Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Τρεις πτυχές με αφορμή την τοποθέτηση της Γιάννας Αγγελοπούλου ως επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Του Γιώργου Γκότζου
Με αφορμή την τοποθέτηση της Γιάννας Αγγελοπούλου ως επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», για την επέτειο των 200 από την Επανάσταση του 1821, στο διαδίκτυο αναδείχτηκαν διάφορα θέματα με επίκεντρο την Γ. Αγγελοπούλου.

Ας αναδείξω, με αφορμή αυτή την υπόθεση, τρεις πτυχές.
1) Αρχικά, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και στελέχη του, παρουσιάζονται λες και… ανακαλύπτουν τώρα την Γιάννα Αγγελοπούλου.  

Ας «θυμηθούν» πως η σημερινή επικεφαλής της Επιτροπής ήταν, για παράδειγμα, η παρουσιάστρια συζήτησης μεταξύ του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη. Στην εκδήλωση την οποία μετέδωσε το CNN, συμμετείχαν επίσης ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, η Λούκα Κατσέλη και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος (Τελικά ο γνωστός παγκόσμιος μεγαλοεπενδυτής είναι... υπαρκτό πρόσωπο).

Η Γιάννα Αγγελοπούλου στην παρέμβασή της, παρουσίασε στους εκπροσώπους του οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού παγκόσμιου κατεστημένου, τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως "έναν πολιτικό που τιμάει την εμπιστοσύνη του λαού και ο οποίος παραδέχεται τα λάθη του, πράγμα που σπανίζει στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας". (Φωτογραφία 1)
2) Δράττομαι της ευκαιρίας, πάντως, με αφορμή αναφορές και στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 να υπενθυμίσω όχι μόνο τις εκτιμήσεις για το υπέρογκο κόστος, σε σχέση και με αρχικές προβλέψεις, που επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, με συνέπειες που «φτάνουν» έως και τις μέρες μας, το γεγονός πως για μια ακόμη φορά έργα του Ελληνικού κράτους θεμελιώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στο «κέντρο», και άλλες πτυχές που έχουν αναδειχτεί, όπως την ανάθεση των έργων σε συγκεκριμένους εκπροσώπους της εγχώριας ελίτ, αλλά και μια άλλη "διάσταση".

Αυτή των 13 εργατών, Ελλήνων και «ξένων» που έχασαν τη ζωή τους - συνολικά 17, περιλαμβανομένων και των παράπλευρων έργων για την εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων.  Τα ονόματα των οποίων έχουν μείνει «άγνωστα» στις αναφορές στο κλέος του 2004.  Του 62χρονου Χρήστου Μιάμη, του 35χρονου Κότσι Αστρίτ, του 45χρονου Βαγγέλη Μέρι, του 32χρονου Μανέα Μαρινέλ, του 32χρονου Αλέξι Μπάτσι,στο «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ» του 45χρονου Θανάση Παπαγιώργη στο κτίριο της «Αθήνα 2004», του 29χρονου Κρέκου Γιάνι στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο, του 46χρονου Μιχάλη Ευαγγέλου, στο Κλειστό Γυμναστήριο στο Γαλάτσι, του 48χρονου Ηλία Μαυρόπουλου και του 29χρονου Λ. Μαρινάκη στον Ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο, του 58χρονου Παναγιώτη Μπολάνη στο Κέντρο Τύπου, του 51χρονου Ντόκα Νταλίπ στο Ολυμπιακό Χωριό Τύπου και του 51χρονου Σωτήρη Σέκα, στο Δημοσιογραφικό Χωριό στο Μαρούσι.

Ας θυμηθούμε επίσης πως στο «Ολυμπιακό Χωριό» τις πρώτες 80 μέρες κατασκευής του έργου σημειώθηκαν 55 περιστατικά τραυματισμών σε σύνολο 500 εργαζομένων.(Φωτογραφία 2).

3) Ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει και το ιδεολογικό περίβλημα με το οποίο θα επενδυθεί η επέτειος των 200 από την Επανάσταση του 1821.  Θα επιχειρηθεί ένα μείγμα εκδηλώσεων αφ’ ενός κρατικής πολιτιστικής «γκλαμουριάς», ενταγμένων στην επικοινωνιακή τακτική της νέας κυβέρνησης για τους «νέους ορίζοντες» και αφ’ ετέρου προβολής των γνωστών εθνοαποδημητικών προσεγγίσεων, θα κυριαρχήσουν οι κοινές απόψεις, όπως αυτές εκφράστηκαν και στην σειρά του ΣΚΑΪ «Η Γέννηση ενός Έθνους», και στις, ίδιου περιεχομένου, από ιστορικής και ιδεολογικής άποψης, ανακοινώσεις των Υπουργών Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ή θα είναι η ευκαιρία να αναδειχτούν ζητήματα διαχρονικής εξάρτησης του Ελληνικού κράτους , ή οι παρακαταθήκες του Γέρου του Μωριά (Φωτογραφία 3).  

Από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης θα κριθούν πολλά και για την πορεία της χώρας μας τα επόμενα χρόνια...

Ανάρτηση από: http://geromorias.blogspot.com