Οι εσωτερικοί διαξιφισμοί της κυβέρνησης γίνονται στις πλάτες της ανθρώπινης δυστυχίας
Του Γιώργου Πατέλη
Η εσωτερική φαγωμάρα του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ του σκληρού πρωθυπουργικού πυρήνα και της πτέρυγας των «δικαιωματιστών», αναζωπυρώθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της γραμματείας του κόμματος. Ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο και πληθαίνουν οι φωνές που καλούν την κυβέρνηση να μεταφέρει τους πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα. Με το πολιτικό παιχνίδι να παίζεται στις πλάτες όχι μόνο των προσφύγων και των μεταναστών αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.
Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους διάφορους «θύλακες» προοδευτικότητας της κυβέρνησης, τύπου Εφ.Συν., στοχοποιούν ανοιχτά τον Γιάννη Μουζάλα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ωστόσο, αφενός παίζει ρόλο τοποτηρητή από πλευράς ισχυρών κύκλων της Ε.Ε. και εφαρμόζει μία πολιτική η οποία είναι απόλυτα συμφωνημένη από τα επιτελεία του Μαξίμου –γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε η κυβερνητική αυλή του παρέχει ακόμη προστασία– και αφετέρου ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τη… διεθνή καριέρα του, καθώς προτάθηκε από την κυβέρνηση για Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Βασιζόμενος στα υψηλά ιστάμενα στηρίγματά του, ο Γ. Μουζάλας απάντησε στην εσωτερική κόντρα που έχει ξεσπάσει την τελευταία εβδομάδα καρφώνοντας τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλ. Χαρίτση για κοινοτικά κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ που παραμένουν στα αζήτητα, σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.
Αυξάνονται τα προβλήματα
Ενώ διαδραματίζονται αυτά τα γεγονότα στην Αθήνα, από τα νησιά, και ιδιαιτέρως αυτά του Ανατολικού Αιγαίου, εκπέμπεται «SOS». Από τον Μάρτιο του 2016 όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας με τους πρώτους αιτούντες ασύλου που κατέφθασαν τότε στα νησιά να έχουν εγκλωβιστεί εκεί εδώ και 20 μήνες! Ενώ τον τελευταίο καιρό παρατηρείται διαρκής αύξηση των αφίξεων με τις ισχύουσες συνθήκες να είναι τραγικές. Ενδεικτικά της άθλιας κατάστασης που επικρατεί είναι τα στοιχεία που αναφέρονται από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες για τα hotspot σε Σάμο και Λέσβο τα οποία φιλοξενούν πάνω από 8.300 άτομα σε εγκαταστάσεις χωρητικότητας μόλις 3.000 ατόμων (βλέπε πίνακα για την συνολική εικόνα στα νησιά), ενώ συνολικά, τον τελευταίο χρόνο, υπολογίζεται ότι στα νησιά έχουν καταφθάσει πάνω από 20.000 πρόσφυγες.
Γίνεται αντιληπτό από τους πάντες πλέον ότι είναι αναγκαία, τουλάχιστον, η μεταφορά των προσφύγων στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό αιτούν από τον Αλ. Τσίπρα και 19 ΜΚΟ σε επιστολή τους, καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάµου, της Κω και της Λέρου έχουν μετατραπεί σε χώρους εγκλεισμού επ’ αόριστον για τους αιτούντες άσυλο». Ακόμα και η διαφαινόμενη μεταφορά 2.000 προσφύγων δεν θα λύσει τα προβλήματα. Προβλήματα που αφορούν, τόσο τους πρόσφυγες που δικαιούνται τουλάχιστον ανθρώπινες συνθήκες στέγασης και σίτισης, όσο και τις νησιωτικές κοινωνίες που υποφέρουν από τα βάρη των μνημονίων αλλά βρίσκονται και σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή.
Ανάρτηση από: https://www.e-dromos.gr