Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Εικονική σύνταξη

Της Τάνιας

Κρατάτε βήμα σταθερό
Κι έχουμε ακοίμητον εχθρό!

Αν δεν είχατε δει με τα μάτια σας σοφό μέχρι τώρα, μπορείτε πια, να κοιτάξετε κατά Κατρούγκαλο μεριά. Θα δείτε όχι έναν, όχι δυο, αλλά δώδεκα ολόκληρους μαζί, σε πακέτο.

Αν τώρα μέσα στο μυαλουδάκι σας, είχατε για σοφό την προτομή του Θαλή του Μιλήσιου ή του Σόλωνα του Αθηναίου, για παράδειγμα, ή το έργο τους, Ε! Καμία σχέση!!  Άσε που η σύμπτωση της εμφάνισης 12 σοφών μαζί, σε μια πόλη, την ίδια στιγμή, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως  Συμπαντική Συνωμοσία για τη δόξα του Ελληνικού έθνους εις το μέλλον. Καταρρίπτεται το μέχρι σήμερα παγκόσμιο ρεκόρ του 7, που είχε επιτευχθεί, όπως οι 7 μέρες της δημιουργίας του Κόσμου (θεϊκό  ρεκόρ), τα 7 θαύματα του Κόσμου, οι 7 σοφοί της αρχαίας Ελλάδας (αν και αυτοί ζήσανε στη διάρκεια δύο αιώνων και σε διαφορετικά μέρη).
Και μπορεί το Λακωνίζειν να εστί φιλοσοφείν, αλλά οι 31 (όλες κι όλες) σελίδες του «Πορίσματός» τους, παραείναι λακωνίζειν. Αντιστοιχούν 2,5 σελίδες ανά σοφό. Εμβριθής δουλειά. Το πρώτο κεφάλαιο του πορίσματος τιτλοφορείται «Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο». Έτσι απλά. Δεν είναι βιώσιμο. Ποιος το έκανε «αβίωτο», δεν αναφέρεται πιο κάτω στη σύντομη ανάλυση. Το κούρεμα, κατά το PSI, το 2012 από το Βενιζέλο, δεν υπήρξε. Τα χαμένα στις αρπαχτές, στο χρηματιστήριο του Σημίτη το 2001, δεν έγιναν.

Στο δεύτερο κεφάλαιο του πορίσματος υπό τον τίτλο «Για ένα νέο συνταξιοδοτικό συμβόλαιο μεταξύ των γενεών» (να το και το Συριζαίικο συμβόλαιο με το λαό), αλιεύσαμε τις βαθυστόχαστες σοφίες «Διαγενεακή ισότητα», «Εικονικοί λογαριασμοί καθορισμένων εισφορών», συντάξεις σύμφωνα με το «προσδόκιμο ζωής».
Διαγενεακή ισότητα σημαίνει κατά τους σοφούς, πως αν ο σημερινός εργαζόμενος σε μερικά χρόνια (σε πόσα;) θα παίρνει σύνταξη 390 ευρώ, για λόγους ισότητας και ο σημερινός συνταξιούχος που παίρνει 900 ευρώ σύνταξη, θα πρέπει να παίρνει σύνταξη 390 ευρώ. Για την ισότητα ρε γαμώτο! Τι σοφό επιχείρημα! Εμείς πάλι, χωρίς να είμαστε σοφοί, λέμε πως και ο σημερινός και ο αυριανός συνταξιούχος, θα πρέπει να παίρνει τόση σύνταξη που να του φτάνει να ζει σαν άνθρωπος και όχι σα ζητιάνος. Τίποτα λιγότερο. Για λόγους ισότητας και μόνο.
Εικονικοί λογαριασμοί καθορισμένων εισφορών. Αυτό κι αν είναι σοφία στο τετράγωνο!! Έχουμε ξαναπεί πως όσο πιο μπούρδα και ακατανόητη για το λα, είναι μια έκφραση, τόσο πιο μοχθηρό είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ανάμεσα σε αγγλικά στο κείμενο και δυσνόητα ελληνικά, η παραπάνω σοφία, με δυο κουβέντες σημαίνει πως ανάλογα με το πόσα χρήματα υπάρχουν στο Ταμείο, θα μειώνεται ανάλογα και η σύνταξη. Είναι αυτό που λέμε εικονική σύνταξη. Δηλαδή θα υπάρχει μόνο στη φαντασία μας.
Και αν η «Διαγενεακή ισότητα», οι «Εικονικοί λογαριασμοί καθορισμένων εισφορών», δεν φτάσουν για την εξαφάνιση των συντάξεων, τότε καταφεύγουμε στο «προσδόκιμο ζωής». Που σημαίνει πως θα συνταξιοδοτούμαστε όχι μόνο στα 67, αλλά και αργότερα, αν ο προσδόκιμος  μέσος όρος ζωής «αποδειχτεί» πως είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είναι σήμερα. Ε! Όποιου το μυαλό δεν πήγε στο ότι θα καθορίσουν, με νόμο, το προσδόκιμο ζωής να ισούται με αυτό του Μηστοτάκη, πατέρα, είναι απλά αγαθός.
Βέβαια το πόρισμα των «σοφών», δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης. Ακόμα. Αμολάνε το Πόρισμα για να εισπράξουν αντιδράσεις. Και βλέποντας, θα πράξουν. Αυτοί είναι κανονικοί Λαγοί και όχι σοφοί. Τους αφιερώνουμε το απόφθεγμα ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, του Περίανδρου του Κορίνθιου: «Αισχύνην φεύγε» (Να αποφεύγεις την καταισχύνη, την ντροπή).

Όσο μεγαλύτερη είναι η αντίδρασή μας στα μέτρα, τόσο λιγότερο περιθώριο θα τους δώσουμε να τα επιβάλλουν. Ας θυμόμαστε πάντα ότι ο πολύς Τόμσεν, του ΔΝΤ, με το που πάτησε το ποδάρι του στη χώρα μας είπε πως παίρνουμε μεγάλες συντάξεις και θα πρέπει  οι συντάξεις να γίνουν 300 ευρώ. Πέντε χρόνια το πολεμάνε.

Ανάρτηση από: http://www.m-lkke.gr