Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

21/10/1977: Πεθαίνει ο Χρήστος Κασίμης. Ο πρώτος δολοφονημένος αντάρτης πόλης

«O Χρήστος Κασίμης δεν ήταν από εκείνους που έπαιρναν το λόγο και προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν το ακροατήριό τους. Oυδέποτε μιλούσε για την πλούσια αντιστασιακή του δράση, ως ένα από τα στελέχη της οργάνωσης «20 Oκτώβρη».  Hταν ένας σεμνός άνθρωπος, ένας ακέραιος αγωνιστής, που η ικανότητά του ήταν να κινητοποιεί τη σκέψη των ανθρώπων γύρω του, επίμονος και ακούραστος, πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση. Eνας χαρισματικός άνθρωπος που τιμούσε την ιδιότητα του κομμουνιστή».

Χρήστος Τσιγαρίδας – Εφετείο ΕΛΑ 21/10/2009
Του Γ.Γ.
Ξημέρωνε 20 Οκτώβρη 1977. Τέσσερις αντάρτες πόλης του Ενοπλου Λαϊκού Αγώνα προσπαθούν να τοποθετήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε Γερμανική επιχείρηση, στο εργοστάσιο της AEG στου Ρέντη σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία μαχητών της RAF από το Γερμανικό κράτος. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, εντοπίζονται από μπάτσους και ακολουθεί σφοδρή μάχη. Τραυματίζεται από σφαίρα σοβαρά στο κεφάλι το ιδρυτικό μέλος του ΕΛΑ Χρήστος Κασίμης καθώς και δυο μπάτσοι (Στεργίου και Πλέσσας).
Την επομένη 21/10 η σφαίρα που δέχτηκε ο Χ. Κασίμης αποδεικνύεται θανατηφόρα και ο αντάρτης πόλεων αφήνει την τελευταία του πνοή. 
Σε δυο μέρες γίνεται η κηδεία του με την νεκρώσιμη πομπή προς το νεκροταφείο στο Χαλάνδρι να μετατρέπεται σε διαδήλωση. Χιλιάδες κόσμου με σφιγμένες γροθιές και συνθήματα όπως «ένας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα», «το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει», συνοδεύουν τον αγωνιστή στην τελευταία του κατοικία  με την γυναίκα του Αλεξάνδρα Κασίμη να τον αποχαιρετά: «Η κόρη μας και εγώ σ΄ ευχαριστούμε για τον αγώνα σου. Ξέρω οι λαϊκοί αγωνιστές δεν χάνονται. Έχω εμπιστοσύνη στους συντρόφους σου και τους ευχαριστώ»…

Ο Χ. Κασίμης ήταν ο πρώτος αντάρτης πόλης του ΕΛΑ, που έπεσε νεκρός, με δεύτερο τον Χρήστο Τσουτσουβή.

Εν κατακλείδι:

Ο Χρήστος Κασίμης ήταν έναν αγωνιστής που έπεσε μαχόμενος στον αγώνα για την κοινωνική χειραφέτηση. Ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας ήταν μια οργάνωση με δράση στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και του λαού.
(Η εκτίμηση της ορθότητας των τακτικών επιλογών του και του πολιτικού του σκεπτικού, δεν αφορά το κράτος και τους μηχανισμούς του, αλλά το επαναστατικό κίνημα και τις διαδικασίες συζήτησης στο εσωτερικό του). 

Lefteria:

18 Οκτώβρη 1977 
To απόγευμα πραγματοποιείται από εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις διαδήλωση διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες των γερμανών επαναστατών της RAF Α. Μπάαντερ, Γ. Ενσλιν και Γ.Κ. Ράσπε. Oι διαδηλωτές από την Ακαδημίας κατευθύνονται προς το Υπ. Εξωτερικών και τη Βουλή. Στο ύψος της οδού Ομήρου αστυνομικοί ανακόπτουν τους διαδηλωτές και ακολουθούν μικροσυμπλοκές και σπασίματα βιτρινών.
Αργότερα, όταν οι διαλυμένοι διαδηλωτές ξανασυγκεντρώνονται στο Πολυτεχνείο ακολουθεί νέα επίθεση των κρανοφόρων και συλλήψεις. Μικρές ομάδες διαδηλωτών γυρίζουν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα και οι κρανοφόροι τρέχουν να τους διαλύσουν. Από τους αναρχικούς συλλαμβάνονται οι Χ. Κωνσταντινίδης, Μ. Σύρπος, Π. Ματζουράνης, Σ. Παναγιωτίδου κι άλλα δύο άτομα στην Ακαδημίας…
19.10.1977 
Νέα συγκέντρωση αναρχικών στο Πολυτεχνείο. Οι διαδηλωτές πηγαίνουν στα Προπύλαια και συγκροτούν πορεία στην Πανεπιστημίου. Κρανοφόροι επιτίθενται και διαλύουν την πορεία. Ακολουθεί «κρυφτούλι» των διαδηλωτών με τους κρανοφόρους στο κέντρο της Αθήνας…
Στην διάρκεια του κυνηγητού χρησιμοποιούνται πέτρες, μολότωφ και καταστρέφονται βιτρίνες. Συλλαμβάνεται η Σ. Λαγκαδινού…
– Συγκέντρωση ενάντια στις δολοφονίες των αγωνιστών της RAF γίνεται και στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποιείται πορεία στο δυτικογερμανικό προξενείο. Κρανοφόροι και χωροφύλακες επιτίθενται…
Ακολουθεί πανδαιμόνιο και διακόπτεται η κυκλοφορία στην Εγνατίας. Το βράδυ ανακοινώνονται 13 συλλήψεις…
20.10.1977 
Μάχη τα ξημερώματα ανάμεσα σε αστυνομικούς και ενόπλους έξω από τη λαχαναγορά του Ρέντη και κοντά στο εργοστάσιο της AEG. Τραυματίζεται βαριά στο κεφάλι ένας από τους ενόπλους, ο Χρήστος Κασίμης, και με διαμπερή τραύματα δύο αστυνομικοί, οι Στεργίου και Πλέσσας. Στον τόπο της σύγκρουσης βρίσκεται αυτοκίνητο με βόμβες. Αστυνομικοί «χτενίζουν» τη γύρω περιοχή για να βρουν τους άλλους ενόπλους.
21.10.1977 
Πεθαίνει ο Χρήστος Κασίμης. Ο αρχιμπάτσος Καραθανάσης δηλώνει ότι ο Κασίμης ανήκε στην εξτρεμιστική αριστερά και λανσάρει την εκδοχή ότι δολοφονήθηκε από τους συντρόφους του… Από την αστυνομία ανακοινώνεται ότι γίνονται έρευνες για διεθνές κλιμάκιο αναρχικών τρομοκρατών στην Ελλάδα…
– Το ίδιο βράδυ τοποθετούνται βόμβες και γράφονται συνθήματα στο στρατιωτικό γερμανικό νεκροταφείο στο Διόνυσο: «1944:Αντάρτες ΕΛΑΣ 1977:Αντάρτες πόλης» «Βία στη βία του κράτους».
– Η Ασφάλεια με βάση εντολή της Εισαγγελίας αρχίζει έρευνες για να εντοπίσει τους ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων στις 18 και 19/10 στους δρόμους της Αθήνας.
22.10.1977 Δικάζονται οι συλληφθέντες στις διαδηλώσεις, 6 άτομα στην Αθήνα και 13 στην Θεσσαλονίκη…
– Σε εκτεταμένες έρευνες της αστυνομίας για την αποκάλυψη της δραστηριότητας των αναρχικών συλλαμβάνονται 16 άτομα. Ανάμεσά τους σαν ηθικοί αυτουργοί των επεισοδίων έχουν συλληφθεί μετά από έρευνα στα σπίτια τους οι εκδότες περιοδικών Ν. Μπαλλής, Γ. Φελέκης, Μ. Πρωτοψάλτης, Κ. Βασιλειάδης, Η. Μπακογιάννης, ο τραγουδιστής Ν. Άσιμος καθώς και οι Π. Μπαρμπούνης και Ι. Σταυρόπουλος. Στην πλατεία Κουμουνδούρου συνελλήφθησαν οι Γ. Βουγιούκος, Π. Γρίβας, Ζ. Νιφλής, Α. Βλαντάκης, Ι. Ζουμπουλάκη. Γ. Διαλυνάς, και Α. Κατρίνη γιατί κολλούσαν αφίσες-καλέσματα για την κηδεία του Χρήστου Κασίμη.
23.10.1977 
Κηδεύεται ο επαναστάτης Χ. Κασίμης στο νεκροταφείο Χαλανδρίου. Εκατοντάδες σύντροφοι τον αποχαιρετούν με σφιγμένες γροθιές και συνθήματα «Θα εκδικηθούμε» «το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει». Τα συνεργεία της χωροφυλακής τραβούν χιλιόμετρα φίλμ… Η γυνάικα του Αλεξάνδρα Κασίμη τον αποχαιρετά: «Η κόρη μου και εγώ σ΄ευχαριστούμε για τον αγώνα σου. Ξέρω οι λαϊκοί αγωνιστές δεν χάνονται. Έχω εμπιστοσύνη στους συντρόφους σου και τους ευχαριστώ»…
– Δύο βόμβες σκάνε στο Ηράκλειο Κρήτης, η μια στην ταράτσα του γερμανικού προξενείου και η άλλη σε σούπερ-μάρκετ σταφιδοεξαγωγικής εταιρείας.
24.10.1977
Φτάνει στις εφημερίδες κείμενο της Ε.Ο. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ όπου αναφέρονται με λεπτομέρειες οι ενέργειες της «Ομάδας για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη» για την πυρπόληση της αποθήκης και την ανατιναξη τμήματος του εργοστασίου της AEG, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν μετά τη δολοφονία του Χ. Κασίμη από δύο αστυνομικούς (Πλέσσας, Στεργίου) με πολιτικά.
– Οι Σ. Λαγκαδινού, Ε. Μαθιουδάκης και Χ. Κωνσταντινίδης καταδικάζονται σε φυλακίσεις από 18 μήνες έως 3,5 χρόνια.
– Αφήνεται ελεύθερος ο μπάτσος -βασανιστής της χούντας- Π. Μπάμπαλης.
25.10.1977 
Ο Γ. Τσαχτιρίδης καταδικάζεται σε 2 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή. Στη Θεσσαλονίκη καταδικάζονται οι 10 από τους κατηγορούμενους σε 22 με 28 μήνες φυλακής.
31.10.1977 
Συλλαμβάνεται στην δουλειά του, σ΄ένα εργοστάσιο της Αγ. Βαρβάρας, ο εργάτης Γ. Σερίφης σαν ένας από τους 3 ενόπλους της «Διεθνιστικής Αλληλεγγύης» που διέφυγαν τον κλοιό της αστυνομίας μετά την συμπλοκή στο Ρέντη, και κατηγορείται μάλιστα ότι είναι αυτός σκότωσε τον Κασίμη…

H oμιλία της Αλεξάνδρας Κασίμη σε εκδήλωση στις 9.1.1978

pr_kasi2



Ανάρτηση από: https://bluebig.wordpress.com