Ολοκληρώθηκε ένας ακόμη γύρος διαπραγμάτευσης, με την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών να καταλήγουν σε συμβιβασμό στο θέμα των “κόκκινων” δανείων, με τα… δύσκολα όμως να μετατίθενται πλέον για τις αρχές του νέου έτους και την πρώτη αξιολόγηση.
Aμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τους επικεφαλείς των Αποστολών των Θεσμών, ο υπουργός Oικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε λόγο για συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές της, που ξεκλειδώνει την δόση του 1 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, εξερχόμενος του ξενοδοχείου Χίλτον, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι ανοίγει η αγορά για τη διαχείριση από ιδιωτικές εταιρείες των μεγάλων κόκκινων δανείων μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές.
Η συμφωνία που αφορά στα κόκκινα δάνεια θα υλοποιηθεί σε δυο φάσεις:
Σε πρώτη φάση και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 εξαιρούνται από τη διαδικασία διαχείρισης εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό) καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια.
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων εταιρειών με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ. Επίσης θα προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα χωρισθεί σε υποενότητες ανάλογα με την κατηγορία των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου καθώς και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο. Σύμφωνα με την Ημερησία, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα προβλέπει μειώσεις μισθών αλλά θα παρέχει κίνητρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο.
Το καθεστώς των εξαιρέσεων θα επανεξεταστεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στο πλαίσιο ενός νέου κανονιστικού πλαισίου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνάντησης, ο κ. Σταθάκης δήλωσε:
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συμφωνία. Από τον Φεβρουάριο θα ισχύσει το κανονιστικό πλαίσιο που συμφωνήσαμε σήμερα, ενώ θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε ενημέρωση μετά τις διαπραγματεύσεις, και είπε ότι η συμφωνία για το νέο Ταμείο Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας, δεν περιλαμβάνει ακριβείς αριθμούς. Μέχρι τώρα ήταν γνωστό πως ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ήταν στα 50 δισ. ευρώ, ωστόσο υπήρξαν συζητήσεις για μείωση του στόχου καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απαίτησε λιγότερους πόρους απ’ ότι αρχικά είχε προβλεφθεί.
Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ένα από τα προαπαιτούμενα που συζητήθηκαν δεν θα περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών σήμερα Σάββατο αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν κόκκινα δάνεια, μισθολογικά, φορολογικά και ΑΔΜΗΕ προκειμένου να ψηφιστούν την Τρίτη και έως την Παρασκευή να εκταμιευτεί η δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Κυβερνητικές πηγές, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά τη συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ αλλά και την πρόοδο που έχει καταγραφεί στα «κόκκινα δάνεια», τα οποία θα «σπάσουν» σε δύο φάσεις.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, ενημέρωσαν και το EuroWorking group μέσω τηλεδιάσκεψης για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση η οποία θα πραγματοποιηθεί αφού ψηφισθούν τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, ώστε να εκταμιευθεί και το 1 δισ. ευρώ έως την ερχόμενη Παρασκευή.
Με την παραπομπή των “κόκκινων” δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων τον Ιανουάριο, η ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης γίνεται ακόμη πιο βαριά αφού ήδη περιλαμβάνει:
– Το ασφαλιστικό (με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν τους δανειστές να έχουν ζητήσει να ανέβει ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια)
– Το φορολογικό (νέες κλίμακες, νέο αφορολόγητο)
– Τα εργασιακά (πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, νέες συμβάσεις εργασίας).
– Το φορολογικό (νέες κλίμακες, νέο αφορολόγητο)
– Τα εργασιακά (πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, νέες συμβάσεις εργασίας).
Σε αντιστάθμισμα των παραπάνω, η κυβέρνηση αναμένεται εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων να καταθέσει πολυνομοσχέδιο «παράλληλου προγράμματος».
Αυτό, θα περιλαμβάνει δράσεις όπως: μέτρα ενίσχυσης στα νοσοκομεία, ενισχυτική διδασκαλία, θέσεις απασχόλησης για την ανεργία κ.α.
Ανάρτηση από: http://mignatiou.com