Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΧΙ στο κλείσιμο του Ελληνικού Προξενείου στην Μασσαλία


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΦΩΚΑΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ** Φ Ω Κ Α Ε Ι Σ ---- Δ Ι Κ Α Ι Ω Μ Α -- Σ Τ Η -- Μ Ν Η Μ Η
****************************************************************************
24 Σεπτεμβρίου 2016
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ; 
Η ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ 
ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ : ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ <<ΟΧΙ>> ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ !
ΕΔΩ : http://diaspora-grecque.com/modules/xoopspoll/pollresults.php?poll_id=33

Σαν
Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο Φωκαέων Συλλόγων & Κοινοτήτων μάθαμε με μεγάλη λύπη και τεραστία έκπληξη την προσεχή αναστολή λειτουργίας του Προξενείου της Ελλάδος στη Μασσαλία.
Αυτό το ενδεχόμενο κλείσιμο θα περιπλέξει αφάνταστα τη ζωή των Ελλήνων κατοίκων της Νοτίου Γαλλίας, οι οποίοι θα υποχρεούνται να ταξιδεύουν έως το Παρίσι για τις υποθέσεις που τους αφορούν.
Είναι βεβαίως απαραίτητο να γίνουν οικονομίες στο επίπεδο του κρατικού προüπολογισ- μού, όμως η λειτουργία του Γενικού ελληνικού Προξενείου στη Νότιο Γαλλία είναι απαραίτητη και δη για ιστορικούς αλλά κυρίως για εθνικούς λόγους. Πρόκειται για ένα Προξενείο το οποίο λειτουργεί εδώ και περίπου 200 χρόνια στην πόλη, της οποίας ιδρυτές καθώς γνωρίζετε ήταν οι Έλληνες Φωκαείς.
Η προσφορά του Γενικού Προξενείου της Μασσαλίας στα εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης αυτής είναι αδιαμφισβήτητη τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν. Η ύπαρξή του είναι τόσο σημαντική όσο και η ύπαρξη ενός πολύτιμου πυρήνα από τον οποίο έλκονται οι ελπίδες για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή. Σε περίπτωση που ο πυρήνας αυτός εκλείψει, θα χαθεί μαζί του κι ανεπίστρεπτα ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας του Ελληνισμού της διασποράς καθώς και της ελληνικότητας αυτής της πόλης. Κι αυτό είναι έγκλημα, παρόλη την οικονομική στενότητα.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΩΝΕΣ ΦΩΚΑΕΙΣ

«Γύρω στο 600 π.Χ οι Έλληνες ναυτικοί που ήρθανε από την Φώκαια της Μικράς Ασίας ίδρυσαν την Μασσαλία και ακτινοβόλησαν τον πολιτισμό στη Δύση». (Επιγραφή των Γάλλων στην πόλη της Μασσαλίας)

Το 630 π.Χ. Έλληνες από τη Φώκαια της Ιωνίας (βορειοδυτικά της Σμύρνης) έκτισαν τη Μασσαλία. Οι Φωκαείς ήταν τολμηροί θαλασσοπόροι. Πρώτοι αυτοί κατασκεύασαν πλοία (νήες) με 50 κουπιά(πεντηκοντόρους) και γρήγορα ανάδειξαν την πατρίδα τους σε μεγάλη ναυτική δύναμη και πλούτισαν. Εκτός από τη Μασσαλία σε γαλλικό έδαφος και συγκεκριμένα στην Κορσική, ίδρυσαν το 565 π.Χ. την Αλαλία. Ετσι λοιπον οι Έλληνες έφτασαν και στα νότια παράλια της Γαλλίας όπου (οι Φωκαείς, από την Φώκαια της Μ. Ασίας η οποία ιδρύθηκε τον -8ο αιώνα) ίδρυσαν, στις εκβολές του Ροδανού ποταμού, την Μασσαλία!!! Από τους Έλληνες Μασσαλιώτες έμαθαν οι Γαλάτες να καλλιεργούν τις ελιές και τα αμπέλια! Οι σύγχρονοι Γάλλοι κάτοικοι της Μασσαλίας θεωρούν εαυτούς Φωκαείς. Η Ελληνική αποικία Μασσαλία ίδρυσε με τη σειρά της τις πόλεις: Αντίπολη (σήμερα λέγεται Αντίμπ), Νίκαια (!), Ολβία, Αρελάτο (το σημερινό Arles), Αγάθη, Ιεράπολη και Μόνοικο – το σημερινό Μονακό!!! ΈΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΕΚΑ ΑΝΔΡΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΪΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.

Η Μασσαλία δεν έπαψε ποτέ να δείχνει και να έχει το ελληνικό χρωμόσωμα, μια πραγματικότητα, απτή σε όλο τον Νότο της Γαλλίας. Εκτός από τις ομογενειακές οργανώσεις υπάρχουν και πολλοί Φιλέλληνες που τρέφουν μια άδολη αγάπη για την Ελλάδα την οποία θεωρούν κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού αλλά και ως μια μακρινή πατρίδα».
Στην Μασσαλία συγκεκριμένα οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν πριν από πολλά χρόνια, όταν οι Φωκαείς της Μ. Ασίας (αποικία Ελλήνων στην Φώκαια της Μ.Ασίας γύρω στο 600π.Χ.) μην μπορώντας να αντιμετωπίσουν τα πυρά των Περσών, καθώς Αθήνα και Σπάρτη αρνούνταν να στείλουν βοήθεια, κατέφυγαν στην τότε Γαλατία και ίδρυσαν την Μασσαλία.

Στην ελληνική αυτή αποικία της Μεσογείου αναδείχτηκε μία σπουδαία προσωπικότητα. Είναι ο Πυθέας, Έλληνας από τη Μασσαλία.
Αυτός ο μεγάλος άντρας της Ελληνικής αρχαιότητας, ο ανυπέρβλητος, γεωγράφος, μαθηματικός,
αστρονόμος (Εκανε μια μαθηματική ανακάλυψη που τον κατέστησε γνωστό στον Ελληνισμό : Την Μέτρηση του γεωγραφικού πλάτους ενός τόπου! Το πέτυχε με την μέτρηση του λόγου: Γνώμων/Σκιά, το μεσημέρι των Τροπών ή των Ισημεριών), θαλασσοπόρος και εξερευνητής, επικεφαλής γενναίων Ελλήνων ναυτικών,τον 4ο αιώνα πΧ,ταξίδεψε και έφτασε 2300 χρόνια πριν,εκεί όπου μόλις τον 19ο αιώνα μΧ κατόρθωσαν και έφτασαν οι μεταγενέστεροι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εξερευνητές,οι οποίοι έχουν πάρει και την δόξα σαν πρωτοπόροι και μνημονεύονται σαν κατακτητές του Βόρειου Πόλου,ακόμη και στα Ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ο Πυθέας μας άφησε ότι περισώθηκε από τα έργα του "Περί Ωκεανού","Γης Περίοδος" και "Πυθέως Περίπλους"τα οποία χάθηκαν,αλλά αποσπάσματα από αυτά μας διέσωσαν άλλοι αρχαίοι συγγραφείς,όπως ο Στράβων στα " Γεωγραφικά"του,ο Πολύβιος στις "Ιστορίες" του και ο Δικαίαρχος στο έργο του "Γης Περίοδος".Αλλά και ο Ίππαρχος,Ερατοσθένης και Ποσειδώνιος τον μνημονεύουν και τον δέχονται σαν μεγάλο εξερευνητή, γεωμέτρη και γεωγράφο,στα έργα τους.

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ :

<<ΕΣΥ, ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΗΝ ΜΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙΣ>>
Ελληνική Πολιτεία που γεννήθηκες πριν από 2600 χρόνια, θα δεις ίσως την ομορφότερη από τα πρωτότοκα κορίτσια σου, το τελευταίο κομμάτι Ελλάδας που μου απομένει, να εξαφανίζεται.
Μαζί κι εγώ «MASSALIA, MARSEILLE» ουρλιάζω από πόνο και σου λέω: 
«Μην επιτρέψεις στους μοχθηρούς ανέμους της Λιτότητας που μας έρχονται από τις Βρυξέλλες να σβήσουν τη φλόγα που καίει μέσα μου περισσότερο από 200 χρόνια στο Προξενείο μας.
Άσε καλύτερα το παλιό καλό μας μαϊστράλι να φυσήξει πάνω στο γαλάζιο και το λευκό, τη σημαία μας, για να κυματίσει πολύ ψηλά και για πάντα πάνω από την πολιτεία των Φωκαέων.
Η εξοικονόμιση λίγων χιλιάδων ευρώ που ισοδυναμεί με το κόστος για 4 υπαλλήλους και τη φροντίδα του κτιρίου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκλείσει τους τριάντα χιλιάδες Έλληνες της Προβηγκίας και τα εκατομμύρια Φιλελλήνων από τις αναντικατάστατες υπηρεσίες που τους προσφέρει το Προξενείο. 
Το κλείσιμό του θα αφαιρούσε από την ΕΛΛΑΔΑ και τη ΓΑΛΛΙΑ ένα ύψιστης σημασίας οικονομικό και πολιτιστικό πλεονέκτημα.
Το να κρατήσουμε το Προξενείο σημαίνει να εξασφαλίσουμε το Μέλλον, να διαφυλάξουμε το δεσμό σου (Ελλάδα) με τα Παιδιά σου και την εκπροσώπησή σου από το Πρώτο Λιμάνι της Γαλλίας. 
Γι’ αυτό σου ζητώ Μητέρα μου, Ελλάδα μου μοναδική, να μην κλείσεις το Προξενείο».

Δείτε εδώ τις δικαιολογημένες αντιδράσεις της ελληνικής κοινότητας χιλιάδων Ελλήνων της Μασσαλίας : 




Ο ιστορικός διάπλους των Αρχαίων Φωκαέων & οι κυριώτερες από τις συνολικά 24 αποικίες που δημιούργησαν στην Δυτική Μεσόγειο !

«Γύρω στο 600 π.Χ οι Έλληνες ναυτικοί που ήρθανε από την Φώκαια της Μικράς Ασίας ίδρυσαν την Μασσαλία και ακτινοβόλησαν τον πολιτισμό στη Δύση».: Eπιγραφή των Γάλλων στην πόλη της Μασσαλίας 

  

Πυθέας 


Ο ΠΕΤΕΙΝΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ (αντίγραφο μαρμάρινου που βρέθηκε στην Νέα Φώκαια Μικράς Ασίας) ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ !!!

Το επίσημο σήμα του κλάμπ της ποδοσφαιρικής ομάδας Μαρσείγ ! (αδελφοποιημένο με την ΑΕΚ !!!)