Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ο «Σοβαρός» Τὐπος

Του Κλεομένη Κωνσταντίνου


«ΤΟ ΒΗΜΑ» θέλει να παρουσιάζεται ως «σοβαρή» εφημερίδα. Του αστισμού φυσικά. Αλλά τι να πιστέψει, πώς να προσανατολιστεί ένας αστός – ένας αναγνώστης που δεν θέλει να είναι αριστερός, ανατρεπτικός, πειθαρχικός κλπ – διαβάζοντας την ίδια ημέρα, την ίδια ώρα δυο άρθρα – στην ηλεκτρονική έκδοση – που λένε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Κάνουν δύο εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις;  Να διαλέξει το ένα από τα δύο, αυτό που του «πάει» πιο πολύ ή να πάθει έντονη σύγχυση, να φτάσει στα όρια της σχιζοφρένειας;

Δευτέρα βράδυ, μετά τη δημοσιοποίηση της σύνθεσης της δικομματικής πια κυβέρνησης, διαβάζουμε στο ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ δυο άρθρα. Το ένα το υπογράφει ΤΟ ΒΗΜΑ, κι έχει τίτλο Κυβέρνηση κομματικών συμβιβασμών (ΤΟ ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΑ  24/06/2013 23:07). Σε αυτό διαβάζει ο δυστυχής εχέφρων, αστός ή έστω και μικροαστός αναγνώστης [όπως καλή ώρα εγώ] : «Μετά την κρίση της ΕΡΤ και τους πολιτικούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε, άπαντες ανέμεναν ότι ο πρωθυπουργός θα επιστράτευε όλες τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που είχε στη διάθεσή του προκειμένου να προσδώσει ικμάδα και αναγεννητική πνοή στη διακυβέρνηση της χώρας.
Ωστόσο, η πρώτη πράξη, αυτή του ανασχηματισμού, δεν προκαλεί τα καλύτερα των συναισθημάτων και μάλλον απογοητεύει τους πολίτες.
Η νέα κυβέρνηση που παρουσιάστηκε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος δεν διακρίνεται ούτε για το πνεύμα της, ούτε για τη σοφία της.
Η σύνθεσή της δυστυχώς δεν εμπνέει, ούτε πείθει.
Είναι προϊόν κομματικών συμβιβασμών και αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών στους κόλπους των δύο κομμάτων. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναπαράγει την προβληματικότητα των περισσότερων κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού..
Σε πολλές περιπτώσεις ανειδίκευτοι ανέλαβαν χαρτοφυλάκια που ούτε υποτυπωδώς γνωρίζουν. Οι μετακινήσεις προέκυψαν εξ ανάγκης και οι νέες τοποθετήσεις φαντάζουν αναιτιολόγητες και μη υποστηριζόμενες από τις δυνατότητες των προσώπων.».

Και πραγματικά έχοντας διαβάσει τη σύνθεση της κυβέρνησης – μέχρι και ο μέχρι πρότινος «αστέρας» του ΛΑΟΣ κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο, αυτό της ΥΓΕΙΑΣ- συμφωνεί με ΤΟ ΒΗΜΑ. Και πέφτει σε βαθειά κατάθλιψη. Μα να που το μάτι του πέφτει στο αμέσως επόμενο άρθρο του κ. Σταύρου Ψυχάρη που τον διαβεβαιώνει το εντελώς αντίθετο.  Το τιτλοφορεί ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ! – γραμμένο λίγο πιο νωρίς : 23/06/2013 05:45. Σε αυτό ο βιαστικός – ως φαίνεται κ. Σταύρος Ψυχάρης, δηλαδή το άλλο όνομα της εφημερίδας – γράφει «Φαντάζει παράδοξον αλλά είναι αλήθεια: η αποχώρηση των αριστερών του κ. Κουβέλη οδηγεί στον σχηματισμό μιας ισχυρότερης κυβέρνησης και διευκολύνει την ανασυγκρότηση   της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης της χώρας».  Ας αφήσουμε κατά μέρος το περί αριστερών του κ. Κουβέλη. Προφανώς η αριστεροσύνη του εμπόδιζε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη του μνημονιακών δυνάμεων – των δημοκρατών κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη κλπ – να συγκροτήσει μια ισχυρότερη κυβέρνηση. Ενώ με την αποχώρηση του «Είναι προφανώς η ώρα να κάνει τα δικά της βήματα η ΝΔ του κ. Σαμαρά. Το ΠαΣοΚ του κ. Βενιζέλου απέδειξε ότι ξεπερνώντας τα ανόητα κληρονομικά λάθη του, είναι εδώ, ενωμένο και ικανό να πρωταγωνιστήσει σε έναν συναγερμό για την ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παράταξης.  Ήλθε η ώρα!»
        Πολύ χαριτωμένος ο κ. Ψυχάρης – ο γιός του οποίου είναι βουλευτής της ΝΔ. Επιτέλους η Ν.Δ. του κ Σαμαρά ήρθε η ώρα να κάνει τα δικά της βήματα πάνω στα χνάρια της κ. Μέρκελ ή του ΔΝΤ, δεν μας το διευκρινίζει. Όσο για τον κ. Βενιζέλο σε μηδέν χρόνο ξεπέρασε τα ανόητα κληρονομικά λάθη του και δήλωσε πρωταγωνιστής στον συναγερμό για την ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παράταξης. Άλλωστε το υποσχέθηκε ο ίδιος με άρθρο του στο ΒΗΜΑ: η Δημοκρατική Παράταξη μας διαβεβαίωσε είναι εδώ, παρούσα.

        Τι συνέβη όμως και μεταξύ 5.45 που ανέβασε αυτό το γεμάτο αυτοπεποίθηση και ελπίδες άρθρο του ο κ. Ψυχάρης και  23.07 που με το άλλο όνομα του, ΤΟ ΒΗΜΑ, έγραψε τα εντελώς αντίθετα; Βγήκε στον αέρα η σύνθεση της κυβέρνησης, που δεν του άρεσε ή δεν ήταν αυτή που το συγκρότημα ήθελε. Διαπίστωσε το γελοίον του πράγματος και κατάλαβε πως δεν είχε έλθει ακόμα η ώρα ούτε της Ν.Δ. του Σαμαρά να περπατήσει ούτε ο κ. Βενιζέλος είχε, ως φάνηκε, ξεπεράσει όλα τα ανόητα κληρονομικά λάθη του. Στο βιαστικά γραμμένο άρθρο του είχε δεχτεί και ειρωνικά σχόλια από τους αναγνώστες – αχ αυτός ο κόσμος δεν μασάει εύκολα το κουτόχορτο που μαγειρεύει η σύνταξη της εφημερίδας και σερβίρει ο ίδιος.

        Αυτά έπαθε το «σοβαρό» ΒΗΜΑ. Που σημαίνει πώς τα επιτελεία – πολιτικά, ιδεολογικά και γενικώς χειραγώγησης  της «κοινής» γνώμης – βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση. Άλλωστε όλοι τους εντολές εκτελούν. Εξηγούνται η σύγχυση και οι γκάφες τους. Γράφουν πριν σκεφτούν, πριν τους ειδοποιήσουν τι θα γίνει και άρα τι πρέπει να υποστηρίξουν με ακρίβεια.

        Είναι βέβαιο πως η δικομματική δεν πρόκειται να κάνει κάτι για το λαό και τον τόπο. Τι να προσφέρουν άλλωστε ο κ. Χρυσοχοΐδης που όπως ο ίδιος ομολόγησε δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο ή ο κ. Άδωνις. Απολύτως τίποτα. Τι μπορεί να κάνουν η Ν. Δ και το ΠΑΣΟΚ; Είναι δυνατόν δυο αμαρτίες να κάνουν μια αρετή; Όχι. Ούτε και τα δύο αυτά κόμματα μπορούν να κάνουν δυο προδοσίες μια υπερήφανη πολιτική.

Ανάρτηση από: http://istrilatis.blogspot.gr