Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Camover 2013 - Παίζοντας το «σπάστε τις κάμερες»



Την ολοένα αυξανόμενη παρακολούθηση των γερμανών από κάμερες ασφαλείας σε δημόσιους χώρους μάλλον δεν την πήραν και πολύ καλά μερικοί. Έτσι έφτιαξαν το δικό τους παιχνίδι καταστροφής καμερών, παρακινώντας κι άλλους να ακολουθήσουν.

Το «παιχνίδι» ονομάζεται Camover και είναι σαν να παίζεις Grand Theft Auto, αλλά στην πραγματική ζωή. Συμβαίνει στο Βερολίνο και σε άλλες γερμανικές πόλεις, ενώ σκοπός του είναι να καταστρέψει κανείς μαζί με το πλήρωμά του όσες περισσότερες κάμερες μπορεί. Ιδιαίτερα ευφάνταστοι τρόποι καταστροφής κερδίζουν έξτρα μπόνους στη βαθμολογία, ενώ «πυρομαχικά» όπως σχοινιά, ρόπαλα και δίκρανα ενθαρρύνονται. Η κάλυψη του προσώπου του παίκτη δεν είναι απαραίτητη -αν και συνιστάται για ευνόητους λόγους. Όλη η αποστολή πρέπει να βιντεοσκοπηθεί. Στη συνέχεια τα βίντεο ανεβαίνουν στηνιστοσελίδα του παιχνιδιού, όμως είναι δύσκολο να κρατήσει κανείς λογαριασμό διότι την κλείνουν συνέχεια.

Αφορμή για την εξάπλωση των καμερών σε βαγόνια μετρό, πλατείες και δρόμους στάθηκαν κάποια περιστατικά τοποθέτησης βομβών, αλλά και δολοφονίες στο κέντρο της Βόννης και του Βερολίνου.Ύστερα από τα συμβάντα, ο υπουργός εσωτερικών ζήτησε οι κάμερες παρακολούθησης να μην υπάρχουν μόνο στους σταθμούς τρένων, όπως γινόταν πριν, αλλά να βγουν σε δρόμους και σε πλατείες. Σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών, η χρήση καμερών παρακολούθησης έχει μειώσει την εγκληματικότητα κατά 20%. Όμως δεν είναι λίγοι οι γερμανοί που αισθάνονται πως παραβιάζεται η ιδιωτικότητά τους όταν νιώθουν μια κάμερα να τους παρακολουθεί σχεδόν όπου κι αν βρίσκονται.

Το Camover 2013 ολοκληρώνεται στις 19 Φεβρουαρίου, ώστε να συμπέσει με το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αστυνόμευσης. Δεν υπάρχει χειροπιαστό έπαθλο για το νικητή, όμως θα έχει την τιμή να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί τρεις μέρες νωρίτερα σε τοποθεσία που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί -προφανώς για να μην είναι γεμάτη κάμερες.

Μαριανίνα Πατσά

Ανάρτηση από: http://trickmetreatme.tumblr.com