Της Δήμητρας Μυρίλλα
Είναι λογικό… Ποιο είναι το κατάλληλο μέρος που θα επέλεγε η κατάλληλη κυβέρνηση και ο κατάλληλος πρωθυπουργός για να μιλήσει ο «his masters voice» των ελληνικών κυβερνήσεων από την εποχή του «Στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας» του Π.Κανελλόπουλου και του «Ανήκομεν εις τη Δύσιν» του Κ. Καραμανλή ως το «Ευχαριστούμε τους Αμερικάνους» του Κ. Σημίτη και το «η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν αμφισβητείται» του Αλ. Τσίπρα;
Ποιο άλλο αν όχι ένα σημείο που θα έχει την Ακρόπολη ως φόντο και που αυτό το ίδιο θα έχει ιστορική και μνημειακή φόρτιση; Είναι λίγες ημέρες που κυκλοφόρησε ως πιθανότητα στα ΜΜΕ ότι ο Μ. Ομπάμα θα απευθύνει το διάγγελμα του στον ελληνικό λαό με φόντο την Ακρόπολη. Είναι το σύνηθες μοτίβο: τα δηλητήρια προσφέρονται σε μικρές δόσεις ώστε να μην προκαλούν την απέχθεια και να τα συνηθίζει ο οργανισμός.
Διότι το πρώτο μνημείο της χώρας, αυτό που είναι φορτισμένο με ιστορία, ιδέες, νοήματα και μηνύματα, ήταν αίτημα (ή μήπως απαίτηση) της αμερικανικής πλευράς, να πλαισιώσει ως σκηνικό την ομιλία του Ομπάμα. Και στη χώρα της «αριστερής» κυβέρνησης χατίρια στα αφεντικά δεν χαλάνε. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε να παραχωρηθεί πλάτωμα του αρχαιολογικού χώρου των Δυτικών Λόφων της Αθήνας ,δηλαδή του χώρου που περιλαμβάνει τους λόφους Φιλοπάππου, Μουσών και Πνύκας, δηλαδή ενός ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, απ΄ όπου ο απερχόμενος υπηρέτης της αμερικανικής ολιγαρχίας θα εκφωνήσει, στις 16 Νοεμβρίου το λόγο του. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του αστικού τύπου που έχει αρχίσει τα προεόρτια και τους πανηγυρικούς για την επίσκεψη Ομπάμα, αυτό που θα εκφωνηθεί θα είναι μια «ομιλία πολιτικής κληρονομιάς» η οποία θα αναφέρεται στη δημοκρατία και στο «πόσο ισχυρή έχει αποδειχθεί στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα».
Θα αναρωτηθεί κανείς «μπορούσε το Αρχαιολογικό Συμβούλιο να πει όχι;». Και γιατί δηλαδή δεν θα μπορούσε; Μήπως οι αποφάσεις που παίρνει έχουν πάντα ως μοναδικές παραμέτρους την άμεση ή έμμεση βλάβη των αρχαίων και δεν λαμβάνει υπόψη του άλλες παραμέτρους, όπως κοινωνικές ή οικονομικές; Μήπως, ακόμα και αν επέμενε στην άμεση ή έμμεση βλάβη αρχαίου, δεν θα μπορούσε να πει ότι η παρουσία ενός αμερικανού προέδρου σε έναν χώρο που συνδέεται συμβολικά με τη Δημοκρατία «δεν συνάδει» με το χώρο; Προφανώς και μπορούσε… Αλλά αυτό θα απαιτούσε ότι αυτοί, οι υποτιθέμενοι ανεξάρτητοι θεσμοί του αστικού κράτους, θα είχαν αρθεί σε ένα άλλο ύψος.
Το μοναδικό αρμόζον σχόλιο για όλα τα παραπάνω είναι ντροπή! Ντροπή για όλα!
Η «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση, που έχει αναδειχθεί η καλύτερη ανάμεσα στους καλύτερους υποτακτικούς και υπηρέτες ολιγαρχών, εφοπλιστών, τραπεζιτών, ετοιμάζεται να γίνει ο ιδανικός βαστάζος ώστε ο αμερικανός απερχόμενος πρόεδρος να μιλήσει για τη δημοκρατία, πού άραγε και ενώπιον ποιού λαού; Του λαού που έβγαλε από τα σπλάχνα του αγωνιστές για τα δίκια του και που αυτοί οι αγωνιστές, οι κομμουνιστές του Δημοκρατικού Στρατού, «τιμήθηκαν» με τις «δημοκρατικές» αμερικάνικες βόμβες Ναπάλμ στο Γράμμο. Του λαού που έβγαλε από τα σπλάχνα του τον Μπελογιάννη. Τον Μπελογιάννη που εκτελέστηκε προμελετημένα και σχεδιασμένα από το καθεστώς της αμερικανοκρατίας στη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Του λαού που μπήκε στο «γύψο» της αμερικανοκίνητης χούντας και που οι μάρτυρές του φυλακίζονταν, εξορίζονταν, βασανίζονταν μέχρι θανάτου. Του λαού που όταν σε λίγες ημέρες θα φωνάζει «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», εκείνες τις ώρες ο αμερικανός πρόεδρος στο πρόσωπο του οποίου καθρεφτίζονται η Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, η Παλαιστίνη, το Γκουντάναμο, η Χιροσίμα, η Κορέα, το Βιετνάμ, οι λαοί που κατασπάραξε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, θα μιλάει για δημοκρατία…
Δίπλα από την Πνύκα και μπροστά από την Ακρόπολη.
Και αυτόν τον λαό η «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση, τις οποίας οι πομπές δεν ξεπλένονται όσες φορές κι χρησιμοποιήσει λέξεις και έννοιες που δεν τις αξίζουν, θα έπρεπε να τον ντρέπεται!
Ανάρτηση από: http://www.imerodromos.gr