Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Ενάντια στον τεχνοφασιστικό εμπορευματικό κόσμο…!

Ένα ανθρωποκεντρικό πρόταγμα 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά, «Ένα πρόταγμα για τον 21ο αιώνα»-«Ο εκσυγχρονισμός της παράδοσης». Από το 1-1-4 στους Αγανακτισμένους (Εναλλακτικές Εκδόσεις – Δεκέμβριος 2014) : 
«Είναι προφανές πως η διαρκής εμπορευματοποίηση των πάντων, την οποία ευαγγελίζεται ο καπιταλισμός, είναι ασύμβατη πλέον όχι μόνο με την οικονομική ισορροπία του πλανήτη και με την ίδια την ανθρωπολογική διάσταση, που περιγράψαμε, αλλά και την οικολογική ισορροπία, απειλώντας την ίδια τη ζωή του πλανήτη. Η παραπέρα επέκταση του εμπορεύματος είναι πλέον ασύμβατη με τη διατήρηση των μεγάλων φυσικών ισορροπιών και αυτή υπήρξε η αποφασιστική συμβολή της οικολογίας στη σύγχρονη σκέψη και πρακτική των κοινωνιών. Και βέβαια, η απάντηση δεν μπορεί να έρθει μέσα από ένα απλό «πρασίνισμα» του καπιταλισμού, όπως διατείνεται η κ. Μέρκελ και οι οικολόγοι «υπηρεσίας», αλλά μέσα από την ανατροπή, ριζική και αμετάκλητη, του κυρίαρχου καπιταλιστικού μοντέλου. 
Οι σοσιαλιστικές εμπειρίες του 20ου αιώνα απέτυχαν μεν να εγκαθιδρύσουν ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, μια και αντιπαρέθεταν την ισότητα προς την ελευθερία και την κοινωνική φύση του ανθρώπου προς την ατομική του υπόσταση, μπορούν όμως να αποτελέσουν μια παρακαταθήκη για την διαμόρφωση ενός νέου ιστορικού προτάγματος. Περιορισμός του εμπορεύματος και των ανισοτήτων μέσα από τον συνδυασμό της δημόσιας ιδιοκτησίας, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, με την ατομική επιχείριση, ιδιαίτερα της μικρής κλίμακας, και έναν ενισχυόμενο κοινωνικό τομέα, με την επιστροφή της παραγωγής στο τοπικό επίπεδο και τη μαζική επέκταση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Τέλος και κατ’εξοχήν, με την αλλαγή του ανθρώπινου φαντασιακού προς την κατεύθυνση της ανθρώπινης ευημερίας και ευτυχίας, σε αντίθεση με την συσσώρευση καταναλωτικών προϊόντων. Και επειδή τα οικολογικά και οικονομικά αδιέξοδα διογκώνονται με εκθετικούς ρυθμούς, οι αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνονται ολοένα και πιο αναγκαίες για εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια ανθρώπους και θα μπορέσουν ίσως να συγκροτήσουν μια κοινωνιοκεντρική και ανθρωπολογική απάντηση στην επερχόμενη τεχνοφασιστική απειλή».

Ανάρτηση από: http://tokoinonikoodofragma.wordpress.com