Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Η πλειοψηφία των Ελλήνων ζεί πλέον... υπό διακανονισμό

Από τις διοικήσεις των κρατικών εταιρειών παρουσιάζεται ως κοινωνική πολιτική. Μια άλλη ανάγνωση, όμως, το αναδεικνύει ως επιβεβαίωση της ανθρωπιστικής κρίσης που υφίστατια η ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν κάθε τους υποχρέωση… με διακανονισμό.
Μόλις το πρωί της Πέμπτης η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών καταναλωτών, που περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις κοινωνικού χαρακτήρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του ελληνικού νοικοκυριού.
Είχαν προηγηθεί οι σφοδρές αντιδράσεις από τις αποκαλύψεις για τα κατασχετήρια σπιτιών που έστελνε η ΕΥΔΑΠ σε οφειλέτες και η απάντηση της εταιρείας σύμφωνα με την οποία έχουν υιοθετηθεί «οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, με την εφαρμογή των οποίων, έχουν ήδη γίνει τον τελευταίο χρόνο 18.000 διακανονισμοί, και δεν έχει προβεί ποτέ σε κατάσχεση ακινήτου, απόδειξη της κοινωνικής της ευαισθησίας».
Η ΕΥΔΑΠ λοιπόν θεωρεί ως δείγμα ευαισθησίας το γεγονός ότι, προς το παρόν, απειλεί ότι θα «πάρει σπίτια» για λίγες εκατοντάδες ευρώ, αλλά δεν πραγματοποιεί τις απειλές της, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι 18.000 σπίτια δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στην ελάχιστη υποχρέωσή τους: την πληρωμή της παροχής νερού.

Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν οι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο οικογενειάρχες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για το ρεύμα:
«Με το μέχρι σήμερα πρόγραμμα διακανονισμών η ΔΕΗ διασφάλισε την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση περισσοτέρων από 1 εκατ. συμπολιτών μας και παράλληλα υλοποιεί ποσοτικές και ποιοτικές βελτιώσεις προκειμένου τα προγράμματα διακανονισμών να ανταποκρίνονται πλήρως στις αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών και της κοινωνίας», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.
Ο αριθμός σοκάρει, όμως δεν αμφισβητείται πια.Όπως δεν αμφισβητείται ότι ακόμη και εκείνοι που έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό, αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις. Το επιβεβαιώνει μιλώντας στο newpost και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Αλέξης Λεχουρίτης:
«Αφού τελικά οι κυβερνήσεις έφεραν σε εξαθλίωση τους Έλληνες πολίτες, το αποτέλεσμα το βλέπουμε στην καθημερινότητα. Με δόσεις πληρώνουμε ακομη και το φαγητό. Αν συνεχίσουν στην ίδια πολιτική το μόνο θα που καταφέρουν να μην πληρώνει στο τέλος ο καθένας τις δόσεις. Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι ότι δεν πληρώνουν, αλλά ότι δεν έχουν»
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τους δανειολήπτες. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο εξάμηνο του 2012 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν στο 19,6%, όταν στο τέλος του 2011 ήταν 15,9%, στο τέλος του 2010 στο 10,4%, το 2009 στο 7,7%, το 2008 στο 5% και το 2007 ήταν 4,5%.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες σε συνεργασία με την πελατεία τους έχουν προχωρήσει από την αρχή της κρίσης σε 800.000 ρυθμίσεις δανείων στη στεγαστική και καταναλωτική πίστη προκειμένου να συνεχίζουν να εξυπηρετούνται κανονικά.
Ανάρτηση από: http://kartesios.com