Είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλον παρά ο ένας για τον άλλον ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις, «δανειζόμενος» τη φράση που του είπε η Άγκελα Μέρκελ στην τηλεφωνική τους συνδιάλεξη την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και τον προσκάλεσε στο Βερολίνο. Είχε να αντιμετωπίσει μια Γερμανίδα καγκελάριο που επανέλαβε πολλάκις ώστε να επισημανθεί, ότι τις αποφάσεις δεν θα τις λάβει το Βερολίνο, που έχει μία ψήφο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ό,τι ενδεχομένως μπορεί να σημαίνει αυτό.
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις «δύο βασικές θέσεις της κυβέρνησης». Βρισκόμαστε πέντε ολόκληρα χρόνια από την εφαρμογή προγράμματος διάσωσης το οποίο επέφερε πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό το πρόγραμμα «δεν ήταν success story», υπήρξαν τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ελλάδας που έχασε 25% του ΑΕΠ και η ανεργία των νέων έφτασε στο απαράδεκτο επίπεδο του 60%.
Δεν πέτυχε ο στόχος, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, διότι το χρέος διογκώθηκε, πέντε χρόνια παρατηρήθηκε διεύρυνση κοινωνικών ανισοτήτων με τα εισοδήματα των φτωχών να μειώνονται κατά 86% και των πλούσιων κατά 16%. Οι δε φόροι στους φτωχούς αυξήθηκαν σε ποσοστό άνω του 300% και των πλουσίων μόνο 9%.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε βέβαια και τις ενδογενείς αιτίες που οδήγησαν στην κρίση η Ελλάδα, ονοματίζοντάς τις: Αναποτελεσματικότητα, φοροδιαφυγή, διαφθορά. Δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να γκρεμιστεί ό,τι θετικό έγινε όλα τα χρόνια, αλλά θα πρέπει να αλλάξει «το μίγμα της πολιτικής». Να γίνουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιτευχθεί φορολογική δικαιοσύνη και να πληρώσουν όσοι έχουν αποφύγει μέχρι σήμερα να πληρώσουν.
Αποκάλεσε τη συζήτηση ως «γόνιμη», καθώς επιτρέπει τουλάχιστον να προσδιορίσουν οι δυο πλευρές τους κοινούς στόχους αλλά και τις διαφορές, ένα σημαντικό στάδιο, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν στην αντιμετώπισή τους.
Αλλάζοντας τις προτεραιότητες πολιτικής, είπε ο κ. Τσίπρας, με κοινωνική συναίνεση μπορούμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, με τη διεύρυνση φορολογικής δικαιοσύνης για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση των τελευταίων πέντε χρόνων.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις διμερείς σχέσεις και στην προσπάθεια «να σπάσουν τα στερεότυπα», διευκρινίζοντας: Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όλα και ζήτησε οι δυο πλευρές να εργαστούν σκληρά για να σπάσουν τα στερεότυπα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη συνδρομή της γερμανικής πλευράς, των γερμανικών αρχών, για να ελεγχθούν τα εν Ελλάδι πεπραγμένα της Siemens, συνδέοντάς το με την ανάγκη να δουλέψουν οι δυο χώρες από κοινού για να καταπολεμηθεί η διαφθορά που κρατά την Ελλάδα καθηλωμένη, ζητώντας ευθέως τη βοήθεια – συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης.
Αποκάλεσε το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις ως «ηθικό πρωτίστως θέμα», ζητώντας συνεργασία για να αντιμετωπιστεί, το ηθικό αυτό θέμα που αφορά τους δυο λαούς, που κατέβαλαν φόρο αίματος αμφότεροι «για να καταπολεμήσουν τον ολοκληρωτισμό».
Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το πως είδε τη Γερμανίδα καγκελάριο, δήλωσε ότι η Άγκελα Μέρκελ είναι «άνθρωπος που ακούει και θέλει να προωθήσει την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων», ενώ χαρακτήρισε «άδικο» το πρωτοσέλιδο του περιοδικού Spiegel για την καγκελάριο και για τον γερμανικό λαό. Τόνισε δε, ότι και ο ίδιο «έβαλε τις φωνές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του δικού του κόμματος» όταν η κομματική εφημερίδα (Αυγή) είχε σκίτσο σε παρόμοια λογική (σ.σ. Σόιμπλε με στολή Ναζί).
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε, απαντώντας σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους παριστάμενους στις δηλώσεις δημοσιογράφους, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά το σύνολο της Ευρωζώνης», προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διχασμός. Συμφώνησε τέλος να παραπεμφθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα στους θεσμούς, εκφράζοντας την ελπίδα να κινηθούν οι διαδικασίες εκταμίευσης χρημάτων που έχει ανάγκη η Ελληνική Δημοκρατία.
Διέψευσε ότι υπάρχει η παραμικρή πρόθεση για κατασχέσεις γερμανικών κτιρίων, εκθειάζοντας το έργο του Ινστιτούτου Γκέτε στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι δεν υπήρξε στέλεχος της κυβέρνησης που να αναφέρθηκε σε τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά αποτέλεσε συζήτηση που άνοιξε από άλλες πλευρές. «Δεν ισχύει τίποτε από αυτά», είπε.
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα νομικής διεκδίκησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, υπογραμμίζοντας, ότι «αυτή η πρωτοβουλία για την ανάδειξη του αιτήματος για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, δεν το συσχετίζουμε με την παρούσα συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας σε αυτή», τονίζοντας, ότι για την Ελλάδα «έχει ηθική και όχι υλική αξία». Κατέληξε δε λέγοντας, «αυτά τα στερεότυπα πρέπει να σπάσουμε».
Η Άγκελα Μέρκελ στο θέμα των επανορθώσεων είπε ότι από πολιτικής πλευράς είναι ένα θέμα που έχει κλείσει. «Γνωρίζουμε πολύ καλά τις συνθήκες και η στάση που τήρησε το κατοχικό καθεστώς στην Ελλάδα», είπε και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτής της συναίσθησης της χώρας της για την ιστορική ευθύνη, προχώρησε στη δημιουργία του «Ταμείου του Μέλλοντος» στο πλαίσιο του οποίου παρέπεμψε την οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση επί του θέματος, λέγοντας ότι στη Γερμανία «δεν το αγνοούμε σαν θέμα, θα έχουμε συζητήσεις με την Ελλάδα μελλοντικά».
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΕΛΑΣ ΜΕΡΚΕΛ
Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα ευρώ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα διμερούς ενδιαφέροντος. Πολύ ζεστές και θερμές χαρακτήρισε τις επαφές με τον ελληνικό λαό, όπως είπε, οι Έλληνες της Γερμανίας είναι γέφυρα ανάμεσα στους δυο λαούς.
Η κ. Μέρκελ μίλησε για τις ευθύνες και τις αναγκαιότητες που έχουν εμφανιστεί, καθώς επίσης και για ένα «προγεφύρωμα» που θα χρειαστεί, σε μια έμμεση αναφορά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Ζήτησε να γίνουν τα οικονομικά στοιχεία και οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν από ελληνικής πλευράς σαφείς. Ωστόσο τόνισε, ότι η Γερμανία δεν είναι ο θεσμός που θα αποφασίσει, λέγοντας ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με τους «θεσμούς» (την πρώην Τρόικα).
Όσον αφορά τα διμερή θέματα, η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι έχουν αναληφθεί κάποιες πρωτοβουλίες τις οποίες οι δυο πλευρές θα αποτιμήσουν από κοινού. Ως παράδειγμα αναφέρθηκαν η task force για την τοπική αυτοδιοίκηση και τα θέματα του συστήματος υγείας, με την καγκελάριο να λέει ότι «θα μας πει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι που θέλει να συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες».
Τόνισε πάντως ότι βλέπει διάθεση συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τα δύσκολα θέματα στα οποία έχουμε εντελώς διαφορετικές θέσεις. Ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που έδωσε να ανταλλαχτούν απόψεις «για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον και τα διμερή θέματα».
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην του διαλόγου για να γεφυρωθούν οι διαφορές, είπε η Άγκελα Μέρκελ και κάλεσε για συναινέσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην του διαλόγου για να γεφυρωθούν οι διαφορές, είπε η Άγκελα Μέρκελ και κάλεσε για συναινέσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου.
Κατά τα άλλα, η Γερμανίδα καγκελάριος υπερτόνισε σε διάφορα σημεία των δηλώσεών της και των απαντήσεων στις ερωτήσεις που έγιναν ότι εκπροσωπεί μόνο ένα κράτος από τα 19 που είναι στην Ευρωζώνη και πως οι αποφάσεις για το τι μέτρα θα ληφθούν, θα ληφθούν από το Eurogroup. «Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα διασφαλίσω τη ρευστότητα, είναι άλλη διαδικασία», είναι η μάλλον ανησυχητική για τα ελληνικά συμφέροντα αναφορά.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ
Ανάρτηση από: http://mignatiou.com