκούν τα βασικά, κι εν προκειμένω η απογοήτευση/αγανάκτηση για την Ε.Ε.

«Κοκορομαχία»
Το ΚΚΕ συνεχίζει να κρατά ψηλά τους τόνους απέναντι στο δικομματικό δίπολο, εντείνοντας τις επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τα στρατηγικά ζητήματα – τα οποία, όπως είπαμε, διεκδικεί να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου. Για τον Περισσό το λεγόμενο νέο δίπολο των Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί εν όψει των ευρωεκλογών να προκαλέσει συνθήκες πόλωσης και μάλιστα με τεχνητό τρόπο.
Μιλώντας σε τομεακή οργάνωση του κόμματος ο γ.γ. της Κ.Ε. υπογράμμισε ότι επιχειρούν να διαμορφώσουν κλίμα τεχνητής πόλωσης, «προκειμένου να κρύψουν ότι οι προτάσεις όλων τους είναι εντός των τειχών της λυκοσυμμαχίας της Ε.Ε., στην οποία δίνουν διαπιστευτήρια για το ποιος μπορεί να είναι ικανότερος διαχειριστής». Και πρόσθεσε πως «όσο δίνουν διαπιστευτήρια στον ΣΕΒ, στους μονοπωλιακούς ομίλους, θα ανεβάζουν και τη μεταξύ τους κοκορομαχία».
Κατά συνέπεια ο Περισσός προσπαθεί να προκαταλάβει τις εντυπώσεις εν όψει μελλοντικών επεισοδίων σύγκρουσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και να αναδείξει τη θέση του ότι οι ουσιαστικές διαφορές πρέπει να αναζητούνται στα στρατηγικά ζητήματα («ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό στα ζητήματα της στρατηγικής», αναφέρει ο «Ριζοσπάστης» της Τρίτης στο πρωτοσέλιδό του).
Για τα τελευταία, συνεχίζει το σφυροκόπημα προς τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να του αποσπάσει ψήφους από τα αριστερά. Άλλωστε με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής (π.χ. δημοσκοπήσεις), στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι στις ευρωεκλογές η προσπάθεια για πόλωση είναι δύσκολο να αποδώσει, ενώ την ίδια ώρα εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για άνοδο του ΚΚΕ.

Αποδόμηση
Ως προς τα παραπάνω, είναι ενδεικτικό ότι στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στη στάση του τότε ΣΥΝ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και σημείωσε πως η επιλογή του να ψηφίσει το Μάαστριχτ ήταν «συνειδητή και όχι ευκαιριακή».
Με αφορμή και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το ΚΚΕ πρόβαλε τη γνωστή θέση του με την οποία επιχειρεί την αποδόμηση της διαχωριστικής γραμμής μνημόνιο - αντιμνημόνιο, ότι τα μέτρα που (το ψηφισμένο πλέον πολυνομοσχέδιο) περιλαμβάνει «δεν είναι απλά κάποιες μνημονιακές υποχρεώσεις». Είναι «οι πολιτικές της Ε.Ε., οι απαιτήσεις του κεφαλαίου σε συνθήκες διεθνοποιημένου ανταγωνισμού» και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν κι όταν τελειώσουν τα μνημόνια.
Από το βήμα της Βουλής, μάλιστα, το απόγευμα της Κυριακής η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας ως πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος, στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε: «Αυτά που λέει το μνημόνιο τα λέει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Δεν λέει για την απελευθέρωση αγοράς κεφαλαίων, εμπορευμάτων; Τώρα ανακαλύψαμε ότι κάνουν επίθεση στον μικρό κτηνοτρόφο; Βεβαίως, υπήρχαν κάποια ισχνά εμπόδια. Τα βγάζουν από τη μέση. Τι, για να έχουμε φθηνό γάλα; Όχι. Για να προχωρήσει η μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση στην κτηνοτροφία».
Η ίδια αναφέρθηκε στο στρατηγικό ζήτημα της ανατροπής του καπιταλισμού. Όπως είπε, οι συνθήκες έχουν αντικειμενικά ωριμάσει, παρόλο που λείπουν οι υποκειμενικές προϋποθέσεις (ο συσχετισμός δύναμης), και απέρριψε το δίλημμα «λιτότητα ή ανάπτυξη», καθώς ακόμη και η ανάπτυξη εντός του καπιταλισμού δεν αναιρεί τη μεγάλη φτώχεια και ανεργία. 


Ανάρτηση από:  http://www.topontiki.gr